Doğal gaz 3 günde 4 can aldı! ‘Müdahale edilmezse sorun yok’

MAKİNA Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Seyfettin Avcı, son dönemde artan doğal gaz patlamalarının nedenlerini Aydınlık’a anlattı. Avcı, “Tesisata müdahale edilmezse hiçbir sorun olmaz. Doğal gaz güvenlidir.” dedi.

Üç gün içerisinde doğal gaz sıkışması sonucu olan patlamalarda Ankara Mamak’ta 1, İstanbul Şirinevler’de 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Üst üste yaşanan felaketler doğal gazın güvenilirliğini tartışmaya açtı. Konuyu Aydınlık’a değerlendiren TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Avcı, denetlenen ve kriterlere uygun bulunan tesisatların sonradan değiştirilmemesi, havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerektiği gibi önlemleri sıraladı.

Vatandaşları can ve mal kayıplarına uğramamaları için uyardı.

‘MENFEZLERİ KAPATMAYIN!’

Doğal gaz patlaması olabilmesi için çok fazla gazın birikmesi ve sıkışması gerektiğini belirten Seyfettin Avcı, havalandırma menfezlerinin bu nedenle kapatılmaması uyarısında bulundu: “Doğal gaz patlaması olabilmesi için gazın ciddi miktarda birikmesi ve bir çakmak, elektrik kontağı gibi kıvılcımın olması gerekiyor. Mühendisler bu projeleri çizerken doğal gaz kullanılan yerlere, özellikle mutfaklarda ocakların olduğu bölgelere mutlaka menfezler koyuyor ve sürekli o bölgenin havalanmasını sağlıyor. Eğer o evde ya da o mahalde bacalı bir yakıcı cihaz varsa mutlaka havalandırma menfezlerinin olması gerekiyor. Bu menfezin iki görevi var. Birincisi, olası sızacak olan gazın havadan daha hafif olması nedeniyle yukarıya doğru hareket edip en rahat çıkma ihtiyacı gördüğü o menfezden atmosfere çıkması. Özellikle kışın bu menfezlerden soğuk gelmesi nedeniyle kapatılıyor. Bazen de camların daha estetik görünmesi için menfezli camların düz camla değiştirildiğini görüyoruz. Bu tür müdahalelerden de kaçınılmalı.

‘DOĞAL GAZ EMNİYETLİ’

“Doğal gaz aslında uygun kullanıldığında kurallara uyulduğunda son derece emniyetli ve güvenli bir gaz. İstanbul'da bile yaklaşık 7 milyona yakın abonenin olduğunu varsayarsak bu tür münferit olayların olması tabii ki hiç istenen bir durum değil ama doğal gazın güvenilir olmadığı anlamı da çıkmıyor. Hem biz mühendisler, hem gaz dağıtım şirketi sıfır kaza, sıfır sorunla hep çalışmalarını yürütüyorlar.

‘TESİSATA MÜDAHALE EDİLMEZSE BİR ŞEY OLMAZ’

Şartnameye uygun tesisatta sonradan bir değişiklik yapılmaması gerektiğini belirten Avcı, herhangi bir müdahalenin faciaya davet çıkartacağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Gaz dağıtım şirketleri, iş yerlerinde belli periyotlarla, geriye dönük kontroller yapıyor. İlk etapta şartnameye uygun şekilde projelendirilen projelerin yetkili firma ve İGDAŞ mühendisi tarafından gazları açılıyor. Eğer bu tesisata müdahale edilmezse tesisata yıllar da geçse hiçbir sorun olmaz. On yılını tamamlamış olan tesisatların İGDAŞ'ın görevlileri tarafından geriye dönük kontroller vasıtasıyla kontrol edilmesinin dışında o projede eğer kullanıcı bir değişiklik yaparsa bir görevli teknisyen ya da bir mühendise haber verilir gidip projeyi denetler. Önce son çizilen projeye ve evin doğal gaz tesisatını kontrol eder. Bir sorun varsa yeniden uygun hale getirilmesini, gerekiyorsa yeniden projelendirilmesini ister. Kısa bir zamanda proje düzeltilmezse de doğalgaz kapatılır.

“Bu da aslında bir otokontrol durumu. Aynı şekilde bir kiracı yeni bir iş yeri ya da eve çıktıysa. Yeni bir kiracı tarafından sözleşme yapıldığında, yine aynı şekilde o mahalleye yetkili gidip kullanılan tesisatı inceliyor. Mevcut olan projede herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakıyor. Bir değişiklik yoksa kullanmaya devam ediyor.

‘DOĞAL GAZ TESİSATI AŞINDIRMAZ’

Doğalgazın içindeki bileşenlerin zamanla tesisatları aşındırdığı ve bu nedenle sızıntıların oluştuğu yorumlarına da yanıt veren Avcı şu bilgileri aktardı:

“Bir gazın bulunduğu boruları ya da cihazları aşındırması söz konusu değil. Türkiye'de 30 yıldır doğal gaz kullanılıyor. Dolayısıyla bu tamamen bilgisiz ve bilinçsize söylenen bir durum. Eğer bir tesisat müfredata göre yapıldıysa, onun dışında bir ekleme veya başka bir şey yapılmadıysa doğalgaz çok güvenli bir enerjidir.”

TESİSAT BORUSU BOYANMALI MI?

Seyfettin Avcı, doğalgaz borusunun boyanıp boyanmaması konusunda şu bilgileri aktardı: “Döşendikten sonra, tesisat borusu üzerine astar boya yapılmalı, gaz açıldıktan sonra da yağlı boya ile boyanırsa tesisatın ömrü yüzde 30 çok daha uzun olur.”

Sonraki Haber