Doğu Asya ekonomik entegrasyonu önemli bir kilometre taşını başlattı

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP), 15. Doğu Asya İşbirliği Liderleri Toplantısı sırasında resmen imzalandı.

En büyük nüfusa sahip serbest ticaret bölgesi, en çeşitli üyelik yapısı ve dünyadaki en büyük gelişme potansiyeli doğdu. Bu, Doğu Asya bölgesel ekonomik entegrasyon sürecinde önemli bir kilometre taşıdır ve bölgesel ve dünya ekonomisinin toparlanmasına yeni bir ivme kazandırmıştır.

15 Kasım'da, 10 ASEAN ülkesinin ve Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda dahil 15 ülkenin liderleri, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nı (RCEP) resmi olarak imzalamak için bir anlaşmaya vardı

Şu anda, uluslararası durum derin ve karmaşık değişimler geçiriyor. Ekonomik küreselleşme bir karşı akımla karşı karşıya, tek taraflılık ve korumacılık gittikçe daha da yoğunlaşıyor ve Covid-19 salgını Doğu Asya ülkeleri de dahil olmak üzere dünyadaki ülkeleri ciddi şekilde etkiledi. Bu bağlamda, 15 üye devlet yakın istişarelerde bulundu ve planlandığı gibi RCEP'yi imzaladı. Anlaşmanın imzalanması, bölge ülkelerinin çok taraflı ticaret sistemini korumak ve açık bir dünya ekonomisi inşa etmek için somut adımlar atmaları için önemli bir adımdır ve bölgesel ekonomik entegrasyonu derinleştirmek ve küresel ekonomiyi istikrara kavuşturmak için sembolik bir öneme sahiptir.

Covid-19 salgınının küresel olarak yayıldığı zor bir anda, Doğu Asya ülkeleri açılıp işbirliği yapmayı seçti. Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Azmin Ali'nin dediği gibi, RCEP'yi imzalamak ASEAN anlamına geliyor ve diyalog ortakları serbest ticarete "evet" ve korumacılığa "hayır" diyor.

13 Kasım 2020'de, 50 adet 20 fit konteynertreniyle yüklü bir tren, Deyang Uluslararası Demiryolu Lojistik Limanı'ndan güvenli bir şekilde ayrıldı.

Tüm tarafların ortak çabalarıyla, Doğu Asya'daki salgın önleme ve kontrolün genel durumu istikrar kazanmış ve iyileşmiştir. Ülkeler, salgının önlenmesi ve kontrolünün normalleşmesinin arka planı altında düzenli bir şekilde çalışmaya ve üretime devam etmektedir ve ekonomik ve sosyal gelişme istikrarlı bir şekilde iyileşmiştir. Doğu Asya'da, Kovid-19 salgınının etkisinin kilit düğüm noktasından çıkmaya çalışan RCEP'nin imzalanması, bölgesel ekonomik iyileşmeye yeni bir ivme kazandırdı. RCEP, Doğu Asya'da ticaret ve yatırım alışverişlerini daha da teşvik edecek, bölgesel endüstriyel zincir tedarik zinciri işbirliğini güçlendirecek ve bölge ülkelerinin tamamlayıcı avantajlarını ve karşılıklı yararlarını elde edecek.

Doğu Asya'daki ekonomik büyümenin ana motoru olan Çin, salgını ilk kontrol eden ve ekonomik iyileşmeyi sağlayan ilk ülke olup, bölge ülkelerinin salgının etkisine karşı korunmalarına yardımcı olmaktadır. Bu yılın ilk üç çeyreğinde, Çin-ASEAN ekonomi, ticaret ve yatırım işbirliği, trendin tersine yükseldi ve Doğu Asya'nın ekonomik toparlanmasına katkıda bulunmaya devam etti.

16 Kasım 2020'de ,kargo gemileri Shandong Limanı Qingdao Limanı Dış Ticaret Konteyner Terminali'nde konteynır yüklüyor ve boşaltıyor.

Çin, yeni kalkınma konseptini uygulamakta, yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik etmekte, yeni bir kalkınma modelinin inşasını hızlandırmakta ve artan iç talebe bağlı kalarak dış dünyaya üst düzeyde bir açılımı teşvik etmektedir. Kısa süre önce planlandığı gibi düzenlenen üçüncü CIIE (Çin Uluslararası İthalat Fuarı) Çin pazarının büyük potansiyelini bir kez daha gösterdi ve Çin'in ticaretin serbestleştirilmesine verdiği desteği ve pazarını aktif olarak dünyaya açan büyük bir ülkenin rolünü gösterdi.

Çin, RCEP müzakerelerine aktif olarak katıldı ve vazgeçilmez bir rol oynadı. Çin, her zaman olduğu gibi, ASEAN'ı öncü bir rol oynaması için destekleyecek ve RCEP'yi uygulamak için tüm taraflarla işbirliği yapacak, böylece sonuçlar bölgesel işletmeler ve insanlara daha erken fayda sağlayacaktır. RCEP'nin imzalanmasıyla birlikte ASEAN, genellikle Çin'in kalkınmasının ve açılmasının getirilerini daha fazla paylaşmayı dört gözle bekliyor. Bölgedeki ülkeler ayrıca, "Kuşak ve Yol" ortak inşasında işbirliğini güçlendirmeyi, bölgesel bağlantıyı teşvik etmeyi ve RCEP entegrasyonundan sonra Doğu Asya pazarının potansiyelini serbest bırakmayı dört gözle bekliyor.

RCEP, bölge ülkelerinin iradesinin fikir birliğini birleştiriyor ve Doğu Asya'nın bölgesel ekonomik entegrasyonunun halkın istediği şey olduğunu gösteriyor. Anlaşmanın imzalanması, taraflar arasında sekiz yıllık sıkı istişarenin sonucudur ve Doğu Asya bölgesel ekonomik iş birliğini derinleştirmek için yeni bir başlangıç noktasıdır. Tüm taraflar bu eğilimden yararlanmalı, genel açık işbirliği eğilimini takip etmeli, karşılıklı işbirliği yoluyla salgından sonra ekonomik iyileşmeyi teşviketmeli, bölge ülkelerine ve insanlara fayda sağlamalı, açık bir dünya ekonomisi inşa etmeye olumlu katkılarda bulunmalı ve bir Doğu Asya topluluğu oluşturma hedefine doğru sürekli ilerleme kaydetmelidir.

Sonraki Haber