Diz kapağı ağrısı neden olur? Bamya tohumu diz ağrısına iyi gelir mi?
Kronik ya da zaman zaman meydana gelen diz ağrıları ihmal edilmemesi gereken sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaş faktörüne bağlı olmaksızın yaşabileceğiniz bu durum birçok nedene bağlı olabilir. Diz kapağı ağrısı neden olur? Detaylar haberimizde..
Diz en çok kullanılan eklemlerden biri olduğundan dolayı zaman zaman diz kapağında ağrı hissediyor olabilirsiniz. Diz ağrısının tıbbi kaynaklarda belirtilen birçok sebebi vardır ancak eğer yoğun bir iş temponuz varsa, gün içersinde çok fazla koşuşturuyorsanız veya spor yaparken kendinizi çok yoruyorsanız bu ağrılar aşırı kullanım sebebiyle de yaşanıyor olabilir. Kaslarınızı fazla zorlamamaya özen gösterin, diz ağrılarınız geçmiyorsa ve günlük hayatınızı etkileyen bir boyuta ulaştıysa, bir uzmana başvurmanız gereklidir. Diz kapağı ağrısı neden olur? Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Numan Duman anlattı.
DİZ AĞRILARI NEDEN OLUR?
Op.Dr.Numan Duman: ''Yaş gözetmeksizin her yaşın her döneminde görülebilir.Geçici diz ağrıları ve kalıcı ilerleyici diz ağrıları olarak iki gruba ayrılır.Geçici diz ağrıları dizi zorlayıcı herhangi bir tramva veya kemik ödemi ile ortaya çıkabileceği gibi romatizma ve enfeksiyon sonrası da ortaya çıkabilir. Geçici diz ağrıları istirahat, soğuk uygulama ve gerekli medikal tedavilerle geçebilmektedir''dedi.
BAMYA TOHUMU DİZ AĞRISINA İYİ GELİR Mİ?
Dr. Ender Saraç bamya tohumlu kelle paça çorbasının diz ekleminde meydana gelen ağrılara, kalça eklemi ağrılarına, cilt kırışıklıklarına şifa olduğunu belirtti. Saraç, bamya tohumu ile ilgili olarak; Diyabete karşı faydalıdır, kanın pıhtılaşmasını destekler,sıvı kaybından meydana gelen ağrılar için şifadır,diz ağrısı, kireçlenme ve menisküs ağrılarında etkilidir''ifadelerini kullandı.
BAMYA TOHUMLU KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR
1 adet kelle
5 adet ayak
1 adet işkembe
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı bamya tohumu
Kelle iyice yıkanıp temizlenir. Kemiklerle birlikte bir tencerede üzerini kapatacak kadar su koyulur. Tuzda koyulduktan sonra bu aşamada 1 çorba kaşığı bamya tohumu da ilave edebilirsiniz ardından kellenin etlerinin pişmesini bekleyin. Piştikten sonra başka bir tencereye kellenin etleri didiklenir, üzerine etleri kapatacak kadar kellenin suyundan ilave edilir.
Bu karışım iki taşım kaynatılır ve içine 1 tatlı kaşığı biber salçası ile birlikte sumak ekşisi ile dövülmüş sarımsaklar ilave edilir. 1-2 taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Üzerine toz kırmızı biberli, naneli tereyağı gezdirilir.