Dogu Akdeniz için ‘Yeni Astana Süreci’
Prof. Dr. Hasan Ünal, Doğu Akdeniz ve Libya'daki gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. Yunanistan ile Fransa'nın Türkiye’nin birçok cephede mücadele etmesini fırsata çevir meye çalıştığını belirten Ünal, 'Türkiye-Rusya-Mısır arasında ‘Yeni Astana Süreci’ başlatılırsa, tavırları değişir' dedi.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Türkiye’nin son dönemde Doğu Akdeniz ve Libya politikasını Aydınlık'a değerlendirdi. Yunanistan’ın, Türkiye’nin birçok cephede mücadele etmesini fırsata çevirmeye çalıştığını kaydeden Ünal, “Şu anda Türkiye çok sayıda cephede mücadele ediyor. Bu durumun çok doğru olduğunu sanmıyorum. Ülkeyi yönetenler bu durumu masaya yatırmalıdır. Yunanistan da bu durumdan yararlanma çabası içinde. Fransa gibi ülkeler de Yunanistan’ı öne sürerek kendi planlarını hayata geçirmenin yollarını arıyorlar” dedi.
TÜRKİYE-RUSYA ANLAŞMASI
Bu olumsuz koşullarda Türkiye’nin Rusya ile anlaşmasının çok önemli bir hamle olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “Herkesin Türkiye-Rusya karşı karşıya, her an çatışma yaşanacak dediği bir ortamda Türkiye ile Rusya çok önemli bir buluşma gerçekleşti ve sonucunda bir anlaşmaya vardı. Varılan anlaşma iki ülkenin de lehine. Rusya büyük oyunu görüyor ve ona göre davranıyor. Bölgede kritik rol oynuyor” diye konuştu. Yunanistan, Amerika gibi ülkelerin İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında çatışma yaşanmasını beklediklerini ancak hesabın tutmadığını ifade eden Ünal, şimdi aynı beklentiye Libya’da girildiğini ifade etti.
YENİ ASTANA
Türkiye’nin Libya’da ABD ile birlikte hareket etme politikasının sona erdirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hasan Ünal şunları kaydetti: “Son dönemlerde bu tür bir görüntü sergilendi. ABD ile ilişkiyi savunanlar Türkiye’yi bu politikaya yöneltmeye çalıştı. Ama Rusya ile yapılan anlaşma bu konuda başarılı olamadıklarını gösteriyor. Libya’nın istikrarı ve Doğu Akdeniz’de taşların yerine oturması için Türkiye-Rusya-Mısır arasında ‘Yeni Astana Süreci’ başlatılmalı. Böyle bir süreç başlarsa Fransa’nın tavrı da değişir. Fransa ‘Beni dışlamayın’ diye uğraşır. Bu gerçekleşirse,Yunanistan ve Rum kesimi de Türkiye’nin istediği anlaşmaya razı olur.”
S-400’LER FAALİYETE GEÇMELİ
S-400’ler konusunu da gündeme getiren asan Ünal şu görüşleri savundu: “Türkiye çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bu koşullarda Türkiye’nin S-400’leri bir an önce aktif hale getirmeli. S-400’ler aktif hale getirilirse Türkiye’nin bölgedeki durumu çok daha güçlenir. Türkiye kendi çıkarlarına odaklanmalı, bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmelidir. Bu yolda atılacak her adım Türkiye’nin de bölge ülkelerinin lehinedir.”