Doğu ve Güneydoğu üretimde öncü olabilir: 'Güvenlik kaygısı yok üreticileri bekleriz'
Güneydoğu ve Doğu’nun başta tekstil olmak üzere birçok ürünle öncü olabileceğini anlatan Mardinli iş insanları, güvenlik sorununun ortadan kalktığına işaret ederek, yatırımcıları bölgeye davet etti
Terörle mücadele sonrası Batman’ın yanı sıra Mardin de yatırımcılar için gözde iller arasına girdi. Mardin’de ikinci Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) kurulması için çalışmalar yürütülüyor. Yaklaşık 200 firmanın yer aldığı Mardin OSB daha çok tarımsal ürünler üzerine kurulu. Ancak son yıllarda çevre illerde olduğu gibi burada da tekstil işletmeleri açılmaya başladı. OSB Müteşebbis Üyesi Faysal Sun ile Akkuş Tekstil Fabrika Müdürü İbrahim Batuk, kentteki üretim ve istihdama ilişkin gazetemizin sorularını yanıtladı. Kaynakların üretime aktarılması gerektiğini ifade eden Sun, salgın döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını söyledi. İş insanı İbrahim Batuk da, Güneydoğu ve Doğu’nun başta tekstil olmak üzere birçok ürünle “Küçük Çin” olabileceğini ifade etti.
'NUSAYBİN VE CEYLANPINAR SINIR KAPILARI AÇILMALI'
"Mardin OSB'de 45 un, 12 bulgur, üç makarna fabrika, bunların yanı sıra depolama alanları ve mısır kurutma tesisleri bulunuyor. OSB’de 5 bine yakın istihdam sağlanıyor. Şu an ki OSB’de yer kalmadı. İkinci OSB’nin altyapısı hazırlanıyor. Teşviklerin çok faydası oluyor" diyen Sun, şunları söyledi: "Irak piyasasında alım gücünün düşmesi ve bankacılık işlemlerinin olmaması aynı zamanda da paralarında devalüasyon olmasından kaynaklı şu an da ihracat giderek azalmaktadır. Suriye’nin de neredeyse sıfır noktasındayız. Ama şu an da Suriye ile bir ticaretimiz, ihracatımız yok. Bize yakın gümrük kapıları kapalı. Şu an en yakın gümrük kapısı Suriye ile Kilis üzerinde. Oradan ticaret yapmamız zor. Nusaybin ve Ceylanpınar sınır kapısı var. Onlar açılırsa ileride daha çok ticaret ihracat yapma imkanımız olur. Bu da üretimi ve istihdamı artırır.”
'ARAZİLER İPOTEK ALINDA ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ'
Mardin'de çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Sun, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde bulunan 9 bin üreticinin arazisinin elektrik borcu yüzünden ipotek altında olduğunu söyledi. Çiftçilerin konuda yardım beklediğini ifade eden Sun, "Elektrik borcunu ödeyemiyorlar. Dönem dönem de elektriği kesiliyor. Bu da tarımsal üretimi çok etkiliyor. Yer altındaki sular elektrik ile çıkartılıyor. Bu sene de kuraklık vb. tartışması var. Eğer insanlar elektrik borcu yüzünden arazisini sulayamazsa tarımsal ürünlerimiz sıkıntıya girer. Bu nedenle tarımsal alanda kullanılan elektriğin daha ucuza verilmesi ve aynı zamanda borçların ertelenerek zamana yayılması gerekiyor" önerisi yaptı.
