‘Diş sağlığı çalışanları tükeniyor’
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının çalışma koşulları ve enflasyon altında ezildiklerini kaydetti. Uğur, randevu sürelerinin yetersizliğine dikkat çekerek, bunun şiddete zemin hazırladığını bildirdi.
Genel Sağlık Ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği gününde, bu alanda hizmet üreten sağlık çalışanlarıyla yaptıkları anket sonuçlarını açıkladı.
Uğur "Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerimizin diş kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanları, zor şartlar altında hizmet üretmektedir. Yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle; ağız ve diş sağlığı çalışanları giderek artan iş yükü altında ezilmektedir." dedi.
"Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanlarının Güncel Sorunları Araştırması" sonuçları, randevu sürelerinin yetersizliğini ortaya koydu. Buna göre, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 81,4’ü, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 10 dakikalık hasta bakım sürelerinin yetersiz olduğunu düşünüyor.
Sonuçları değerlendiren Uğur, bu sürenin tedavi etmek bir yana tanı koymak için dahi yetersiz olduğunun belirterek şunları kaydetti:
'SÜRE YETERSİZLİĞİ ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLIYOR'
"Hasta başına düşen süre en az 30 dakikaya çıkartılmalıdır. Bu sürelerle verilen hizmetlerin kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Sürelerin kısalığı, yanlış veya eksik teşhise zemin hazırlamaktadır. Hastalar tedavi olamamakta, ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmektedir."
Sürelerin, hekim ile hasta arasında iletişim sorunlarına neden olduğunu kaydeden Uğur, "Hastalara ayrılan randevu sürelerinin yetersizliği çalışanlar açısından şiddet başta olmak üzere çeşitli sorunlara zemin hazırlamaktadır. Hasta bakım süreleri, hekimlerle hastalar arasında sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Anket katılımcılarının yüzde 93,2’si bu konuyla ilgili soruya 'Evet' yanıtını vermiştir. Bu yanıtı verenlerin yüzde 47,9’u, belirtilen nedenle hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet görmüştür." değerlendirmesinde bulundu.
YÜZDE 83'Ü BORÇLU
Araştırmada ağız ve diş sağlığı çalışanlarının gelirlerinin alt gruplarda yoğunlaştığı görüldü. Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 57) aylık düzenli iş gelirinin 10-15 bin lira arasında değiştiğini bildirdi. Yüzde 97,7 ekonomik kriz yaşandığıni düşünürlen katılımcıların yüzde 83,7’si de gündelik yaşamın devamı için borçlanmak zorunda kaldıklarını kaydetti. 4 katılımcıdan 3'ü de yeni borçlanma kanalları kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Öne çıkan seçenek açık ara yüzde 92,3 ile bankalar oldu.
Uğur, yetersiz personel ile hizmet verilmesi nedeniyle ağız ve diş sağlığı çalışanları görev tanımları dışında çalıştırıldığını, personellerin görev tanımlarının netleştirilmesini beklediğini ifade etti ve ekledi:
"Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm sağlık çalışanları insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır."