Diş çektirmek orucu bozar mı? Kanla karışık tükürük yutulursa oruç bozulur mu?

Ramazan Ayında oruç tutan Müslüman bir kimsenin tedavi amaçlı gittiği dişçide uygulanan işlemlerin oruca mani olup olmadığını sizlere araştırdık. Diş çektirmek orucu bozar mı? Diş çekiminde kanla karışık tükürük yutulursa oruç bozulur mu?

diş çektirmek orucu bozar mı? İğne orucu bozar mı?

Dişlerindeki rahatsızlıktan ötürü çekim işlemi yaptırmak zorunda kalan kimselerin, Ramazan Ayında bunu gerçekleştirecek olmaları çoğu zaman arada kalınan bir konudur. Diş çekimi esnasında hekim tarafından uygulanacak olan iğne ya da uyuşturma gibi işlemlerin orucu sakatlayabileceği düşüncesinden dolayı tedaviyi erteleme yoluna giden kimseler için 'diş çektirmek orucu bozar mı?' sorusunun yanıtını araştırdık. Yeme-içmenin dışında iradenin de oldukça önemli olduğu mübarek Ramazan ayında, diş çektirirken yaşanan durumları baz alarak bu durumun oruca olan etkisini gelin birlikte öğrenelim...

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZAR MI?
ORUÇLUYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRILIR MI?

Ansızın vuran ağrı ya da çürük gibi herhangi bir sağlık problemlerinden dolayı dişçiye giden kimseler, eğer oruç tutuyorlarsa bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır. Eğer hasta kişide diş çekimi gerçekleştirilecekse iğnenin de etkisiyle ağızda meydana gelecek olan kan veya kanla karışık tükürük, kişi üzerinde yanlışlıkla yutulabiliyor. Peki bu yutma sonucunda kişinin kaza orucu tutması gerekiyor mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde direkt olarak yayınlanan fetvada işin geneline baktığımızda; Diş çektirmenin orucu bozmadığı öne sürülmektedir. Ancak dişin çekildiği yerden çıkan kan, karıştığı tükürüğün yarısından çok olur ve bu kan yutulursa oruç sıkıntıya girer yani bozulur. Bu durumun gerçekleşmesi ile beraber kişinin Ramazan ayından sonra o günün orucunu kaza etmek gerekir.

İfadeden anlaşılacağı üzere özetle yalnızca dişe uygulanan tedaviden dolayı oruç bozulmaz. Tedavi sırasında uygulanan enjeksiyonlar da kişiyi besleme amacı gütmediğinden dolayı oruca mani olmaz. Ağzı su ile çalkalayınca boğaza su, kan veya tedavide yer alan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur, ancak bu şekilde kaza gerekir.

DİŞİ UYUŞTURMAK İÇİN KULLANILAN İĞNENİN ORUÇ ÜZERİNDEKİ HÜKMÜ:

Diş çekimini gerçekleştirecek olan hekim, hastanın ağrı ya da acı çekmemesi için işlem uygulayacağı bölgede iğne ile lokal anestezi yaparak uyuşturmaktadır. Hekimin bu uygulaması dişi uyuşturmak amaçlı yapıldığından orucun sıhhatine engel olarak görülmemektedir.

Tedavi amacıyla olduğundan yani herhangi bir keyif verici etken olmayan enjeksiyonlar, yeme-içme durumunda girmediğinden orucu bozmaz. Tüm bu etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda yine de eğer diş çekimi yapılacaksa ya da iğne olunacaksa bunu iftar ve sahur vakitlerinde yaptırmaları çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Sonraki Haber