Diyarbakırlının kira çilesi: Sanki İstanbul boğazında oturuyoruz!
Eski ve riskli binalar, 3 bin liradan başlıyor. Kayapınar'da ise en düşük ücret 15 bin TL. Müstakil evler 30 bin TL. Diyarbakırlı devletin konuya el atmasını bekliyor. Talepler depremin ardından hızla konut inşası, kiraların dondurulması ve denetim.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Diyarbakır’da konut açığı arttı, kira fiyatları kontrol edilemiyor. Vatandaş şaşkın, devletin acilen müdahale etmesini bekliyor. Eski binaların çok olduğu Bağlar ilçesinde kirası 400-500 lira olan konutlar, 2,5-3 bin liraya kadar çıktı. Yeni lüks sitelerin bulunduğu Kayapınar ilçesinde de 3-5 bin lira olan kiralar 15 bin liradan başlıyor.
Vatandaşlar, devletin hızla konut inşasını planlamasını, kiraları dondurmasını, denetim mekanizmasıyla sürecin içinde olmasını istiyor. Vatan Partisi Diyarbakır İl Sekreteri Süleyman Aydın da kentte yaşananlara dikkat çekerek yapılması gerekenleri anlattı.
‘SANKİ İSTANBUL BOĞAZI…’
Depremden sonra konut sorununun arttığını belirten emekli yurttaşlardan Mahmut Bozbay, “En kaliteli daire 3 bin lira civarındaydı şimdi 15 bin lira oldu. Depremden korkan aileler müstakil evlere çıkmak istiyor, onların kiraları 7-8 bin liradan 30 bin liraya çıktı. Sanki İstanbul Boğazı… Kira ödeyemeyenlere konteyner verilebilir. Devletin acil bir şekilde devreye girmesi lazım, ihtiyaç olan konutlar, TOKİ tarafından hızla tedarik edilmeli, mevcut kira fiyatları dondurulmalı. Vatandaş 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyor, 10 bin lira kira istiyorlar. Bu insan nasıl geçinecek.” dedi.
YÜZDE 500 ARTIŞ
Diyarbakır’daki konutların depremde ağır hasar aldığını, oluşan konut eksikliği ve fahiş kira sorununa karşı yeni konteyner kent kurulması gerektiğini belirten Abdulkadir Duran da şunları söyledi:
“Kiralar aldı başını gidiyor. TOKİ’nin 2 yıl içinde inşaatları bitirmesi halinde kira sorununun kalkacağını düşünüyorum. Müteahhitlere uygun fiyata arsa sağlanırsa bina yapımı hızlanır, maliyet de düşer, kira sorununun çözümüne de katkı yapar. Benim sitemde 3 bin liraya kiraya verilen ev en son 13 bin 500 liraya kiralandı. Yani yüzde 400-500 civarında bir artış oldu. Ev sahipleri de biraz vicdanlı olsun. Vergi vermemek için küçük bir kısmını banka üzerinden alıyorlar kalanını elden tahsil ediyorlar. Devlet bunu gerekirse tek tek kontrol etmeli veya gelip denetim yapmalı.”
DİYARBAKIR FAKİR BÖLGE
Esnaflıkla geçinen Metin Mutlu ise dükkân kirasını ödeyemediğini belirtti: “Kiram bin 500 liradan 6 bin liraya çıktı. Vergisi, elektrik parası var, kurtarmıyor. Sur’da oturuyorum, kirayı 500 liradan 2 bin 500 liraya çıkardılar. Yenişehir ilçesinde kiralar 3 bin liradan 13 bin liraya kadar çıkmış. Asgari ücret alan geçinemiyor. 3-4 çocuğu olan çocuklarını okutamıyor. Diyarbakır zaten fakir bölge, fabrika yok, sanayi yok, millet lokantada günlük 200-250 liraya çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum kiraların arttırılmasına engel olsun.” dedi.
Berberlik yapan Mahmut Sana da “Ne diyeyim bilmiyorum. Her şeyle ilgili karar alan hükümet bununla ilgili niye bir karar almıyor. Ev sahiplerine de sesleniyorum, sizde birazcık Allah korkusu varsa kiraları bu kadar yükseltmeyin. Yazık, günah.” diye konuştu.
