Doğu Perinçek: Silahlı mücadele dolduruşuna karşı tavır aldık

140journos'un 'Kısmen İktidar' başlığı ile izleyiciyle buluşturduğu belgesel ses getirdi. Belgeselde Doğu Perinçek'in silahlı dolduruşa karşı gençliği uyardığını söylediği bölümler çok tartışıldı.

140journos isimli Youtube kanalının Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’le ilgili yayınladığı “Kısmen İktidar” başlıklı belgesel kısa sürede büyük ses getirdi. Perinçek’in belgeselde Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan'dan bahsettiği bölümler çok tartışıldı.

Belgeselde 1968 sonrası Milli Demokratik Devrim görüşünün savunanların arasında görüş ayrılığı yaşandığını anlatan Perinçek, bir takım maceracı çizgilerin oluştuğunu, bunların silahlı hareketlere giriştiğini" söylüyor. Perinçek "kendisinin bu silahlı dolduruşa karşı mücadele ettiğini ve bu tavrın solun geleceğini kurtardığını" vurguluyor.

1968 Gençlik Hareketi sonrası oluşan maceracı çizgiyi “Arkadaşım Deniz Gezmiş” kitabında anlatan Perinçek, “1970’e doğru kapağı mermi delikli kitaplar çıkmaya başladı. Latin Amerika’dan çeviriler yayımlandı. Leninist devrim teorisindeki hazırlık ve kuvvet toplama döneminin bir gereği olmadığı, artık bir başka çağda yaşadığımız ve öncü savaş yoluyla kuvvetleri toplayabileceğimiz gibi birtakım tezler ortalıkta dolaşıyordu. Latin Amerika pratiklerinden örnekler veriliyordu. Devrimci gençlik saflarında bireysel terör eğiliminin gelişmesini yalnız yayınlara bağlamak kuşkusuz yanlış olur. TİP yönetimi her eğilimi ‘provokasyon’ diye karalayarak devrimci gençlik üzerindeki denetimi kaybetti. Sosyalist gençlerin önemli bir kesimi partisiz kaldı” ifadelerini dile getiriyor. Perinçek gençliğin maceracı çizgide aceleci olduğunu, kitapta şu sözlerle ifade ediyor:

“1969 Şubatında Akhisar köylerinde tütün üreticilerini örgütlüyoruz. Deniz Gezmiş’in kadrosundan “Boy Boy Mustafa’nın” (Mustafa Karşılayan) şu sözleri devrimci gençlerin o günkü aceleciliğini çok iyi yansıtır: ‘Doğu ağbi, bu çalışmayla biz ancak 40 yılda devrim yaparız. Bu iş öyle işçiyle, köylüyle olacak gibi değil.’”

AYDINLIK'IN MACERACILIĞA KARŞI BİLDİRİSİ

Devrimci gençleri o dönem maceracılığa karşı uyardığını belirten Perinçek, Aydınlık dergisinde yayınladıkları bildiriye de kitapta yer veriyor:

“Dergimiz, öğrencilerin, işçi ve köylü yığınlarının, bütün milli sınıfların özlemlerini dile getiren ve yığınları devrimci saflara kazanma hedefine yönelen gençlik hareketine var gücüyle katılırken, bir yandan da anarşist ve terörist eğilimlere karşı devrimcileri uyarmıştır"

Sonraki Haber