Diyarbakırlı taksiciler zafer kazandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ticari taksi ihalesine karşı açılan davada taksiciler haklı bulundu. Taksiciler, ihalenin yenilenmesini ve kooperatiflere öncelik verilmesini bekliyor.

Kararda, 'İşsizliğin çok olduğu bölgelerde işsizliğin azaltılması gibi kurallara uyulması gerektiği' hatırlatıldı. Vatan Partisi İl Başkanı Ferdi Tanhan, yetkililere, 'Karara uyun' çağrısı yaptı.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde taksi plakası için Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihaleye yargıdan iptal kararı geldi. İlçede ticari taksi taşımacılığı, gayriresmi yapıldığı için resmileştirmek gerekiyordu. Ancak tespit edilen rayiç bedel 15 bin lira civarındayken, yüz bin lira artı KDV üzerinden ihaleye şart konuldu. Taksici esnafı hem kooperatiflerin muhatap alınmaması hem de yüksek rayiç bedel nedeniyle ihaleye katılamamıştı.

Yıllardır taksicilik yapan yurttaşlar, ihalenin iptal edilmesini, ihale şartnamesine kooperatif üyeliği şartının konulmasını ve rayiç bedelin de makul bir seviyeye çekilmesini istiyordu. Bu taleple açtıkları davayı istinaf yolu açık olmak üzere kazandılar. Şimdi, Büyükşehir Belediyesi’nden bu karara uygun yeni ihale yapmasını istiyorlar.

‘PLAKA BENDE GEL ÇALIŞ’ DİYORLAR

Erganili taksici esnafı yaşadıkları kararı sevinçle karşıladılar. Ergani’de şu an 6 kooperatif olduğunu belirten SS Salih Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abbas Turcan, Aydınlık’a şöyle konuştu: “'Ekmek işini ekmekçiye vermek lazım’ derler ya bunda da yıllardır taksicilik yapanlara, kooperatifler aracılığıyla çalışanlara verilmesi gerekirdi. Büyükşehir Belediyesi yaptığı ihaleyi bütün herkese sundu ama kooperatifleri çağırmadı. Bize bireysel olarak katılabilirsiniz dediler. 15-16 yıldır bu işi yapan insanlarız, yıllardır vergi verdik. Bu işi yapanlara öncelik verilmesini istedik, kooperatif üyeliği şartı istedik, yapmadılar. Esnafa, parası olanlara verdiler, alanlar da şimdi bize ‘plaka bende gel çalış’ diyorlar. Rayiç bedeli belirlemek için Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası ve Şoförler Cemiyeti’nden önerileri istendi, 15 bin lira ve 7 bin 5 yüz lira önerildi. Buna rağmen ihaleye yüz bin lira artı KDV rakamıyla girildi. Bu şoförlerin, taksicilerin o kadar parası yok ki o plakayı alsın. Bu rakamın neye dayanarak tespit edildiğini de anlamadık. Mahkeme kararına Vali Bey’in de, Büyükşehir Belediyesi’nin de uymasını istiyoruz.”

Kooperatiflerinin dış kapının mandalı gibi dışarıda bırakıldığını söyleyen SS 124 Nolu Kooperatif Başkanı Hasan Sever de “'Parası olan gelip girsin' dediler. 2004 yılından beri bu işi yapıyorum, kooperatifimizi de 2008 yılında kurduk, o zamandan beri bu işi yapıyoruz ama şu anda mağduruz. Yıllardır verdiğimiz emek, ödediğimiz vergiler boşa gitti.” diye ihale sürecinde yaşadığı üzüntüsünü anlattı.

‘KOOPERATİFLERE ÖNCELİK VERİLSİN’

SS 119 Nolu Ergani Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abdullatif Atlıhan ise ihale sürecini anlatarak yetkilileri karara uymaya davet etti: “Ergani için tahsis edilen 150 adet plakayı ihaleye sundular. İhaleye 52 kişi katıldı. Hâlbuki ihale kanununa göre üçte iki çoğunluk sağlanamayan ihalelerin iptal olması gerekir. Bunu dikkate almadılar. İkinci ihaleyi de yaptılar, buna da 23 kişi katıldı. İhalede 5 yıl Ergani’de ikamet etme şartı istenmişti, zaten herkes beş yıldır ikamet edebilir, bağlayıcı değil bu. Haksız rekabeti önlemiyor. Önleyebilmesi için bu işe emek vermiş olan kooperatiflere öncelik verilmesi lazım. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla bu ihale iptal edildi. Biz haklı çıktık. Belediyeden hukuka uymasını bekliyoruz.”

