YPG Şam’la görüşsün

Dışişleri Bakanı, 'Türkiye, PKK/YPG'ye harekât yapacak mı?' sorusuna PKK/YPG'nin Şam’la müzakere ederek çözüm bulması gerektiği yanıtını verdi. Fidan, 'YPG/PKK'nın arkasında artık Rusya, İran ve Esed yok.' dedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Şam'daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi planlıyorum." dedi. Fidan, HTŞ ile istihbarat paylaşımı konusunda iyi işbirliklerinin olduğunu ve kendilerine çok yardımcı olduklarını belirtti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK/YPG'ye yönelik askeri harekat yapıp yapmayacağı sorusu üzerine Fidan, "Şu anda Suriye'de yeni bir yönetim var. Bence bu işi onlar halletmeli. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliği bunu zorunlu kılıyor. Bunun yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu. PKK/YPG'nin Şam ile müzakere ederek çözüm bulmaları gerektiğini kaydeden Fidan, "Zira artık Şam’da yeni bir yönetim var. YPG/PKK'nın arkasında artık Rusya, İran ve Esed rejimi yok." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Fidan, Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24 kanalına güncel meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘ŞAM’I ZİYARET ETMEYİ PLANLIYORUM’

Üst düzey ABD heyetinin Şam'daki yeni yönetimle bir araya gelmesine ilişkin soruya Fidan, "Bence çok önemli. Amerikalı yetkililerden önce bazı Avrupa ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de Şam'ı ziyaret ettiler. Şam’daki yeni yönetimle temas kurulmakta olduğunu görüyoruz. Bu, önemli bir gelişme." yanıtını verdi.

Bakan Fidan, "Şam'ı ziyaret etmeyi ve HTŞ lideriyle görüşmeyi planlıyor musunuz?" sorusu üzerine, "Evet, planlıyorum. Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi planlıyorum." ifadelerini kullandı.

‘HTŞ İLE İYİ İŞBİRLİKLERİMİZ OLDU’

Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Türkiye'nin terör listesinden neden çıkarılmadığına ilişkin soruya yanıt veren Fidan, "Bizim onları listeye almamız, BM listesiyle alakalı bir konu. BM Güvenlik Konseyi kararlarına tabii ki uyuyoruz ama şimdi hukuki boyut ile fiili boyutun birbiriyle çeliştiği farklı bir durum var." dedi. Fidan, HTŞ'nin son 10 yılda fiiliyatta herhangi bir terör faaliyeti içinde olduğunu görmediklerini belirterek, "Bu, sadece bizim değil Batılı istihbarat örgütlerinin de tespit ettiği bir husus." değerlendirmesini yaptı. Fidan, HTŞ'nin özellikle DEAŞ ile mücadelede istihbarat paylaşımı konusunda iyi işbirliklerinin olduğunu ve kendilerine çok yardımcı olduklarını belirtti, HTŞ'nin Türkiye ile işbirliği içinde olduğu yanıtını verdi.

RUSYA VE İRAN’IN ESAD’A DESTEĞİ

"İran ve Rusya'nın birdenbire tek bir kurşun bile atmadan çekilmeleri.” sorusuna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, "Neyin önemli olduğunu, neyin daha az önemli olduğunu, neye yatırım yapılabileceğini, bir şeyin sürdürebilir olup olmadığını çok iyi biliyor. Dolayısıyla Suriye konusunda nihai hesabı yaptığını, daha fazla devam etmemeye karar verdiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Rus üslerinin Suriye'de kalmasından yana olup olmadıklarına ilişkin soruya, "Bu, Suriye halkının bileceği bir iş. Suriye halkına bağlı bir konu. Bir anlaşmaya varırlarsa bu, onların kararıdır yani göreceğiz ama şu an gördüğümüz kadarıyla Ruslar, birliklerini yeniden konuşlandırma sürecindeler. Bu sürecin sonunda bunların ne kadarı Suriye'deki üslerde kalmaya devam eder, bilemiyoruz." yanıtını verdi.
İran'ın Esad’a desteğini neden kestiği yönündeki soru üzerine Fidan, "Bence İran da bütün seçenekleri yeniden hesapladı ve çok gerçekçi bir yaklaşım sergiledi." görüşünü paylaştı.

‘ABD’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞINI ARTIRMASINI BİLİYORDUK’

"ABD'nin Suriye'deki varlığının bilinenden iki kat fazla olduğunu biliyor muydunuz?" sorusu üzerine Fidan, sayılarının son haftalarda arttığını fark ettiklerini dile getirdi.

