'Doğu Akdeniz'de Rusya ile menfaatlerimiz birleşiyor'
Prof. Dr. Fahri Erenel, Doğu Akdeniz'de Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmenin hem Türkiye hem KKTC hem de bölgemizin faydasına olduğunu söyledi
İstinye Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜVSAM) Başkanı Prof. Dr. Fahri Erenel, Ulusal Kanal'da Yeşim Eryılmaz'ın sorularını yanıtladı.
Pile-Yiğitler yol çalışması sırasında Birlemiş Milletler Barış Gücü ile yaşanan gerginliği değerlendiren Erenel, olayın zamanlamasının ilginç olduğunu söyledi. Geçen günlerde Rusya'nın KKTC'de konsolosluk hizmetleri verecek bir ofis açma kararı aldığını hatırlatan Erenel, ABD'nin hemen akabinde Güney Kıbrıs'a silah ambargosu uygulanmaması kararını bir yıl uzattığını belirtti. ABD Rusya'yı kuzeyde sıkıştırmaya çalışırken, Rusya'nın ise güneyde kendine alan açmaya başladığını ve Türkiye ilişkilerini Kıbrıs üzerinden de geliştirmek istediğini kaydeden Erenel, ABD'nin ise buna yanıt olarak elindeki güçleri ve imkanları devreye soktuğunu bildirdi. Emekli Tuğgeneral, Prof. Dr. Fahri Erenel şunları söyledi:
KKTC'NİN TANINMA SÜRECİ HIZLANACAK
“Rusya'nın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne karşı politikalarının ciddi şekilde değiştiğini söyleyebiliriz. Ve bu konuda Türkiye'nin politikalarıyla da büyük ölçüde uyum sağladığını ifade edebiliriz. Son veto kararı da bu uyumun önemli bir işaretidir.
“Putin eğer Türkiye'yi ziyaret ederse, bence Tahıl Koridoru bir kenara, en önemli konu Doğu Akdeniz olacaktır. Tahıl Koridoru'nun Akdeniz üzerinden dünyaya açılması gündeme gelebilir. Türkiye, Rusya'dan gelecek tahılın dağıtımında aynen doğal gaz gibi çok önemli bir merkez olabilir. Bu yüzden de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bölge güvenliğini sağlamada, enerji güvenliğini sağlamada önemi giderek artacak.
“Ben Rusya'nın Doğu Akdeniz'de Türkiye'yle politika ve menfaatlerinin birleştiğini görüyorum. Dolayısıyla bir süre sonra Rus Havayolları'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uçması, bir kısım Rus bankalarının belki buraya kaydırılması gibi adımlarla birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasının da hızlanacağı bir süreç göreceğimizi değerlendiriyorum.
DENGE SONA ERDİ
Türkiye'nin şu anda Rusya'yla olan ilişkilerinin bir yol haritasına göre ilerlediğini belirten Erenel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konusunda da bir yol haritasının ortaya çıkmış olabileceğini değerlendiriyorum.” dedi. Erenel şöyle devam etti:
“Çünkü atılan her adımın siyasi ve ekonomik sonuçları var. Bunların fayda ve mahsurları tartılmadan bu tür kararların alınıp uygulamaya sokulması oldukça zor. Türkiye aslında bu konjonktürün kendisine sağladığı birtakım faydalardan yararlanıyor. Ancak burada artık denge dediğimiz; işte Rusya ve ABD/NATO arasındaki mekanizmanın sona erdiğini düşünüyorum. Karadeniz ve Doğu Akdeniz'in güvenliği açısından Rusya'yla işbirliği her zaman Türkiye'nin lehinedir. Çünkü Doğu Akdeniz'de Rusya'nın dışında Türkiye'yle işbirliği yapacak hiçbir mekanizma yok. Ne İngiltere ne diğer ülkeler...”
RUSYA'DAN SONRA MACARİSTAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Macaristan ziyaretini de değerlendiren Erenel, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Avrupa Birliği'nin çatırdayacağı ana nokta olarak Macaristan görülüyor. Macaristan, tarihsel geçmişiyle köklü bir devlettir. Yani sıradan bir devlet değildir. O yüzden Macaristan'ın siyasi yapısıyla, askeri yapısıyla bu ayrılışın Avrupa Birliği'ni tam anlamıyla çöküşe götüreceğini değerlendiriyorum. O yüzden Türkiye-Macaristan ilişkileri Avrupa Birliği ve NATO'ya verilen önemli bir mesaj. Belki de Macaristan, Rusya'dan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma evresine girebilecek bir ülke.”