Dirençli ağaçlar dikilecek
Orman mühendisleri, yanan alanlarda sahaya inip ağaçlandırmaya ilişkin çalışma başlatacak. Türkyılmaz, bu tür alanlarda uygulanan projeye göre yerleşim yerleri, ziraat arazileri, karayolu kenarlarına harnup, incir, dut benzeri ağaçlarla yangın önleme alanları oluşturulacağını söyledi
Türkiye, son 9 günde 38 ilde 180 yangınla mücadele etti. 5 ilde 12 yangın devam ediyor. Yangınlardan sonraki yol haritası Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz’la konuştuk.
Son günlerde televizyonlarda, sosyal medyada en sık duyduğumuz terimlerden biri “kontrol altına alındı”. Bir orman yangınının kontrol altına alınmasının ne anlama geldiğini orman mühendisi Türkyılmaz anlattı: “Orman yangınları ile ilgili yol haritası var. Kontrol altına alınması yangının ilerlemesinin durması anlamına geliyor. Alevler sönmüş olsa bile köklerde, iç tabakalarda yanma devam ediyor. Söndürmeden sonra sahadan çıkılmıyor. Bu kez soğutma faaliyeti başlıyor. Daha sonra orman mühendisleri sahaya çıkıp etüt yapıyorlar. Alanın tekrar nasıl ağaçlandırılacağına karar veriliyor. Alanda 1 metrekarenin bile orman dışı bırakılması söz konusu olamaz. Yangın artıkları temizlenecek. Önümüzdeki ilkbaharda fidanların çıkması beklenecek. Çıkmayan yerlere fidan dikilecek. 3 yıl içinde buraların yemyeşil alanlara dönüştüğünü göreceğiz.”
ORMAN KENARLARINA KORUMA BANDI
Türkiye’de orman yangınlarında daha önce yerleşim alanları bu kadar zarar görmemişti. Türkyılmaz’a ormana yakın alanlardaki yerleşim yerlerine ilişkin ne tür tedbirler alınabileceğini de sorduk. “Türkiye’de Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi uygulanıyor. Buna göre yanan orman alanlarının rehabilitasyonu yapılırken yerleşim yerleri, ziraat arazileri, karayolu kenarlarında harnup, incir, dut benzeri ağaçlarla yangın önleme zonları oluşturuluyor. Bölgede yapılan teknik çalışmaya göre bu alanın genişliği 50 ila 100 metre gibi olabilir. Bu, kızılçam ormanlarına yönelik bir tür değişikliğine gitmek değil. Kızılçam ormanlarının kenarları için söz konusu, aksi halde genetik kirlilik oluşur, kızılçam yerine zeytin vs, dikmek ekolojik olarak da doğru değil.”
YANGIN HESAP EDİLEREK ÇIKARILDI
Orman Mühendisleri Odası, yangınların başladığı ilk günlerde sahaya gidip incelemelerde bulunmuş ve sabotaj ihtimaline dikkat çekmişti. Türkyılmaz’a bu konuya ilişkin ‘Yeni veriler var mı?’ diye de sorduk. “Sadece PKK değil, FETÖ’nün de işbirliği olduğunu düşünüyoruz. Maşa olarak kullanılıyorlar. Türkiye’nin huzurunu bozmaya yönelik bir saldırı yapıldı. Bu yangınlar büyük bir afete dönüştü. Devletin incelemelerinin ardından resmi açıklama yapılacaktır. Sabrediyoruz. Sahadan aldığımız veriler bu işin sabotaj olduğu yönünde. Yangın bağıl nem düşüklüğü, sıcaklık artışı ve yerleşim yerlerine nüfus ettirilecek şekilde hesap edilerek çıkarıldı. Gündoğmuş’ta yerleşim yerleri, Muğla’da termik santral, turizm bölgelerini tehdit ediyor. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda resim ortaya çıkıyor. Ancak bu millet, 15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi oyunlarını püskürtmeye muktedir.”
5 İLDE 12 YANGIN
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 9 günde 38 ilde 180 orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi. Muğla'da 7, Antalya'da 2, Aydın, Isparta ve Denizli'de birer yangının devam ettiğini gösteren infografiği sosyal medya hesabından paylaşan Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Son 9 günde, 38 ilde 180 orman yangınını kontrol altına aldık. 'Ormanın Kahramanları'nın 5 ilde 12 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveriyle devam ediyor."
