Dış ticarette Çin Yuanı
Rusya’da ekonomi merkezli haberler yapan RBK’nın, perşembe günü Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine dayandırdığı haberine göre, Rusya dış ticaretinde Çin Yuan’ının payını arttırıyor ve bunu sadece Çin ile yapmıyor.
Bakanlığın hesaplamalarına göre, 2023’ün ilk yarısında Rusya-Çin ticaret cirosunun yüzde 75’i yuan ile yapıldı. Yuan’ın Rusya’nın Çin dışındaki ortaklarıyla yaptığı anlaşmalardaki payı da raporlama döneminde artarak yüzde 25’e ulaştı. Bakanlık ayrıca, Moskova Borsası’nda ruble-yuan çiftindeki ortalama günlük işlem hacminin yılın ilk yarısında 200 milyar rubleye (2 milyar dolar) yaklaştığını ve 2022’nin başından bu yana 100 kat arttığını söyledi.
BATI İLE DE YUAN KULLANILDI
Diğer kaynaklardan elde edilen veriler de Rusya’nın dış ticaretinde Çin para biriminin artan popülaritesine işaret ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bu hafta Rusya’dan yapılan 12 milyon ithalat işlem kaydına dayanan bir çalışma yayınladı. Rakamlara göre yuan, 2022 yılında Rusya’nın Çin ile ithalat anlaşmalarında doları geride bıraktı. O zamandan beri Rusya’nın Moğolistan, Tayvan, Filipinler, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Japonya, Tacikistan ve Singapur ile ticaretinde kullanılıyor. Dahası, Çin para birimi Rusya’nın ABD, AB ve Birleşik Krallık ile zaman zaman yaptığı ithalat anlaşmalarında bile ödeme aracı olarak ortaya çıkmıştır (işlemlerin yaklaşık yüzde 1-2’si).
DOLARDAN UZAKLAŞMA ÇABASI
Yuan’ın popülaritesi Rusya’nın ‘dost olmayan ülkelerin’, yani Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin para birimlerinden uzaklaşma çabalarını yansıtıyor. Moskova defalarca dolar ve avronun Rusya’ya uygulanan kısıtlamalar nedeniyle tehlikeye girdiğini ve artık bu para birimlerine güvenmediğini açıkladı. Rus rublesi şu anda Rusya’nın ihracat anlaşmalarındaki ana para birimi- bu yılki payı üç kattan fazla arttı ve şu anda yüzde 40’ı aştı. Rusya Merkez Bankası verilerine göre, bu yılın temmuz ayı itibariyle, Rusya’nın dış ticaretinde ruble ve dost ülkelerin para birimlerinin toplam payı ihracatta yüzde 72’ye (2022 başında yüzde 15’ten) ve ithalatta yüzde 69’a (2022 başında yüzde 33’ten) ulaştı.