ORTA HASARLI BİNALAR YENİDEN KİRAYA VERİLİYOR: BU ÖNLEMLER HIZLA ALINMALI
Vatan Partisi Diyarbakır İl Sekreteri Süleyman Aydın fahiş kira sorununa karşı şehirde acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Aydın şunları belirtti:
“Şu an Diyarbakır’da insanlar perişan durunda. Asgari ücret 11 bin lira, evin kirası 8 bin lira, bu adam ne yiyecek içecek, kaç çocuğunu okutacak. Düzgün bir ev 15-20 bin liradan aşağı değil.
Depremden dolayı hasarlı bina çok. Orta hasarlı binalar kiraya verilmeye başlandı, insanlar hayatını riske atarak oralarda oturmaya başladı. Sorun bir an önce çözülmeli. Gerekirse TOKİ şantiyelerinde 7/24 saat çalışılmalı. Kökten bir çözüm lazım, denetleme mekanizması şart. Ekmeğe suya ihtiyaç gibi iyi bir denetlemeye de ihtiyaç var. Kira fiyatları dondurulmalı, semtten semte fiyatlar tespit edilmeli, kiralar banka üzerinden ödenmeli, stopaj kaydı yapılmalı. Stopaj vergileri ödeniyor olsaydı denetim kolaylaşırdı, fahiş fiyatlara da cesaret edilemezdi. Şikâyet hattı kurulmalı. Bu önlemlerin ivedilikle alınması gerekir, yoksa durum daha kötüye gidiyor.”
KRİZ DERİNLEŞTİ KAN DÖKÜLDÜ! 15 YILLIK KİRACISINI ÖLDÜRDÜ
İstanbul Gaziosmanpaşa'da kira artışı nedeniyle tartıştığı kiracısını silahla vurarak öldüren ev sahibi gözaltına alındı.
Barbaros Hayrettinpaşa Mahallesi'ndeki 15 yıllık kiracısı Hüseyin Asar'ı, zam teklifini kabul etmemesi üzerine çıkan tartışma sonucu, çocuklarının önünde tabancayla ateş ederek öldüren şüpheli E.Ö. olayda kullandığı silahla yakalandı.
Gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
ÇOCUKLARINI BEKLERKEN VURDU
Gaziosmanpaşa Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi'nde 18 Temmuz'da, ev sahibi E.Ö. zam artışını kabul etmeyen 15 senelik kiracısı Hüseyin Asar ile tartışma yaşamış, kiracının oturduğu eve gelen E.D.Ö, çocuklarını spor salonuna götürmek için kapının önünde bekleyen Asar'a tabancayla ateş açmıştı.
Hastaneye kaldırılan kiracı Asar, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybederken, şüpheli E.Ö. olay sonrası kaçmıştı.
DEPREMDE KAYBOLAN KAYNAK SUYU BULUNDU
Malatya'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle çekilen içme suyu kaynağı, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen jeofizik çalışmasıyla yeniden bulundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilyurt, Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerindeki birçok mahallenin ve mezralarının su ihtiyacını karşılayacak Melet Deresi'nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
DAĞITIM SON AŞAMADA
Gürkan uuyun mahallelere dağıtılmasında son aşamada olduklarını belirtti. MASKİ İşletmeler Dairesi Başkanı Ramazan Toy, derenin önceki yıllarda Yeşilyurt ilçesi Örnek köyü besleyen bir su kaynağı olduğunu, alt kısmında "Çapo içme suyu"nun yer aldığını söyledi. Bu kaynağın Akçadağ ilçesinin 12 mahallesinin su ihtiyacını karşıladığını belirten Toy, şunları kaydetti:
“Bu kaynakta daha önce çalışmalar yaptık. Yaklaşık 300 milyon liralık bir masrafla Akçadağ ilçesi Sahilköy'e kadar su götürdük. Ancak depremler sonrasında suyumuz çekildi. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak bu bölgede jeofizik çalışması gerçekleştirerek suyun kaynağını tespit ettik ve su arama çalışması yaparak suyun kaynağını yeniden bulduk. Bu kaynağımızdan saniyede 300 litre su çıkıyor. Mevcut yapmış olduğumuz şebeke ile hem Örnekköy'e hem Çapo isale hattına suyu verecek şekilde çalışmayı yaptık. An itibarıyla yapmış olduğumuz çalışmaların maliyeti yaklaşık olarak 400 milyon lira.”