Bakan Pakdemirli'nin paylaştığı infografiğe göre, Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş, Aydın'ın Karacasu, Denizli'nin Güney, Isparta'nın Sütçüler, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Yılanlı, Seydikemer ve Milas'taki iki ayrı yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
ORMAN SAVAŞÇILARI ÖLÜME MEYDAN OKUYOR
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki ormanlık alanda yangına müdahale eden bir arazöz ekibinin yükselen alevlerin arasında yaşadıkları zor anların yansıdığı telsiz konuşmalarında, bir işçinin son dakikaya kadar bölgeden ayrılmayacaklarını söylemesi, sahadaki mücadeleyi gözler önüne serdi.
Kızıldağ Mahallesi'nde yerleşim yerlerini de tehdit eden ormanlık alandaki yangına müdahale eden S30 kodlu bir arazöz ekibi, birden yükselen alevlerin arasında kaldı. Yaşadıklarını telsizde amirlerine aktararak hava desteği isteyen ekibin çabası Anadolu Ajansı (AA) ekibinin kamerasına yansıdı. Arazöz ekibinin çağrısı üzerine Yangın Yönetim Merkezine yapılan anonsta "Acil olarak S30'un olduğu yere helikopterin su atması gerekiyor, araç yanacak." uyarısı yapıldı. Endişeli ses tonuyla tekrar destek isteyen arazöz ekibine, "Tehlikeli bir durum varsa aracı terk et. Helikopter su atacak." yanıtı verildi. Arkadaşlarının araç dışında olduğunu belirten işçi, telsiz anonsunda,"Onlar gelmeden gitmem buradan, helikopter gelsin su atsın" ifadelerini kullandı. Orman İşçisine bu kez, "Özgür, helikopter geliyor, güvenli bölgeye kaç, aracı boşalt" talimatı verildi.
Ekip arkadaşları bırakmayan işçinin telsizdeki sesini duyan orman kahramanları gözyaşlarına hakim olamadı. Anonsun ardından alana kısa sürede helikopterle müdahale edildi. Büyük tehlike atlatan işçilerin alevle mücadelesi devam ediyor.
TERMİK SANTRALİN ÇEVRESİ YANDI
Muğla'nın Milas ilçesindeki Kemerköy Termik Santrali'nin tel örgülerine kadar yaklaşan orman yangını kontrol altına alındı.
Türkevleri Mahallesi'nde etkili olan orman yangını, rüzgar ve farklı bölgelere saçılan kozalak parçalarının tutuşması nedeniyle geniş bir alana yayıldı.
Kemerköy Termik Santrali'nin bahçesini çevreleyen tel örgülere kadar ulaşan yangınla ilgili gece boyunca yoğun mücadele sürdürüldü. Santral çevresinde hazır bekletilen çok sayıda arazöz, itfaiye aracı, TOMA ve su tankeriyle alevlerin termik santralin ana binası ve üniteleri ile sosyal tesislere ulaşmasının önüne geçildi. Santralde önceden faaliyet durduruldu, güvenlik önlemleri alındı.
Santral çevresindeki yanan alanlar, drone ile havadan görüntülendi. Söndürme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hasar tespitine ilişkin incelemede bulundu. Bakan Dönmez, "Santralin tamamen yandığı, patladığı, çevreye ve insana zarar verdiği iddiaları asılsızdır. Şu an santralin işletmeye alınması ile ilgili teknik prosedürler devam ediyor. Santralin kömürlerinin stoklandığı sahaya yangın ulaşmadı" dedi.
CAN AZERBAYCAN’DAN ÜÇÜNCÜ EKİP
Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı ekiplerin üçüncü grubu, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye'ye gönderildi. Bakanlığa bağlı 40 itfaiye aracı ile 150 personel, kara yoluyla Türkiye'ye uğurlandı. Yangınla mücadele çalışmalarında yer alan Azerbaycan'a ait amfibi uçak da 1 günlük bakım için geldiği ülkeden ayrılarak tekrar Türkiye'ye geldi. Azerbaycan, daha önce de Türkiye'ye 320 personel, 53 itfaiye aracı ve 1 helikopter göndermişti.