Diyarbakır’da Gurme ve Gastronomi Fuarı açıldı! Bölge lezzetleri pazarla buluştu

Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nda söyleşiden yarışmaya kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Fuarla yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi ürünlerin tanıtılması ve bölge üreticilerinin yeni pazarlarla buluşturulması hedefleniyor.

Diyarbakır'da düzenlenen "5. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı" kapılarını açtı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde düzenlenen fuarda onlarca ürün ve lezzet ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde organize edilen fuara 57 ilden 168 firma katıldı. Fuar, 19 Kasım’a kadar gezilebilecek.

5’incisi düzenlenen fuarın onur konuğu Erzurum ili oldu. Fuarda coğrafi tescilli ürünler başta olmak üzere yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılıyor, ticari bağlantılar kuruluyor.

‘BÜTÜN ERZURUM BURADAYIZ’

Fuarın onur konuğu şehri olan Erzurum adına Aydınlık’a değerlendirme yapan Ticaret Borsası Başkanı Yıldırım Hakan Oral, Erzurum’un coğrafi tescilli ürünlerle Türkiye üçüncüsü olduğunu belirtti. Oral şöyle konuştu:

“Bütün coğrafi işaretli ürünlerimizle; 20 ürünümüzle buradayız. Hem kültür turizm tarafımızı hem de tarihimizi tanıtıyoruz. Bütün katılımcılarımızı da Dadaşlar diyarına davet için buradayız. Folklor ekiplerimizle, bütün Erzurum buradayız. 2025’te kültür turizm başkentiyiz. Kadın kooperatiflerimiz, Oltu taşı tespihimiz gibi el sanatlarımızı anlatıyoruz. Ticari anlamda beklentisi olan firmalarımız şu an memnun, başarılı da biteceğini düşünüyorum. Ziyaretçiler tescilli ispir fasulyesi ikramımızı, Erzurum mantımızı, Erzurum böreğimizi, köme ve Erzurum dutundan yapılan pestil ürünlerimizi görüyorlar. Süt ürünlerimizi, Erzurum balımızı görüyorlar. Diğer taraftan Palandökenimizi anlatıyoruz. Dünyanın üçüncü yüksek şelalesine sahibiz, bunun gibi doğal güzelliklerimizi anlatıyoruz. Firmalarımız ticari bağlantılar kuruyor. Yöresel ürünler üreten, o ürünlerle katma değer sağlayan firmalarımızın da markalaşmasında bir ön adım oluyor.”

‘BÖLGEMİZE KATKI İÇİN BURADAYIZ’

Turgay Özbek

Van Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Turgay Özbek de ticari bağlantılara dikkat çekti: “Van’ın yöresel ürünlerini tanıtmak, pazar bulmak için geldik. Van Ticaret Borsasına ait projeleri de tanıtıyoruz. Süt toplama merkezlerimiz var, orada yöresel ürünler üretiyoruz, bal paketleme projelerimiz var, canlı hayvan borsası, et borsası gibi yürüttüğümüz projeleri de tanıtıyoruz. Ürünlerimizi tanıtarak bağlantılar kurmayı amaçlıyoruz hem de bölgemize katkı sunmak için istiyoruz.”

‘SAĞLIKLI ÜRÜNLERİ TANITIYORUZ’

Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Et Kombinası da ürünleriyle fuarda yerini aldı. Müdür Yardımcısı Ali Gürü, “Beyaz peynir, lor peyniri, kaşar peyniri, Bingöl kavurmamız, Diyarbakır kavurmamız var. Üretim yapıyoruz, halkımıza takdim ediyoruz. Fiyatlarımız piyasayı regüle etme amacıyla bayağı uygun. Devlet kurumu olarak ürünlerimizi sergilemek amacıyla buradayız. Sağlıklı, güvenilir, hijyenik ortamlarda ürettiğimiz ürünleri halkımıza tanıtmak için fuardayız.” dedi.

Sonraki Haber