Doğadan iki güzel haber

Batı Anadolu’da varlığının sona erdiği düşünülen kurt, İzmir’de tarla ve mera alanlarındaki bir fotokapana yansıdı. Kızıldeniz, Hindistan’da yaşayan kıyı balıkçılı türü kuş ilk kez Hatay’da kayıt altına alındı.

İZMİR’DE KURT GÖRÜNTÜLENDİ

İzmir’in doğayla uyumlu Kadim Üretim Havzaları’nın tespit edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, İzmir’de bir kurt kayıt altına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen ve Doğa Derneği’nin İzmir Kalkınma Ajansı’yla birlikte yürüttüğü İzmir’in kent çeperindeki Kadim Üretim Havzaları’nın araştırılması ve izlenmesi amacıyla tarım ve mera alanlarına kurulan fotokapanlardan çıkan kurt görüntüsü heyecan yarattı. Uzmanlar bu önemli kaydın, bölge doğasının sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ettiğini ortaya koyması açısından oldukça önemli olduğunun altını çiziyor. Çalışma kapsamında elde edilen tüm görüntüler ise Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü ile paylaşılıyor.

Batı Anadolu’daki doğal nüfusunun tamamen yok olduğu düşünülen kurtlar, İzmir’de uzun yıllar sonra ilk kez görüntülenmiş oldu.

SAĞLIKLI EKOSİSTEMİN GÖSTERGESİ

Doğa Derneği Biyolojik Çeşitlilik Araştırmaları Koordinatörü Şafak Arslan, uzun yıllar sonra İzmir’de bir kurdun kayıt altına alınmasının umut verici olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yabani otoburların doğada neredeyse tamamen yok olması sonrasında besin bulmakta güçlük çeken kurtlar, evcil hayvan sürülerine saldırabiliyor ve insan kurt çatışması bu noktada gündeme geliyor. Diğer yandan kurtlar yok olduğunda veya sayıları azaldığında, yaban domuzlarının popülasyonları çok hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Oysa sağlıklı bir ekosistemin göstergelerinden birisi olan kurtların yaşadığı bölgelerde bu tür sorunlar çok daha az yaşanıyor. Kurtların bölgedeki varlığının korunması ve insanlarla çatışma içerisinde olmadan yaşaması için gerekli çalışmaların yürütülmesi gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN 489’NCU KUŞ TÜRÜ

Önemli sulak alanları barındıran ve dünyadaki kuş göç yolları üzerinde bulunan Hatay'da fotoğraflanıp kayıt altına alınan kıyı balıkçılı, Türkiye'nin 489. kuş türü oldu.

Kuş dedektifi adıyla anılan Emin Yoğurtcuoğlu, Reyhanlı Barajı ve çevresinde kuş türü tespit çalışmalarını sürdürüyor. Yoğurtcuoğlu, düzenli olarak Hatay'daki kuş gözlem alanlarını ziyaret ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

" Yıllardır kıyı balıkçılının izini sürüyordum. Daha önce Yunanistan ve Bulgaristan'da görülmüştü. Kuş türünün bu ülkelerde birer kez kaydı var, samanlıkta iğne aramaya benzeyen bir şekilde kuş türünün izini sürdük ve nihayet tespitini yapmanın sevinci içindeyiz. Kızıldeniz'in kıyıları, Basra Körfezi ile Hindistan'ın batı kıyılarında yaşamını sürdüren bir kuş türü. Türkiye'ye gelmesinin sebebi, üreme öncesi heyecanı ile yuva bulmak için dağılım yapıyor. Kuşlar bazen yolunu şaşırıp fazla yol gidebiliyorlar. Kıyı balıkçılının Hatay'a gelme nedeni ise bölgenin ava kapatılmasından sonra adeta kuş cennetine dönmesinden kaynaklanıyor. Reyhanlı Barajı ve çevresinde şu ana kadar 190 tür kuş varlığı tespit edildi."

‘REYHANLI BARAJI KUŞ CENNETİ OLACAK’

Bölgenin kuş türlerine beslenme ve üreme için oldukça ideal bir ortam sunduğunu aktaran Yoğurtcuoğlu, şunları kaydetti:

"En yakın üreme mesafesi 800 kilometre olan bir kuş türünün alanda görülmesi bizleri heyecanlandırdı. Bu, hem fotoğraf sanatçılarının hem de kuş gözlemcilerinin bölgeye gelmesini sağlayacaktır. Bizim için Amik Gölü'nün yadigarı Reyhanlı Barajı'nın korunması, kuş türünün artmasına ve çok fazla insanın Hatay'a gelmesine olanak sağlayacaktır. Bölge kuş cenneti olma yolunda."

Sonraki Haber