Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: ABD ile Suriye’yi istişare ediyoruz

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde sunum yapan Hakan Fidan, ABD ile Suriye konusunda istişarelerin yapıldığını anlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün Dışişler Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ele alınıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bütçe görüşmeleri için komisyon sunum yaptı. CHP'li milletvekilleri ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya arasında arbedenin ardından Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Fidan’a yönelik muhalefet milletvekillerinin protesto amaçlı döviz ya da söylemde bulunmadığını görüldü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan komisyona yaptığı sunumunda bölgenin İsrail’in saldırganlığının, savaş tehdidinin baskısı altında olduğunu söyledi. ABD ile Suriye konusunda istişarelerin yapıldığını anlatan Fidan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik görüşme talebinin için “Rejim tarafından Suriye halkının yararını önceleyecek bir yaklaşımla değerlendirilmesi.” çağrısı yaptı. ABD’nin yaptırımlarının kaldırılması talebini dile getirdi.

SAVAŞ TEHDİDİ ALTINDAYIZ

Bakan Fidan sunumunda özetle şunları kaydetti:

“Bölgemiz, kuzeyde Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, yanıbaşımızdaki Suriye ve Irak’taki terör belasının ve güneyde İsrail’in İran’ı da içine alan bölgesel bir savaş çıkarma girişimlerinin istikrarsızlaştırıcı etkileri altındadır. Bu itibarla bu yılki bütçe kitapçığımızın başlığını ‘Belirsizlikler Çağında Kararlı ve Güçlü Türk Dış Politikası’ olarak belirledik. Başta Filistin olmak üzere bölgemiz, İsrail’in saldırganlığının, mezaliminin ve savaş tehdidinin baskısı altındadır.

HAMAS VE HİZBULLAH

“Hamas ve Hizbullah hedef alınırken asıl amaç, Filistinlileri kendi topraklarında yaşayamayacak hale getirmek ve göçe zorlamaktır. Birleşmiş Milletler temelli uluslararası düzen büyük yara almıştır. Uluslararası hukukun yanı sıra, insanlığın da rafa kaldırıldığı bir döneme girilmiştir.

ABD İLE SURİYE İSTİŞARELERİ

“Bir yandan da ABD ile Suriye konusunda başlattığımız istişareleri sürdürmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın stratejik bir yaklaşımla önerdiği diyaloğun, Rejim tarafından Suriye halkının yararını önceleyecek bir yaklaşımla değerlendirilmesi temel beklentimizdir.

AB HEDEFİNE BAĞLILIK

“Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği hedefine bağlılığını korumaktadır. Beş yıl aradan sonra Avrupa Birliği üye devletleri, ülkemizi Brüksel’de düzenlenen Gymnich Dışişleri Bakanları toplantısına davet etmiştir. Toplantıdaki olumlu atmosfer ve ülkemizin stratejik önemine yapılan vurgu, AB üst düzey yetkilileri ile temaslarımızda da gündemi belirlemiş, ilişkilerin geliştirilmesi mesajları öne çıkarılmıştır. Ancak, Avrupa Birliği tarafında kısa vadeli ve günün koşullarına uygun olmayan politikaların ağır bastığını görmekteyiz. Temaslarımızda, AB’den beklentimizin, ilişkilerimizde geleceğe yönelik, kapsayıcı ve vizyoner bir tutum benimsemesi olduğunu vurguluyoruz.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI

“Türk savunma sanayiinin kaydettiği gelişim, birçok uluslararası aktörle tesis ettiğimiz savunma işbirliğinin de itici gücünü oluşturmaktadır. Öte yandan, müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmayan ülkemize yönelik yaptırım ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili taleplerimizi, temaslarımızda güçlü ve ısrarlı biçimde gündemde tutmaktayız. Çalışmalarımızın neticelerini almaya başlamaktan memnuniyet duyuyoruz.

ABD İLE DİYALOG HEDEFİ

“ABD Yönetimiyle yıl boyunca temaslarımızda, PKK/YPG/SDG ile işbirliği, FETÖ’ye yönelik tutum ve tek taraflı yaptırımların ilişkilerimize zarar verdiğini her fırsatta vurguladık. Ekonomi, ticaret, enerji, iklim, savunma, terörle mücadele, bölgesel konuları kapsayan Stratejik Mekanizma çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz istişarelerle diyaloğumuzu güçlendirdik.

F-16 tedarik talebimizi sözleşme ile sonuçlandırdık. Yeni ABD Yönetimiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda yapıcı bir diyalog kurmayı hedefliyoruz.”

Sonraki Haber