Dijital dünyaya doğan çocuklar

ZERRİN ÖZTÜRK

Şimdiki çocukların çoğunun adlarını bilmediği, okulda, bahçelerde, arsalarda, sokak aralarında, bir zamanlar oynanan İstop, Misket, Saklambaç, Birdirbir, Seksek, İp Atlama, Yakartop, Körebe, Topaç, Dokuz Taş, Çelik Çomak, Beş Taş, Uzun Eşek, Elim Sende, Aç Kapıyı Bezirgânbaşı, Yağ Satarım Bal Satarım, Evcilik gibipek çok oyunu gruplar halinde, gülerek bağrışarak, koşup terleyerek oynayanlar o anları unutamazlar. Yalnızlık yoktur, yabancılık çekilmez. Oyuna çıkmak, evde uslu oturmanın, derslerini bitirmenin ödülüdür.Keşiftir, öğrenmektir onlar. Çocuklarda zihin, el, beden sosyal becerinin artmasına öylesine yararlardı.

Bugün, çocuklar ve gençler için oyunlar epey değişti, dersler de. Sanal dünyanın uçsuz bucaksızlığı içinde varolan tehlikelere açık durumdalar. Youtube, Netflix, TikTok, Disney gibi ücretsiz-ücretli dijital platformların akıntısına bırakmamamız gerektiğini onları incelediğinizde görebilirsiniz. Örneğin, Youtube’da önceden haberini yaptığımızGacha Lifegibi çocuk çizgi filmleri yayınını sürdürüyor. Netfliks, şiddet ve kültürel erozyonun her türlüsünü barındırıyor. Disney,yeni dijital platformunda transseksüel karakterlerininartacağını ilân ediyor. TikTok’ta en kişisel anların pazarlanmasısözkonusu.

Ülkemize, bize ait, sorumlu yayıncılık yapacak ulusal dijital platformların çoğalması, duyurulması, yaygınlaştırılması çok önemli hâle geldi.TRT Çocuk’ta kendi kültürümüzü öğreten çizgi filmleri ve çocuk dizileri oldukça geliştirildi. Bu programların, gençlik kuşağına kadar değişik yaş gruplarına yönelik, bilimsel, analitik, sistematik düşünmeyi geliştirecek biçimde ağırlık verilmesi artık kaçınılmaz oldu. 

Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ) de,öğrencilerine Metaverse ve NFT gibi yeni dünyanın sanal sistemleriyle ilgili dersler vermeye başladı. “Sanal Evrene Giriş” dersine ilgi büyük.Metaverse, basit bir tanımla fiziksel dünyada yaptığımız etkileşimleri sanal dünyada yapabilme imkânı sunan ve hatta gerçek dünyada yapılması mümkün olmayan şeylerin yapılabildiği bir platformlar bütünü. Dünya devi şirketlerin bu alana yatırım yapmasıyla ve burada bir ekosistemin kurulmasıyla böyle bir ders verme ihtiyacı duyulmuş.

2021-2022 yılı bahar döneminde başlayan derse farklı bölümlerden 331 öğrenci katılıyor. Öğrenciler, üstün teknoloji VR gözlüklerle sanal gerçeklik teknolojilerini deneyimliyor.Sanat ve Tasarım Fakültesi öğr.üyesi Doç. Dr Ertan Toy’un deyimiyle “Bu bir gelecekle tanışma dersi”.Demek ki, dijital dünyaya doğan çocuklarımızı bunalımcı programlarda değil, ancak bilimsel ve güvenilirliği kanıtlanmış dijital ortamlarda lâyık oldukları gelecekle buluşturabileceğiz.

Sonraki Haber