Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Astana formatında üçlü zirve Tahran’da olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi. Toplantının ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"Pandemi sebebiyle toplantılarımızı nasıl gerçekleştireceğimizi konuştuk. Astana formatında üçlü zirve Tahran'da olacak, hazırlıkları bugün başlatmış olduk"

‘GÜNEY KAFKASYA İLE İLGİLİ 3+3 FORMATINDA BİR İŞ BİRLİĞİ PLANLIYORUZ’

"Güney Kafkasya'da bir ateşkes var ve hepimiz bunun kalıcı olmasını istiyoruz. Sadece istemek yetmez, katkı sağlamamız gerekiyor. Güney Kafkasya'yla ilgili 3+3 formatında bir iş birliği planlıyoruz."

‘BİDEN YÖNETİMİYLE NÜKLEER ANLAŞMAYA UMARIM GERİ DÖNÜLÜR’

"Biz özellikle İran-ABD ve Avrupa üçlüsüyle imzalanan nükleer anlaşmaya destek verdik. Biden yönetimiyle bu anlaşmaya umarım geri dönülür. Böylece inşallah kardeş İran'a yönelik yaptırımlar kalkmış olur."

‘GÜZEL HABERLERİ YAKINDA İNŞALLAH ALACAĞIZ’

"Dün memnuniyet verici bir haber aldık. Mürettebat ve kaptan şirketle temasa geçtiler. 15 kardeşimizin hepsinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Süreç ve detaylar hakkında bilgi vermem mümkün değil ama güzel haberleri yakında inşallah alacağız. Saldırıdan kurtulan 4. kaptan ve 2 vatandaşımız, bugün THY ile Türkiye’ye gelecek."

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bölgeye bir heyet gönderiyoruz. Bir ortak çalışma yapacaklar. Gemilerimize yönelik ve diğer gemilere yönelik saldırıların önlenmesi konusunda neler yapılabilir bunu da bölge ülkeleri ile ele alacağız."

‘İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ DAHA DA İLERİYE GÖTÜRMEMİZ LAZIM’

"İki ülke ilişkilerini daha da ileriye götürmemiz lazım. En zor zamanlarda hep dayanışma içindeyiz. "

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in açıklamalarından öne çıkanlar:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı en kısa sürede İran'a bekliyoruz. Yakında tarihi netleştireceğiz."

"İran'la Türkiye'nin Kafkasya konusundaki iş birlikleri kesinlikle bölge ülkelerinin çok yararına olacaktır."

"İran ve Türkiye arasındaki iş birliği alanları çok geniş. ABD'nin daha mantıklı tutum almasıyla ilişkileri derinleştireceğiz."

Sonraki Haber