Türk milleti can derdinde NATO genişleme!
Türkiye'yi ziyaret eden Jens Stoltenberg'in gündemlerinden biri de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiydi. Sözü, Finlandiya ve İsveç'in gösterdiği dayanışmaya getiren Stoltenberg'e göre, Türkiye'nin başvuruyu onaylama zamanı gelmiş!
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'yi ziyaret etti. Önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştü. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Stoltenberg'i Beştepe'de kabul etti. 1 saat 20 dakikalık görüşmeden sonra Stoltenberg deprem bölgesine gitti.
Çavuşoğlu ve Stoltenberg, Ankara'da ortak basın toplantısı yaptı. Deprem felaketi sonrasında Türkiye'ye ve Suriye'ye dayanışma mesajları vermek için Ankara'da bulunduğunu belirten Stoltenberg, “Bu aslında bizim ittifakımızın topraklarında NATO’nun kurulmasından bu yana en ölümcül, en korkunç felakettir.” dedi.
Depremin ertesi günü NATO Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nin bütün NATO müttefiklerine Türkiye'nin bu konudaki taleplerini ilettiğini hatırlatan Stoltenberg, bu aşamadan itibaren binlerce yardım ve acil arama kurtarma ekibinin farklı ülkelerce Türkiye'ye gönderildiğini ifade etti.
İSVEÇ'İN DÜZENLEYECEĞİ KONFERANS
Depremlerin ardından Finlandiya ve İsveç'in gösterdiği dayanışmanın çok önemli olduğunu belirten Stoltenberg, İsveç'in martta uluslararası bir bağışçılar konferansı düzenleyeceğini söyledi. Stoltenberg, bu konferansta odaklanılacak noktanın bölgenin yeniden yapılandırılması ve desteklenmesi olduğunu vurguladı. Bu bağlamda NATO'nun da yerinden edilmiş binlerce kişiyi ağırlamak için konaklama ve barınma imkanı sağlamaya çalıştığını aktaran Stoltenberg, binlerce çadırın Türkiye'ye aktarılması için stratejik nakliye kapasitesini de aktifleştirdiklerini dile getirdi.
Çavuşoğlu'na kendisini ağırladığı için teşekkür eden Stoltenberg, “Zaman, müttefiklerin yan yana durma zamanı, müttefiklerin Türkiye'yi güçlü bir şekilde dayanışmayla destekleme zamanı.” dedi.
'ŞİMDİ ZAMANI'
Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki soru üzerine, kendi pozisyonunun iki ülkenin de başvurusunun onaylanma zamanının geldiği şeklinde olduğunu söyledi. Her iki ülkenin de Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Muhtıra'dan bu yana son derece önemli adımlar attığını söyleyen Stoltenberg, şöyle devam etti:
“Silah ihracatıyla ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. Terörizmle ilgili işbirliği konusunda daha fazla adım attılar. Bu konudaki taahhütlerini gösterdiler. İsveç, aynı zamanda anayasasını değiştiriyor ve Türkiye'yle ilgili yaptığı çalışmalarda bir daimi mekanizmayı kurup Türkiye'yle terörizmle mücadele konusunda bu daimi mekanizmanın çalışacağını ifade ediyor."
VILNIUS ZİRVESİ'NE YETİŞTİRME TELAŞI
Türkiye'nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu bildiğine işaret eden Stoltenberg, hiçbir müttefikin de bu ihtiyaçları göz ardı ettiğini düşünmediğini belirtti. Stoltenberg, bu nedenle 3'lü mutabakat zaptının önemli bir boyutunun terörizmle ilgili olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu anlamda NATO için terörizmle mücadele en önemli konulardan bir tanesi. Bir taraftan Vilnius Zirvesi'ne hazırlanıyoruz. Bununla ilgili NATO gündeminde terörizm, önemli maddelerden birini oluşturacak. Aynı zamanda ittifakın içerisine İsveç ve Finlandiya'nın da dahil olması durumunda uluslararası terörizmle mücadele etme kapasitemizin artacağına inanıyorum."
İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusunun birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı onaylanması konusunda da Stoltenberg, her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşündüğünü dile getirdi. Stoltenberg, iki ülkenin üyelik başvurusunda temel konunun birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil mümkün olduğunca kısa sürede İsveç ve Finlandiya'nın üye olması olduğunu belirtti.
Stoltenberg, İsveç'te Kur'an'ı Kerim yakılmasına izin verilmesi konusunda da 'utanç verici, gayriahlaki ve provokatif olabilen bütün fiillerin gayrihukuki olmadığını' belirtti.
NATO Sekreteri sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak net biçimde burada konum ortaya koymak, İsveç hükümetinin de gördüğümüz şekilde atmış olduğu adımların pozisyonunu netleştirdiğine inanıyorum. Bu nedenle İsveç ve Finlandiya'nın politikalarının, Türkiye'nin endişelerini anlayan ve aynı zamanda bunları tanıyan adımlar olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan da bu iki ülkenin adaylık başvurusunun onaylanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum.”
'3 BİN KİŞİLİK ÇADIR VE KONTEYNER GELECEK'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu süreçte gösterdikleri dayanışma ve verdikleri destek için Stoltenberg'e teşekkür etti. Depremlerin yaralarının sarılması için NATO'dan gelen destekleri anlatan Çavuşoğlu, “Sahadaki arama kurtarma personelinin 3 bin 500'den fazlası müttefiklerimizden geldi. NATO makamları ilk andan itibaren taleplerimiz doğrultusunda hızla harekete geçti.” dedi. Çavuşoğlu, NATO Konseyi'nin envanterdeki kış koşullarına uygun konteyner ve çadırların Türkiye'ye gönderilmesine karar verildiğini, buralarda 3 bine yakın depremzedenin barınacağını söyledi.
NATO DAHA DA GÜÇLÜ OLSUN DİYE!
Stoltenberg ile bazı bölgesel konuları da değerlendirdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaş, Tahıl Anlaşması'nın uzatılması ve Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki son durum gibi konuları ele aldıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreciyle ilgili beklentileri ve Madrid'de imzalanan Üçlü Muhtıra'nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunu da vurguladıklarını belirterek İsveç'teki son zamanlardaki provokasyonların "hiç faydalı olmadığını" belirtti. NATO'nun güçlenmesinden yana olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, NATO'nun daha da güçlü hale gelmesi için Türkiye olarak NATO faaliyetlerine gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.
İsveç'in yasaları sözlerini tutmak ve terör faaliyetlerini önlemek için çıkardığını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu yasaların gereğini yerine getirmek zorundalar. Nasıl DEAŞ'ın bu tür propagandasına izin vermiyorlarsa, PKK'nın propagandalarına da izin vermemesi gerekiyor.” dedi.