Discord tuzağı! Defne Tamar Gürol: Aile bilinçli devlet koruyucu olmalı

Video sohbet ve iletişim programı Discord'da çocukların bazı gruplar tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. Olay yine dijitaldeki denetim mekanizmalarını gündeme getirdi. Psikiyatrist Prof. Dr. Defne Tamar Gürol, buradaki tehlikenin etkilerine dikkat çekti.

Bir iletişim uygulaması olan Discord'da küçük kızları şantaj, cinsel istismar ve tehdit yoluyla tuzağa düşüren onlarca grup olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar şikayetler yağdırdı. Bir kişi gözaltına alındı. Aileler, sosyal medya platformlarında çocuklarına denetimi nasıl sağlayacakları konusunda endişeli. Peki şiddet, cinsel istismar olaylarından nasıl etkileniyoruz? Sosyal medyada denetim nasıl sağlanmalı? Psikiyatrist Prof. Dr. Defne Tamar Gürol, Aydınlık’a değerlendirdi.

‘ŞİDDETE İKİ KEZ MARUZ KALMAKTAYIZ’

Farkında olmadan sosyal medyada şiddet olaylarına maruz kalıyoruz. Bu durumların psikolojik ve fiziksel etkilerini anlatan Psikiyatrist Prof. Dr. Defne Tamar Gürol, “İnsanlarda umutsuzluk, karamsarlık daha da artacaktır. Yani şiddete iki kez maruz kalmaktayız. Emniyeti sağlayacak olan devlet aygıtları olmak zorundadır.” dedi.

Gürol şöyle devam etti:

“Son zamanlarda daha fazla şiddet olayı haberleri görüyoruz. Şiddetin artması tek bir etmenle açıklanabilecek bir konu değil. Ekonomik, kültürel, sosyolojik, siyasi, psikolojik pek çok açıdan ele alınması gereken bir durum. Ruhsallığımız tüm bu parametrelerden etkileniyor doğal olarak. Şiddet haberlerine maruz kalmak yaşadığımız yer güvenli mi, biz ne kadar tehlike altındayız, sevdiklerimiz, çocuklarımız güvende mi gibi endişeler yaşamamıza, tekinsiz hissetmemize yol açabilir. Bu tekinsiz duygular sosyal medya aracılığı ile körüklendiğinde insanlarda umutsuzluk, karamsarlık daha da artacaktır. Yani şiddete iki kez maruz kalmaktayız. Sosyal medya maruz kaldığımız şiddet olayları ile başa çıkmamızı daha da güç hale getirmeye hizmet edebiliyor. Emniyeti sağlayacak olan devlet aygıtları olmak zorundadır, biz de korunduğumuza, emniyette olduğumuza inanmaya ihtiyaç duyarız.

DENETİM MEKANİZMASI KURMAK DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA

“Dijital alanı iki yönü ile ele almak gerekir.” diyen Gürol şöyle konuştu:

“Bir boyutu bilgiye hızlı ulaşım, hayatımızı kolaylaştıran işlevi ise, diğer boyutu denetlenemez içeriği ile yanlış bilgiler, yoz bir kültürün yaygınlaşması, zararlı yönlendirmeler olmasıdır. Gençler ve çocuklar dijital dünyanın olumsuz etkilerinden daha fazla etkilenebilir. Uyuşturucu kullanımı dahil, ancak bununla sınırlı olmayan birçok algı bu içeriklerde kontrolsüzce çocukların karşısına çıkmaktadır. Henüz dürtülerini uygun bir biçimde yönetme becerisi geliştirmemiş çocuklar bu platformlarda çiğ bir şiddet/saldırganlık ve cinsel içeriklere maruz kalıyorlar. Dünya bağımlılıkta zorunlu tedavinin ne kadar başarısız olduğunu konuşuyor. Biz madde kullanımı dahil, ancak onunla sınırlı olmayan toplumu içinden kemiren yoz neoliberal kültüre karşı devrimci çözümlere odaklanmalıyız. Ailelerin çocuklarının girdiği platformlar konusunda çok bilinçli olması gerekiyor. Ancak burada da devletin çocukları koruyucu işlevine ihtiyaç var. Dijital platformlardaki çiğ şiddet ve cinsel içeriklere yönelik bir denetim mekanizması kurmak devletin sorumluluğunda bir konu.”

Sonraki Haber