Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’daki Pontus iddialarına geç yanıt: Asılsızdır! Megali İdea planının uzantısıdır

İki ülke arasında normalleşme konuşulurken Yunan Başbakanı Miçotakis’in ‘Pontus’ açıklamasına tepki Dışişleri Bakanlığından gece yarısına yakın geldi. Miçotakis, 'Pontus Soykırımı'nın tanınması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu

Emperyalist merkezlerin “Ermeni Soykırımı” yalanından sonra yerleştirmeye çalıştığı “Pontus Rum Soykırımı” yalanı, bu yıl 19 Mayıs’ta bir kez daha körüklendi. Tüm Türkiye’nin heyecanla kutladığı, kurtuluş mücadelesinin fişeğinin ateşlendiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na gölge düşürmek isteyen Yunanlıların, Pontus yalanlarına yanıt Dışişleri Bakanlığından önceki gece geç saatlerde geldi. Bakanlık açıklamasında, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır. ‘Pontus’ antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir" açıklamasında bulundu.

‘ASILSIZ İDDİALARLA İSTİSMAR EDİLİYOR’

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır. ‘Pontus’ antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir. 19. yüzyılın sonunda ortaya çıkan Pontusçu faaliyetler, Yunanistan'ın ‘Megali Idea’ planının bir uzantısıdır. Konu esasen Türk ve Rum ahalinin mübadelesi ile sonuçlanmış tarihi bir sürecin asılsız iddialara konu edilerek istismarından ibarettir. Söz konusu iddialar, Türk-Yunan ilişkilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinin sağduyulu kesimlerini zor durumda bırakmayı hedeflemektedir. Yunanistan ile ikili ilişkilerimizde son dönemde olumlu bir ivme yakalanmıştır. Yunanistan Hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazı siyasetçilerin gelecek nesillerin barış ve huzur ortamında yaşamasını engellemeye yönelik çabalarına karşı net bir tutum ortaya koymasıdır" denildi.

19 MAYIS’TA KARŞI KIYIDA NELER OLDU?

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta, 19 Mayıs Pazar günü 'Pontus Soykırımı'nın anılması ve tanınması adına çeşitli etkinlikler düzenlendi, açıklamalar yapıldı. 1922 sonrası Pontusluların kitlesel olarak yerleştiği Yunanistan’ın Selanik şehrinde, 'Sözde Pontus Soykırımı' kurbanları anısına bir tören düzenlenirken, Kıbrıs’ta ise sözde soykırımın okul müfredatlarına gireceği açıklandı. Selanik'te Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve siyasi parti temsilcilerinin 'Sözde Pontus Soykırımı' ile ilgili açıklamalarda bulunduğu saatlerde Yunanistan medyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Mayıs vesilesiyle verdiği mesajları 'kışkırtıcı' olarak nitelendirerek kamuoyu ile paylaştı.

MİÇOTAKİS'TEN ‘SOYKIRIM OLARAK TANINSIN’ SÖYLEMİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, 'Pontus Soykırımı'nın tanınması için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Miçotakis, "Her yıl 19 Mayıs'ta olduğu gibi, bu yıl da binlerce Pontuslu Yunan'ın katledilmesi, işkence görmesi ve ata topraklarından sürülmesi anısına başımızı eğiyoruz" dedi. Başbakan Miçotakis, bu soykırımın uluslararası düzeyde tanınması gerektiğini vurgulayarak "Tarihî hafızayı canlı tutmak bizim ortak görevimizdir." ifadelerini kullandı.

SELANİK'TE ANMA YAPTILAR!

Selanik’te, Ayasofya Meydanı’ndaki ‘Sözde Pontus Soykırımı Anıtı’nda kurban edildiği öne sürülen 353 bin kişinin anısına tören düzenlendi. Törene, Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Efstathios Konstantinidis, SYRIZA-PS lideri Stefanos Kasselakis, PASOK/KINAL lideri Nikos Androulakis ve diğer birçok siyasi ve askeri yetkili katıldı. Tören sırasında kemençe eşliğinde 'Pontus Marşı' çalındı. Selanik’teki Aristoteles Meydanı’nda, 'Sözde Pontus Soykırımı' kurbanları anısına bir satranç turnuvası düzenlendi. Turnuvaya, Yunanistan ve yurt dışından 200 satranç oyuncusu katıldı. Ayrıca, akşam saatlerinde Pontus dernekleri tarafından Türkiye Konsolosluğu’na doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Selanik’teki anma töreninin yanı sıra, Yunanistan’ın diğer bölgelerinde de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

YUNAN CUMHURBAŞKANINDAN ‘BARBARCA EYLEM’ ÇIKIŞI

Efimerida ton Sintakton gazetesinin haberine göre, Selanik'teki törende konuşan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou, '105 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde yok edilen ya da ata yurtlarından zorla göç ettirilen yüz binlerce masum kurbanı andığımızı' kaydetti. "Aynı zamanda Pontus Helenizminin, dinamizmini ve değerlerini anavatana aktararak Yunan devletinin toparlanmasına ve gelişmesine yaptığı önemli katkıyı da kabul ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, "Her ulusun tarihi hafızayı koruma görevi vardır. Ve uluslararası toplum, gelecekte benzer barbarca eylemleri önlemek için insanlığa karşı işlenen iğrenç suçları tanımalı ve kınamalıdır" ifadelerini kullandı.

ÜÇ TÜRK KONFERANS VERDİ

‘Soykırım’ yalanına üç Türk araştırmacı da destek verdi

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı günü “soykırım” ilan eden Yunanistan, bu amaçla Selanik’te 18 Mayıs günü 3 Türk yazarın da katıldığı bir konferans düzenledi. “Pontus Soykırımı Konferansı’nda Türkiye’den etnik bölücü tezleri savunmasıyla bilinen Nevzat Onaran, Tufan Şişli ve Tamer Çilingir konuşmacı oldu.

Sonraki Haber