DSÖ açıkladı! Vakalar artıyor: 40 kişi hayatını kaybetti! Difteri (Kuşpalazı) nedir, belirtileri neler? Nasıl bulaşır?

Nijerya'da geçtiğimiz yıl 800'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan difteri (kuşpalazı) vakaları artıyor. Peki difteri (kuşpalazı) nedir? Kuşpalazı belirtileri neler? Difteri nasıl ve kimlere bulaşır?

Nijerya'nın kuzeyindeki Kano eyaletinde yaşanan difteri (kuşpalazı) salgını büyük kayıplara neden olmaya devam ediyor. Son bilgilere göre, 40 kişi bulaşıcı bir hastalık olan difteri nedeniyle hayatını kaybetti. Eyalette hızla yayılan salgın nedeniyle çok sayıda kişi de hastanelerde tedavi görüyor. DSÖ, vakalarda ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Peki difteri (kuşpalazı) nedir? Kuşpalazı belirtileri neler? Difteri nasıl ve kimlere bulaşıyor?

DİFTERİ VAKALARI ARTIYOR

800'DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Yetkililer, son 2 haftada difteri salgınının artış gösterdiğini ifade ederken, 2022-2023'te 16 bin 518 difteri vakası tespit edilmiş ve 800'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkede artan difteri vakaları sebebiyle ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), salgınla mücadele kapsamında geçen yıl Nijerya'ya 9,3 milyon doz aşı gönderdi.

DİFTERİ (KUŞPALAZI) NEDİR?

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikrorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkar. Difteri, ciddi sonuçlara ve hatta ölüme yol açabiliyor .Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri bulunuyor.

DİFTERİ (KUŞPALAZI) BELİRTİLERİ NELER?

Difterinin en sık tuttuğu bölge yutak ve bademcikler olarak biliniyor. Hastalığın başlangıç belirtileri halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve hafif ateştir. 2-3 gün içinde bademciklerde küçük bir yama tarzından yumuşak damağın çoğunu kaplayabilen boyuta kadar ilerleyebilen gri-beyaz renkli bir membran (katman/zar) oluşur. Bu zar yeşil renge, eğer kanama olduysa da siyah renge dönebilir. Hatta bu oluşumlar solunum yolu tıkanmasına sebep olabilir.

DİFTERİ (KUŞPALAZI) HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Halk arasında kuşpalazı olarak bilinen enfeksiyonun bulaşmasında hastalar ve taşıyıcılar rol oynuyor. Hasta bireyler bakteriyi, öksürürken, hapşırırken ya da konuşurken oluşturdukları damlacıklar aracılığı ile doğrudan ya da sekresyonları ile kirlenmiş eşyaları ile dolaylı olarak çevreye yayabiliyor. Bazı kişiler solunum yollarında bu hastalık etkenini herhangi bir belirti göstermeden taşıyabiliyor. Difteri etkeni ile karşılaşmamış veya aşılanmamış kişiler her yaşta hastalığa yakalanabiliyor.

Sonraki Haber