SS Ergani İşletme Kooperatifi Başkanı Cihan Oruç da “Kooperatif olarak çağrılsalardı yapılan ihalelere girebilirdik bu sorunla da karşılaşılmazdı.” diye konuştu.

TANHAN: ALIN TERİ DÖKENLERİN YANINDAYIZ

Taksici esnafının hak mücadelesine ilk günden itibaren destek veren Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan da kararla ilgili şöyle konuştu: “Taksicilerimiz mahkemede çok önemli bir başarı sağladı. Taksicilerimizin yaşadığı ihale sorununu öğrendiğimiz günden beri kamu idarecileriyle görüşmeler ve toplantılar yaptık. Buralarda hep taksicilerimiz haklarını hatırlattık ve ihalenin hukuksuz olduğunu belirttik. Hatta korsan taksici suçlamalarına ‘yapılan ihale korsan’ diyerek karşı çıktık. Ancak sorunlara çalışan insanların cephesinden bakmadığınız zaman, halkı kazanma doğrultusunda yaklaşmadığınız zaman mahkemelerimizin tek seferde iptal edeceği bu türden ihaleler yaparsınız işte. Bu karar başından beri yanında olduğumuz taksicilerimizin haklılığını ortaya koyan çok önemli bir başarıdır. Vatan Partisi alın teri döken, direksiyon sallayan, çalışan insanların ekmek teknelerini korumak için görev başındadır. Ekmek teknesini korumanın aynı zamanda Türkiye'yi korumakla birleştiği günlerden geçiyoruz. Diyarbakır'ın, Ergani'nin çalışkan taksi şoförleri her iki açıdan da Türkiye'mize büyük hizmetlere hazırlar. Diyarbakır Valisi Sn. Münir Karaloğlu'na sesleniyorum: Ergani'de yıllardır ekmeklerini direksiyon sallayarak çıkartan insanlara çalışmalarını sürdürme hakkını teslim edelim. Yanlışlarda ısrar etmeyelim.”

AV. ÖZTÜRK: TEKELLEŞMENİN ÖNÜNÜ AÇMIŞLAR

Diyarbakır Barosu avukatlarından Aysun Öztürk de Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin ihaleyi iptal kararını şöyle değerlendirdi: “Kararda yapılan ihalelerin ticari taksi plakasının verilmesine yönelik ihale olduğu, tekelleşmenin önüne geçilmesi, yolcu taşımacılığı yapan kişilerin yerelde tanınması, aynı zamanda mümkün olduğunca çok kişiye iş imkanı sunulması ve işe ihtiyacı olan düzgün, güvenilir, saygın ve geçimini bu meslekten kazanan kişilerin eliyle yürütülmesinin sağlanması ve işsizliğin çok olduğu bölgelerde işsizliğin azaltılması gibi kurallara uyulması gerektiği hatırlatılmış. Belediye bunu göz ardı etmiş, tekelleşmenin önünü açmıştır. Ulaşım konusundaki hakların da iltizam şeklinde sunulması süresiz bir şekilde verilmesi gerektiğinde devir haklarının da olması gerekiyor. Bu ihalede 29 yıllık bir süre konulmuş bunun da iptal edilmesi gerekiyor. Karar istinaf sürecinde, beklenecek, ama bu ihale sürecinin durdurulması gerekiyor. Yeniden ihale şartları oluşturup, kooperatifler öncelikli bu işin ehli olanlara ilamlar çıkarılması gerekiyor. Bugün ‘parası olan gelsin bu işi yapsın’ demek gibi bir mantıkla düşünmemek ve emekçiyi mağdur etmemek gerekiyor.”

Sonraki Haber