Dışişleri Bakanı Fidan'dan BM'ye reform çağrısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 78. BM Genel Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler'in reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. Fidan, ABD'yle olan ilişkileri de değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan New York'ta düzenlenen 78.BM Genel Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede Birleşmiş Milletler'in reforma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Fidan, "BM Genel Kurulu'ndaki üyelerin samimi olması gerekiyor. BM reformlarının yapılması şart." dedi. ABD'yle ilişkilere de değerlendiren Fidan, anlaşmazlıkların olduğunu ancak bunların "müttefiklik" ilişkisi içerisinde ele aldıklarını söyledi.

Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

BM REFORMLARININ YAPILMASI ŞART

Şu anda ortaya çıkan söylemlerin ne kadar haklı olduğunu dünya kabul etmekte. Sağlıklı tartışmaların yapılması gerekiyor. Ciddi çabalara ihtiyaç var. BM Genel Kurulu'ndaki üyelerin samimi olması gerekiyor. BM reformlarının yapılması şart. Mutabık kalınmış bir perspektif şu anda yok. İnanıyorum ki yakın gelecekte sağlıklı kabul edilmiş formüller ortaya çıkacaktır.

-Azerbaycan'ın başka çaresinin kalmadığını gösteren bir operasyondu

- (Türkiye-Yunanistan ilişkileri) Sorunların karşılıklı saygı ve iyi niyetle çözülmesinde mutabıkız

ABD'YLE ANLAŞMAZLIKLARIMIZ VAR

-BM Genel Kurulu haftası, dışişleri bakanları için de yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşandığı bir haftadır. Biz de bu süre zarfında birçok ikili ve çok taraflı görüşme yaptık. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik.

Sır değil ABD ile anlaşmazlıklarımızın olduğu bazı konular var. Bunları, ciddi müttefiklik ilişkisi içerisinde ve karşılıklı saygı temelinde ele almaktayız

.

Sonraki Haber