Dil ve dil hastalıkları-2 Yaşam kaliteniz düşmesin
Geçirilmiş bazı ağır hastalıklar, beslenme eksiklikleri, alkol ve sigara tüketimi, ağız bakımının ihmal edilmesi, antibiyotik kullanımı, diş çürükleri ve iltihaplanmaları ağız hastalıklarına yol açabilir. Bu da diş rahatsızlıklarını ve ağız kokusunu beraberinde getirir, yaşam kalitesini düşürür
Dil, vücutta önemli görevleri ve sorumlulukları olan organdır. Dil hastalıkları konuşma, ağız hareketlerinde sınırlama, yemek yemede sorun ve zorlanmalara yol açabilir. Hatta dil hastalıkları nefes alıp vermeyi bile etkileyen ciddi sorunlar arasında bulunur. Bunların yanı sıra dil hastalıkları ağız ve diş rahatsızlıklarını ve ağız kokusu gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Dil hastalığı pek çok farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Bireyden bireye dil hastalığının oluşma şekli ve nedeni farklılık gösterebilir. Diş ve ağız bakımının düzenli şekilde yapılıyor olması dil hastalıklarının önüne geçebilir. Diş ve diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlar, geçirilmiş bazı ağır hastalıklar, beslenme eksiklikleri, alkol ve sigara tüketimi, ağız bakımının ihmal edilmesi, antibiyotik kullanımı, diş çürükleri ve iltihaplanmaları ağız hastalıklarına yol açabilir.
FARKLI BELİRTİLERİ OLUR
Dile bulaşan hastalıklar farklı belirtiler ile kendilerini belli ederler. Dil hastalığı, dilin hangi bölgesinde meydana gelmiş ise dilin o bölgesinde ağrı oluşur. Dil hastalıkları tat alma gibi rahatsızlık veren sonuçları beraberinde getirebilir. Hastalık nedeniyle oluşan bakteriler dilde şişliğe, renk değişikliğine neden olabilir. Dilin dokusunda değişiklik meydana gelmesi sorunuyla da karşılaşabiliriz. Dil hastalığı dikkate alınması gereken ciddi sağlık sorunlarındandır. Çünkü konuşma zorluğundan yemek yememe durumuna hatta diş çürüğüne kadar ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için diş hekimleri ile görüşerek muayenenizi yaptırmanız gerekir. Belirlenen uygun tedavi şekli ile ciddi hastalıkların önünü keserek yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. Farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli belirtiler gösteren dil hastalıkları şu şekilde sıralanabilir: Pamukçuk, ağız yanması sendromu, siyah kıllı dil, ağız kanseri, dil yangısı…
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Pamukçuk, maya enfeksiyonu olarak da adlandırılır. Dilin üst düzeylerinde veya yanakların iç yüzeyinde beyaz renkli tabakalar oluşması ile pamukçuk hastalığı kendisini belli eder. Pamukçuk ağız içinde yer alan mantarın gereğinden çok fazla çoğalması sonucuna bağlı olarak ortaya çıkar. Ağız yanması sendromu neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmeyen hastalıklardandır. Dilde veya ağız içindeki herhangi bir bölgede yanma sendromu oluşur. Alerjik durumlara ve beslenme bozukluğuna bağlı olarak ya da hormonal olarak ortaya çıkabildiği gibi ağız veya dilde bulunan sinirlerin zedelenmesi sonucunda da oluşabilir. Dil hastalığı türlerinden siyah kıllı dil, dilde siyah kıllar çıkma ile kendisini gösterir. Tıbbi açıdan herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak estetik açıdan sorunlar meydana getirebilir. Bu dil hastalığının nedeni olarak dil üzerinde ölü hücrelerin dışarıya atılamamasının etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalık ilerlediği zaman dil yüzeyinde kıl tabakası varmış gibi görüntü oluşur. Kullanılan herhangi bir antibiyotik tedavilerin yan etkisi ile meydana gelebilir. Dil yüzeyini ovalamayan gıdaların tüketilmesi ile de meydana gelebilir. Ağız kanserinin bazı çeşitleri dillerde ortaya çıkabilmektedir. Dilde meydana gelen şiddetli ağrılar, dilde oluşan lekeler veya ağzın yeteri kadar işlevini yerine getirememesi, konuşmada zorlanma ağız kanserinin belirtileri arasında bulunur. Dilde meydana gelen şişmeler dil yangısını beraberinde getirir. Dil yangısı bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Ağızda harita şekline benzeyen şişlikler çukurlar var ise yangı hastalığı oluşmuş olabilir. Genellikle dil üzerinde bulunan yaradan biyopsi yapılarak hastalık tespit edilir.
DİL RENGİNE DİKKAT
Sağlıklı şekilde olan insan dili genellikle pembe renklidir. Orta kalınlıklarda olan dilde herhangi bir çatlak veya hastalık bulunmaz. Sağlıklı bir insan dilinin üst kısmı hafif beyaz ve nemli bir yapıdadır. Dil kırmızı renkli ise besin eksikliği vitamin eksikliği anlamı çıkarılabilir. Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir. Vitiligo hastalıkları dilde beyazlık ile kendini belli eder.