Diyabet olanlar dikkat: Kovid daha ağır seyrediyor

Kovid-19 hastalığının en çok tehdit ettiği ve etkilediği kronik rahatsızlıkların başında şeker hastalığı geliyor. Uzmanlar Tip1 ve Tip2 diyabet hastalarını sosyal mesafe, maske, hijyen ve sağlıklı beslenme konularında özellikle uyarıyor.

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası var. Bu rakam toplam yetişkin nüfusun yaklaşık %15’ine denk geliyor. Yaşlanan nüfus, kentleşme ve değişen yaşam tarzlarının diğer kronik hastalıklarla birlikte diyabet epidemisini de hızla artırarak bir halk sağlığı sorunu haline getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, diyabet hastalarını covid-19 pandemisine karşı daha dikkatli olmaya çağırıyor.

KIZILAY HEKİMİ UYARDI

Kızılay Sağlık’ın işlettiği hastanelerden Kartal Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sema Tutar Pişkinsüt, “Koronavirüs enfeksiyonu kalp, akciğer, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde daha kötü seyrediyor. Bu sebeple özellikle Tip1 ve Tip2 Diyabet hastalarının sosyal mesafe, maske, hijyen ve sağlıklı beslenme konularında hassasiyete devam etmesi gerekiyor. Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi koronavirüs enfeksiyonunda da iyi kan şekeri kontrolünün sağlanması enfeksiyon riskini ve şiddetini azaltmada en önemli nokta” açıklamasında bulundu.

Uzm. Dr. Pişkinsüt, şeker hastalığı bulunanların zatürreye yakalanma riskinin diğer insanlara kıyasla daha yüksek olduğunu belirtirken grip ve zatürre aşılarının da ihmal edilmemesi uyarısı yaptı.

BİRBİRİNİ TETİKLER

Dr. Pişkünsüt, açıklamasında şunlara yer verdi: “Diyabet hastalığı bilinenin aksine sadece kan şekeri yüksekliği hastalığı değildir. Damarların iç yüzeylerindeki epitel yapısını uzun süreli bozarak ilerleyici dolaşım bozukluğu yapar. Göz, beyin, kalp, böbrekler bu durumdan en çok etkilenen organlardır. Covid-19 virüs hastalığı da sadece solunum ve akciğer hastalığı değildir. Aksine sistemik yani tüm vücudu ilgilendiren ve damar iç yüzeylerindeki epitelleri saldırarak kanın pıhtılaşmasına neden olan önemli ve tehlikeli bir damar hastalığıdır. O nedenle Covid-19’a yakalanan kişilerde ilave olarak zeminde diyabet, obezite, kronik iskemik kalp hastalıkları, hipertansiyon, immün sistem ve romatizmal hastalıklar gibi damarları etkileyen ilave hastalıklar varsa, Covid-19 ile birbirini tetiklemekte tablolar ağırlaşmaktadır. Zeminde damar hastalığı olan bu grup hastaların yoğun bakım gereksinimleri ve dolayısı ile ölüm oranları 2- 3 kat artmaktadır.”

Sonraki Haber