Devrimin kanunu mevcut kanunların üstündedir
Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek 9 Şubat 2021 Salı günü Ulusal Kanal’da Çıkış Yolu programında “Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül’ün tarihsel miras olarak vurguladığı 1921 Anayasası, bir devrim anayasasıdır” dedi.
Doğu Perinçek Türkiye’nin 2014 yılı Mart ayında Silivri duvarını yıkmamızla birlikte yeni bir devrimci sürece girdiğimizi söyledi. Bu süreç Milli Demokratik Devrimi tamamlama sürecidir.
Ancak şöyle bir soru var. TBMM’nin bugünkü yapısından Devrim Anayasa’sı çıkar mı? Bugünkü Meclis'ten çıkmayacak olursa devrim yolunda ilerleyen Türkiye halkı yeni bir meclis kurar ve Devrimci Anayasa’yı çıkartır.
Aynı sorun 1924 Anayasa’sı hazırlık sürecinde tartışılmış.
16/17 Ocak 1923 günlerinde Gazi Mustafa Kemal Paşa İzmit Kasrı olarak bilinen bir konakta İstanbul Mebusu Adnan Bey, Halide Edip Hanım, İkdam yazarı Yakup Kadri Bey, Akşam yazarı Falih Rıfkı Bey ve diğer 5 gazetenin başyazarıyla bir toplantı düzenlemiştir.
Bu toplantıda memleketin önemli meselleri tartışılır. Sıra Yeni Anayasa meselesine gelince, 1921 Anayasası'nın yürürlükte olduğu zaman seçilen Meclis'in yeni anayasa yapamayacağı söylenir. O zaman da mevcut meclisin kendini feshetmesi ve seçime gidilmesi gerekiyordu.
TARİHİMİZDEN GÜÇ ALIYORUZ
İsmail Müştak Bey: Ya Meclis böyle bir karar vermezse?
Gazi Mustafa Kemal Paşa: O zaman görürsünüz ki, millet kararını verir! Mebuslar sonuna kadar mevkilerini muhafaza etmek isterlerse, kanunsuz bir surette ve belli olmayan bir zaman için milletin hâkimiyetini ellerinden bırakmak istemiyorlar demektir, o zaman derhal millet, kendi hâkimiyetini kullanır, yeni mebuslarını seçer.
Müştak Bey: Yani millet onları vekillikten azleder.
Gazi Mustafa Kemal Paşa: Hayır, Teşkilatı Esasiye Kanunu’nda seçim devresi sınırlı ve bellidir. Fakat bu meclis müstesna olarak demiştir ki, ben milli gayenin elde edilmesine kadar çalışacağım ve millet bunu uygun bulmuştur. Milli gayenin husul bulduğu gün bu istisnaiyet son bulur ve kanunda mevcut maddenin mutlaka tatbiki lazım gelir. Meclis eğer bunu yapmazsa o zaman millete karşı vazife ve salahiyetini suiistimal etmiştir.
Müştak Bey: O zaman milletin otomatikman olması icap eder.
Gazi Mustafa Kemal Paşa: Evet, millet hukukunu suiistimal edenlere karşı otomatikman hareket eder. Yani bu Meclis'e karşı isyan eder.”( 1)
Gazi Mustafa Kemal Paşa: İnkılabın kanunu mevcut kanunların üstündedir. Bizi öldürmedikçe ve bizim kafalarımızdaki cereyanı boğmadıkça başladığımız yenilikçi inkılap bir an bile durmayacaktır. Bizden sonraki devirlerde de hep böyle olacaktır.” (2)
Biz de devrimci tarihimizden güç ve kuvvet alıyoruz.
Dipnotlar:
ATABE Cilt 14. Sayfa: 303-304)
ATABE Cilt 14. Sayfa: 302)