Doktorlar uyardı! Sıcak çay ve kahve kanser riskini artırıyor

Sıcak içecek içmeyi sevenler dikkat! Özellikle kış aylarında içimizi ısıtması için içilen sıcak çay ya da sıcak kahve, yemek borusu kanserine neden olabiliyor

Yapılan bir araştırmada, düzenli olarak sıcak çay ya da kahve içmenin, kansere yakalanma riskini önemli derecede artırdığını ortaya çıkardı

Sıcak içecekler insanın içini ısıtıyor ama sağlığı da riske sokuyor. Çay ya da kahve içmek bazı insanlar için bir alışkanlık, bazıları için ise bağımlılık. Ancak çok sıcak tüketilen çay ve kahvenin kansere sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz? The National News'in haberine göre, Cambridge Üniversitesinden yapılan son araştırmada, sıcak içecek tüketen kişilerin yemek borusu kanser riskinin, tüketmeyenlere göre yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

500 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Cambridge'deki araştırmacılar, İngiltere'de yaklaşık 500 bin kişinin sağlık kayıtlarını inceleyerek, daha fazla kahve içen insanlarda kanser riskinin arttığını keşfetti.

Araştırmacılar, kahve ve çay tüketenlerin, sıcak içecek içmeyenlere göre 2,8 kat daha yüksek risk taşıdığını buldu.

Araştırma, katılımcılara kahvelerini “ılık”, “sıcak” veya “çok sıcak” olarak içmeyi sevip sevmediklerini de sordu. Kahveyi sıcak içenlerin 5,5 kat, ılık içenlerin 2,7 kat daha fazla riskle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Bilim insanları, sıcak içeceklerin hücrelerin sürekli yenilenmesine neden olduğunu ve bunun da hücreleri kanserli hale getirebileceğini açıkladı.

 SİGARA VE ALKOL TÜKETİMİ DE RİSKİ ARTIRIYOR

Uzmanlar, sıcak içecekleri bekletmeden içmenin yemek borusu kanserine neden olduğunu belirtiyor. Beraberinde tüketilen sigara ve alkol de riski artırıyor.

Sıcak içeceklerin sebep olduğu yemek borusu kanseri hakkında Aydınlık Avrupa’ya konuşan Prof. Dr. Gastroenterolog Firdes Topal, sıcak içecekler hakkında dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Firdes Topal

Yemek borusu kanserinin belirli bir nedeni olmasa da kanser riskini artıran bazı faktörlerin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Firdes Topal, ‘’70 yaş üstü ileri yaşlılar, erkekler, obezler, fazla miktarda alkol ve sigara kullanan kişiler,  reflü hastaları, sıcak içecekler ve diğer besinleri fazla miktarda sıcak tüketenlerde yemek borusu kanser riski daha fazladır’’ ifadelerini kullandı.

Belirli bir değerin üzerinde olan sıcak içeceklerin yemek borusunu yaktığını söyleyen Dr. Topal, ‘’Özellikle 50-60 santigrat derecenin üzerinde çay,  kahve ve diğer sıcak gıdaların tüketilmesi yemek borusu (özefagusu) hücrelerinde hasar oluşumuna sebep olur’’ dedi.

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezinden Onkolog ve Gastroenterolog Smita Joshi, endişe duyan herkese, kahvelerini veya çaylarını içmeden önce birkaç saniye soğutmasını ve diğer risk faktörlerini azaltmaya odaklanmalarını tavsiye etti.

Araştırma için yapılan ankette bir kişinin ne kadar kahve içtiği bilgisi yer almadığından, miktarın da bir faktör olup olmadığı bilinmiyor.

‘5 DAKİKA BEKLEYİN’

Yemek borusu kanseri tanısı genellikle hastanın şikayetlerinden yola çıkılarak koyulduğunu ve en sık görülen belirtinin yutma güçlüğü olduğunu söyleyen Dr. Firdes Topal, ’’Yutma zorluğu,  kilo kaybı,  ağızdan kan gelmesi,  iştahsızlık,  gıdaların yemek borusunda takılması gibi birçok belirti bulunmaktadır’’ dedi.

Özellikle sıcak gıda tüketme alışkanlığı olanların,  bu alışkanlıklarından en kısa sürede vazgeçmeleri gerektiğine değinen Dr. Topal, Sıcak gıdaların servis edildikten sonra 5 dakika bekleyerek ılık tüketilmesi gerekiyor. Yani, üzerinize döküldüğü zaman sizi yakmaması lazım’’ ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber