Doçente 3 bin 784 avro haksız kazanç sağlandı

Sayıştay 2021 raporunda üniversitelerdeki usulsüzlükler de yer aldı. Rapora göre Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde yönetici olarak öngörülmeyen personele ödeme yapıldı. Artvin Çoruh Üniversitesinde ise konukevinin giderleri özel bütçeden karşılandı

Sayıştay, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin Erasmus+ programı kapsamındaki bir projenin sözleşmesinde yönetici personel ödemesi öngörülmemesine rağmen bu ödemenin yapıldığını belirledi. Sayıştay, yönetici faaliyetlerinde bulunan Doç. Dr'a, günlük 88 avro, 2021 yılının 11 ayı için toplam 3 bin 784 avro olarak yapılan ödemenin, proje sözleşmesi ve eklerine aykırı olduğunu ifade etti.

Sayıştay'ın Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine ilişkin 2021 yılı denetim raporunda, Erasmus+ programı dahilindeki mali işlemlerde hatalı uygulama olduğu kaydedildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: "Üniversitenin Erasmus+ programını ilgilendiren hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda; 'Digit@lLiteracy Portal' başlıklı projede; proje sözleşmesi eki bütçede, yönetici personel ödemesi öngörülmemesine rağmen bu ödemenin yapıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede, üniversite adına proje yürütücüsü olan Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr'a fikri çıktılara yaptığı katkılar nedeniyle 'Yönetici' kaleminden günlük 88 avro, 2021 yılı için ocak ve şubat ayları için 2, mart ayı için 5, nisan ve mayıs ayları için 8 ve haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım ayları için 3 gün olmak üzere toplam 43 gün için 3 bin 784 avro ödeme yapıldığı, aynı kişiye, Fikri Çıktılar bütçe kaleminin 'Araştırmacı/Öğretmen/Eğitmen/Gençlik Çalışanı' kısmından söz konusu aylar için toplam 2 bin 220 avro ödeme yapıldığı, anlaşılmıştır. 3 bin 784 avro olarak yapılan ödeme, proje sözleşmesi ve eklerine aykırı olmaktadır. Bahse konu faaliyetler için Proje Yönetimi ve Uygulaması ödeneğinden yapılacak ödemenin, projenin uygulanmasına yönelik giderlerle birlikte aylık 250 avroyu geçmemesi gerekmektedir."

KONUKEVİ GİDERLERİ ÜNİVERSİTE BÜTÇESİNDEN KARŞILANDI

Artvin Çoruh Üniversitesine ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda da, Konukevine ait giderlerin üniversite bütçesinden karşılandığı tespit edildi. Raporda bu bulguya yönelik şu ifadelere yer verildi:

"Kurumda yapılan incelemede, üniversite tarafından işletilen Konukevinin demirbaş, temizlik malzemesi ve gıda malzemesi niteliğindeki çeşitli giderlerinin özel bütçeden karşılandığı tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında; Konukevinin personel ve büyük onarım giderlerinin bütçeden yapıldığı ve bunun zaruret olduğu, gelir fazlası ödenek ekleme süreci uzun zaman aldığından acil ihtiyaçlar için destek hizmetleri biriminden düşük tutarda mal tedariki yapıldığı, konukevinin 2021 yılı gelirinin giderinden fazla olduğu ve gelir/gider dengesinin gözetildiği ifade edilmiştir. Konukevinin, işletme gideri niteliğindeki ve bulgunun konusunu oluşturan, demirbaş, temizlik malzemesi ve gıda malzemesi niteliğindeki harcamalarının da üniversite özel bütçesinden karşılanması mevzuata uygun değildir. Bahse konu Konukevinin 2021 yılı gelirleri giderlerini karşılamakta olup, Konukevi nakit sıkıntısı içinde bulunmamaktadır. Konukevinin 2021 yılı geliri 282 bin 453 TL, gideri 142 bin 345 TL'dir, yani özel bütçeden yapılmış olan işletme masraflarını karşılayacak kaynağı bulunmaktadır. Söz konusu mevzuat hükümleri çerçevesinde kurumların bünyesindeki sosyal tesislerin işletme giderlerinin kendi gelirleri ile karşılanması gerektiği, dolayısıyla üniversite özel bütçesinden sosyal tesislerin bu nitelikteki giderlerine katkıda bulunulamayacağı açıktır."

'LİYAKAT ESASI GÖZ ARDI EDİLDİ'

Sayıştay raporunda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde de, şube müdürlüğü kadrolarına eşitlik, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde atama yapılması gerekirken, bu ilkeler gözetilmeden ve mevzuatında belirlenen şartlar dikkate alınmadan atamalar gerçekleştirildiği belirtildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

"Üniversitede, müdürlük kadrolarına şube müdürlüğünden daha üst görev olarak kabul edilen fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanlar atanmıştır. Bu şekilde şube müdürlüğüne atananlar önce üst görev niteliğinde bulunan kadrolara atanmış ve akabinde de kısa süre sonra şube müdürlüğü kadrolarına atamaları gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında fakülte ve yüksekokul sekreterliğinden şube müdürlüğüne atanan 2 kişi de sadece yaklaşık iki ay fakülte ve yüksekokul sekreterliğinde bulunmuştur. Böylelikle, kısa süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişiler, Yönetmelik'in söz konusu istisna hükmünden yararlanarak şube müdürlüğü kadrolarına getirilmiş, mevzuatla getirilen eşitlik ve liyakat esası göz ardı edilmiştir."

Sonraki Haber