İŞ İNSANLARINA YATIRIM ÇAĞRISI
Yatırımcılara bölgeye gelmeleri için çağrı yapan Faysal Sun, “Ürettiğini tüketen bir toplum olmamız lazım. Önce üreteceğiz sonra tüketeceğiz. Burada koşullar iyi. Başta şehir dışındaki Mardinli iş insanları olmak üzere iş insanlarının buraya yatırım yapmalarını, istihdamı artırmalarını istiyoruz. İş gücü var, organize var ve altyapı sorunumuz yok” dedi. 1990'lı yıllarda bölgedeki terörden dolayı İstanbul'a göç eden Akkuş Tekstil Fabrika Müdürü İbrahim Batuk da, yıllar sonra şehrine dönerek önemli bir yatırımda rol almış. Bölgede tekstil fabrikası açan Batuk, diğer yatırımcılara örnek olmuş. Ahde vefa duygusu kapsamında Mardin'de fabrika kurduklarını anlatan İbrahim Batuk, şu bilgileri verdi: "Yani memleketimize yatırım yapma, bilgilerimizi ve kaynaklarımızı buraya aktarmak niyetiyle sürecimiz başladı. 50 kişi ile başladık. Şu anda 350 kişi ile çalışıyoruz. İnşallah 3-5 ay içerisinde 10 bin metrekareye çıkartıp 450-500’e kadar ulaşmayı hedefliyoruz. Katma değeriyle birlikte en az 3 bin 4 bin insana ulaşmış oluyorsunuz. Yeni atılımlarla bu 5 bin 10 bin olacaktır. Bizimle birlikte bizden sonra bölgeye gelen çok sayıda firma var. Diyarbakır, Batman, Urfa hatta Van ve Ağrı da bunların içinde diyebiliriz." Yeni yatırımcılara çağı yapan Batuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya yatırım yapmak isteyen herkesi davet ediyoruz. Yanlış bilgilerle Mardin ve bölgeyi güvenlik açısından eksik düşünmeyin. Devletimizin sunacağı lojistik ve enerji ihtiyacı ile ileride maliyetlerimiz çok daha düşük olacaktır ve bölgemiz küçük bir Çin olabilir. Bizler de elimizi taşın altına koyup devletimize yardımcı olmalıyız."
'GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI'
Geçmişte bölgede çeşitli güvenlik kaygıları yaşadıklarını anlatan Batuk, ancak şu an bu kaygıyı taşımadıklarını, devletin gerekli tedbirleri aldığını söyledi. Kaygı duyanların aslında bölgeyi tanımadığını ifade eden Batuk, "En ücra köşelerde biz o güvenliği hissediyoruz. Bizler Avrupa’ya çalışıyoruz. Dünyanın en büyük markalarına üretim yapıyoruz. Almanya’dan İtalya’dan İngiltere’den Fransa’dan insanlar buraya geliyor. Biz onlara Mardinimizi de gezdiriyoruz" ifadelerini kullandı.
'RAYLI SİSTEMLE TİCARET AĞI ÖRÜLMELİ'
Yatırımların bölgede tutulabilmesi için bazı maliyetlerin azaltılması gerektiğini savunan iş insanı İbrahim Batuk, şunları söyledi: "Gider kalemlerimizden en büyüğü lojistik. Burada maliyeti düşürecek adım olarak raylı sistem istiyoruz, hızlı tren sistemi istiyoruz. En azından buradan Urfa'ya Diyarbakır'a oradan da İstanbul’a hızlı ulaşım imkanı sağlayacak tren raylarının döşenmesi bizim için önemli." Betonlaşmaya da tepki gösteren Batuk, "Bizim sürdürülebilir işler yapmamız lazım. Nereye kadar beton döşeyeceksiniz? İnşaatı yapıyorsunuz ve o inşaat zamanı içinde kaç kişiyi çalıştırıyorsanız o kadardır istihdamınız. Sanayiye yatırım yapmamız lazım, üretime yatırım yapmamız lazım" dedi. OSB'deki meslek lisesinde tekstil bölümünün açılması için başvuru yaptıklarını anlatan Batuk, buradaki öğrencilere okul bittikten sonra iş imkanı sağladıklarını söyledi
İŞÇİLER YENİ İŞLETME TALEP ETTİ
Sanayicilerin yanı sıra Mardinli işçiler de gazetemize konuştu. Yedi yıldır aynı fabrikada çalıştığını söyleyen işçi Nurettin Acay, bölgeye yeni işletmelerin açılmasını talep etti. Özellikle de Mardinli iş insanlarına seslenen Acay, "Yeni fabrika olursa kentimizdeki işsizlik düşer. İşsizlik olmazsa gençler de kötü yollara düşmez" dedi. İşçi Filiz Acer de bölgedeki iş imkanlarının kısıtlı olduğunu belirtti. Çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Acer, kadınların daha da çok üretime katılmasını istediğini anlattı.
MARDİNLİ KADINLAR ÜRETİME KATILIYOR
Ellerinin yatkın olması nedeniyle çok sayıda kadının çalıştığını belirten iş insanı İbrahim Batuk, kadınların üretime omuz vermesinin özellikle de Doğu ve Güneydoğu için büyük önem taşıdığını ifade etti. Batuk, "Buradaki kızlarımızın tekstile yönlendirmeye çalıştık. Elleri artık ekmek tutuyor. Kadınlarımız annelerimiz kızlarımız kız kardeşlerimiz üretime girdikçe gelecekte yetişecek nesli de bu yönde yönlendirmiş oluyor. En azından bilinçli bir nesil geliyor. Çünkü çalışma hayatı içindeler" diye konuştu.