Doğru araba temizliği nasıl yapılır? Araba iç dış temizliği nasıl yapılmalı?
Araçlar tıpkı evimiz gibi vaktimizin büyük bir kısmını geçirdiğimiz mekanlardan biridir. Kirlenen araçlarımızı hem sürüş konforu hem yaşanabilecek aksiliklerin önüne geçmek için belirli aralıklara temizlemeliyiz. Peki, araba temizliği nasıl olmalıdır? Araba iç dış temizliği nasıl yapılır?
Arabalarımız da sık kullandığımız eşyalarımız, odamız, mutfağımız gibi kirlenir. Zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz yerlerin temizliği hem hijyen hem de konforumuz açısından oldukça önemlidir. Araçlarımızı bazen kısa süreli bir temizliğe bazen de detaylı bir temizliğe ihtiyaç duyar. Aracınızın içini ve dışını detaylı temizleyerek adeta yeni almış gibi hissedebilirsiniz! Bu temizliği yaparken aracınızın yapısına zarar vermeyecek doğru temizlik malzemelerini seçmek gerekir. Araba temizliği yaparken hangi temizlik malzemelerine ihtiyacımız var, gelin birlikte bakalım!
GEREKLİ MALZEMELER
- Oto yıkama şampuanı
- Araç süpürgesi
- Mikrofiber temizlik bezleri
- Mikrofiber sünger
- Cam yüzeyler için sprey
- Çekçek
- Araç içi temizleyici sprey
- Lastik parlatıcı
- Koltuklar için leke çıkarıcı sprey
- Su kovası
ARABA DIŞ YÜZEYİ NASIL TEMİZLENMELİ?
Araba temizliğine dışarıdan başlamanızı öneririz. Adım adım gitmek temizliğin doğru yapılması ve gereğinden uzun sürmemesi için önemlidir. Hadi başlayalım!
Jantları temizleyerek başlayın. Basınçlı su kullanarak tüm kirleri akıtın.
Arabanızı yıkayabilirsiniz. Bir kovaya oto şampuanı ekleyebilirsiniz. Bulaşık deterjanı gibi ürünler kullanmayın! Oto yıkamaya uygun olmayan bu ürünler arabanızın cilasını sökebilir arabanızın zamanla paslanmasına neden olabilir.
Şimdi mikrofiber süngerle ve dairesel hareketlerle aracınızı temizleyin. Ardından arabanızı bir hortum ya da kova yardımıyla durulayabilirsiniz. Arabanızın temizlik işlemi bittiyse, kurulama aşamasına geçelim.
Kurulama işlemi arabada su lekesi kalmaması için oldukça önemlidir. Kurularken mikrofiber bez kullanmaya özen gösterin. Su damlası kalmayana kadar kurulayın.
Camları camsil ve bez yardımıyla temizleyin. Bu aşamada çekçek de kullanabilirsiniz.
İşte bu kadar! Şimdi arabanızın içine geçelim.
ARAÇ İÇİ NASIL TEMİZLENMELİ?
Araç temizliğinde dışı kadar iç temizliği de oldukça önemlidir. Aracınızın sadece dış temizliği ile ilgilenmeniz, iç kısımda çöplerin ve kirlerin birikmesine neden olur. Bu da sürüş konforunu olumsuz etkiler. Kirli yüzeyler ve camlar istenmeyen kazaların yaşamasına yol açabilir. Bu yüzden dönem dönem yapacağınız temizlik tüm bunların önüne geçer ve sizin daha iyi bir sürücü deneyimi yaşatır. Araç içi temizliği yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Birlikte bakalım!
ÖN TEMİZLİK:
Temizliğe başlamadan önce aracınızdaki çöplerden kurtulmalısınız: Birikmiş fişler, pet şişe, yiyecek ambalajları….
KONSOL TEMİZLİĞİ:
Konsol temizliğinde mikrofiber bezi ve araç içi spreyini kullanabilirsiniz. Gösterge paneli, vites kolu, iç kapı, direksiyon gibi bölümleri atlamadan temizlemelisiniz. Bezinizi sık sık durulayın, bu sayede bir bölümdeki kiri başka bölüme taşımanın önüne geçersiniz.
Girilmesi zor alanlar için kulak çubuğu, ince temizlik fırçaları ya da bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz.
CAM TEMİZLİĞİ:
Cam temizliği yaparken mikrofiber bez kullanın. Spreyi sıktıktan sonra dairesel hareketlerle camı temizleyin!
ZEMİN TEMİZLİĞİ:
Zemin temizliğinde öncelikle paspasları çıkarın. Paspaslar halı tipi değil ise bunları bir hortum yardımıyla yıkabilirsiniz. Eğer halı tipiyse elektrik süpürgesiyle süpürün.
KOLTUK TEMİZLİĞİ:
Koltuk temizliği yaparken koltuğunuzun döşemesine göre hareket etmelisiniz. Deri koltuklara sahipseniz oldukça dikkatli olmalısınız. Yanlış bir temizlik yöntemi koltukların zarar görmesine neden olur. Deri koltuklar için üretilmiş temizleyicilerden kullanmalısınız. Bir mikrofiber bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Koltuklarınız kumaş ise kumaş temizleyici sprey ve bezle temizleyebilirsiniz.
Son olarak aracınızın tüm kapılarını açarak havalandırmayı unutmayın! Araç içi kokularda da aracınızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.