Fidan, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığını "DEAŞ'la mücadele" bahanesiyle artırdığına dikkati çekerek, "'DEAŞ’la mücadele' ifadesi, hep bir bahane olarak kullanılıyor. Bazı şeyleri doğru tanımlamak lazım. 'DEAŞ’la mücadele' dedikleri hadise, aslında tek bir işten ibaret: O da, DEAŞ mahkumlarını hapishanede tutmak. Hepsi bu. Ne yazık ki Amerikalı dostlarımız ve bazı Avrupalı dostlarımız, teröristleri hapiste tutmak için başka bir terör örgütünü kullanıyor." dedi. Bunun doğru bir karar olmadığını vurgulayan Fidan, DEAŞ mahkumlarının bulundukları yerde nasıl tutulacağı, PKK/YPG'nin tasfiyesi, Kürtlerin, Arapların ve Türkmenlerin temel hak ve güvenliklerinin nasıl sağlanacağı gibi konularda ABD ile anlayış birliğine varmaları gerektiğini söyledi.

‘PKK/YPG, ŞAM İLE MÜZAKERE EDEREK ÇÖZÜM BULMALI’

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK/YPG'ye yönelik askeri harekat yapıp yapmayacağı sorusu üzerine Fidan, "Şu anda Suriye'de yeni bir yönetim var. Bence bu işi onlar halletmeli." şeklinde konuştu. Fidan, bu meselenin Suriye'deki yeni yönetim tarafından ele alınmasının "tercih edecekleri yollardan biri" olduğunu belirterek, "Tercih edilen yol bu ama bu olmaz ise o vakit biz elbette kendi ulusal güvenliğimizi korumak zorundayız." dedi. Fidan, PKK/YPG'nin Şam ile müzakere ederek çözüm bulmaları gerektiğini kaydetti.

‘PKK/YPG'NİN ARKASINDAKİ ABD’Yİ GÖLGELEDİ
RUSYA VE İRAN’I SUÇLADI’

PKK/YPG’yi eğiten, binlerce tır silahla donatan, koruyup kollayan ABD’yi gölgeleyen Fidan, "YPG/PKK'nın arkasında artık Rusya, İran ve Esed rejimi yok." sözlerini kullandı. Rusya, İran ve Esad'ın, YPG'ye üzerine oturacağı bir zemin sunduğunu, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin de o zemindeki YPG'ye destek çıktığını belirterek, "Ama şimdi o zemin ortadan kalktı. Şam'da artık yeni bir gerçeklik var." ifadelerini kullandı.

‘GAZZE'DE ATEŞKES KONUSUNDA İYİMSERİZ’

Gazze'de yakın vadede bir ateşkes ihtimalinin gerçekçi olup olmadığının sorulması üzerine Fidan, "Bugünlerde konuştuğum tüm ilgili aktörler daha iyimser, biz de daha iyimseriz." dedi. Hamas'ın da buna yakınlaşıp yakınlaşmadığı sorusu üzerine Fidan, Hamas'ın da buna yakınlaştığını söyledi. "İsrail ile İran arasında bir savaş çıkmasından endişe duyuyor musunuz?" sorusuna Bakan Fidan, "Çok." cevabını verdi.

Almanya'dan Türkiye'ye ‘Kürtlerle çatışma’ uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, önceki gün Ankara temasları sonrasında Suriye'deki durumun hala kırılgan olduğunu belirterek Türkiye ile Kürtler arasında bir çatışmanın hem bölge hem de Avrupa için tehlike oluşturacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, cuma günü Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığında basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlenmedi. Alman basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baerbock, "Suriye'de Esad rejiminin çöküşünün ardından halk ilk kez yıllar sonra nefes alabildi, ancak sevinç yerini yeniden kaygıya bıraktı" dedi. Bakan, özellikle Kürtlerin güvenliğinin Suriye'nin geleceği açısından kritik olduğunu vurgularken, Türkiye ile Kürtler arasında olası çatışmaların bölgedeki durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.
Baerbock açıklamasında, Kobani'nin IŞİD’e karşı verilen mücadelenin sembolü haline geldiğini belirterek, "Kobani, sadece Kürtler için değil, tüm dünya için IŞİD terörüne karşı direnişin simgesine dönüştü. Kürtler, uluslararası Anti-IŞİD Koalisyonu ile birlikte hareket ederek sadece Suriye'yi değil, aynı zamanda Avrupa’nın güvenliğini de savundu" diye konuştu.

Sonraki Haber