DHKP-C'li teröristin başvurusuna ret
Anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla değiştirmeye teşebbüs, kasten öldürmeye teşebbüs, resmî belgede sahtecilik suçlarından mahkum edilen DHKP-C’li teröristin yargılama sırasında hak ihlali yaşadığı iddiası reddedildi
Anayasa Mahkemesi (AYM), DHKP-C terör örgütü mensubu Deniz Şah’ın cezaevinden sevk edildiği hastanede kelepçe ile muayeneye zorlandığı iddiasıyla ilgili ihlalin oluşmadığı kararını verdi.
Deniz Şah isimli kişi hakkında, DHKP-C terör örgütü adına, anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla değiştirmeye teşebbüs, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, resmî belgede sahtecilik ve diğer suçları işlediği iddiasıyla Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesince mahkûmiyet ve hükümle birlikte tutuklama kararı verildi.
Resmî belgede sahtecilik suçundan kurulan mahkûmiyet hükmü Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesinin 22 Şubat 2019 tarihli kararıyla, anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla değiştirmeye teşebbüs, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs ve sair suçlardan kurulan mahkûmiyet hükümleri ise Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 17 Haziran 2021 tarihli onama ilamıyla kesinleşti.
KELEPÇELİ MUAYENEYİ KABUL ETMEDİ
Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan Şah, kalp rahatsızlığına bağlı olarak yaşadığı şikayetlerin artması üzerine 3 Şubat 2020 tarihinde Köroğlu Devlet Hastanesine sevk edildi. Aynı tarihte yapılan muayenesi kapsamında Şah'a holter takılmasına karar verildi. Deniz Şah, kendisine eşlik eden kolluk görevlilerinden holterin takılmasından önce kelepçesinin açılmasını talep etti.
Kolluk görevlileri Şah'a, kazağını çıkarması için kelepçesinin açılacağını ancak sonra yeniden takılacağını bildirdi. Şah'ın yeniden kelepçe takılmasını ve bu şekilde muayeneyi kabul etmemesi sebebiyle holter takılmadı.
'KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLMEDİ'
Bu olaydan bir gün sonra Şah, dilekçeyle kendisini kelepçeyle muayene olmaya zorlayan uzman jandarma personeli hakkında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık şikayet üzerine başlattığı soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yaptığı itiraz reddedilen Şah, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, kötü muamele yasağının ihlal edilmediğine oy çokluğuyla karar verdi.
AYM kararının gerekçesinde, "3 Şubat 2020 tarihli tutanakta başvurucunun aktif bir DHKP-C üyesi olduğu, şüpheli tavır ve hareketleri nedeniyle güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde tutulması gerektiği vurgulanmıştır. Başvurucunun tehlike arz etmesi konusunda yapılan değerlendirmenin temelsiz olmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.