Dökülen tahıllar başka depolara nakledilecek

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamada zarar gören tanklardaki tahılların kurtarılacağı öğrenildi.

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamada zarar gören tanklardaki tahılların kurtarılacağı öğrenildi. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal Aydınlık’a yaptığı açıklamada patlamanın olduğu silodaki 60 tanktan 13’ünün zarar gördüğünü söyledi. Güldal “Ürünler dışarıya doğru akmış durumda. Ön tespitlerden sonra ürünler başka bir depoya tahliye edilecek.” dedi.

‘TAHIL ZARAR GÖRMEDİ’

Tahılın kullanılabileceğini, içerideki buğdayın herhangi bir zarar görmediğini dile getiren Güldal, "Zarar gören silolar boşaltıldıktan sonra tekrar gözden geçirilecek. Yeniden faal hale gelmesi için uzmanlar tarafından raporlar oluşturulacak ve ona göre hareket edecek. Zarar gören 13 depodaki buğdayı birkaç gün içerisinde boşaltmayı planlıyoruz. Bugün sabahleyin de zaten onun toplantılarını yaptık. Yakın bölgedeki depoları belirledik. Oralara nakletmek için yağmur gelmeden önce bunları halletmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

‘75 BİN TON MAHSULDEN 10 BİN TONU DÖKÜLDÜ’

Zarar görmeyen depolarda tahıl tutulmaya devam edildiğini bildiren Güldal, "Şu anda 60 kuyuda 75 bin ton mahsul var. Dökülen ürünün de 10-15 bin ton civarında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bunları da birkaç gün içerisinde nakletmek mümkün olacaktır." dedi.

‘TAHIL KONUSUNDA SIKINTIYA SOKMAZ’

Türkiye'yi tahıl konusunda sıkıntıya sokacak bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Güldal, bu yıl çok bereketli bir hasat sezonu geçirdiklerini, şu ana kadar 7 milyon ton tahıl aldıklarını kaydetti. Güldal, "Üretimimiz 21 milyon ton. Yüksek bir rekolte var, yüksek bir verimlilik var. Buradaki patlamayla herhangi bir buğday eksikliğinin olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabii bunun da ekonomik değeri korunacak. Başka depolara nakledilecek, kullanılabilecek durumda. Ekmeklik buğday olarak değerlendiriliyor." dedi.

‘ARZ TALEP DENGESİNİ BOZMAZ’

Ziraat Mühendisi Senai Gökçe de patlama sonucu dökülen tahılın Türkiye ölçeğinde çok az bir miktar olduğunu belirtti. Gökçe, “Bu olay sonucunda üretim etkilenmez, arz talep dengesi de bozulmaz.” ifadeleriyle vatandaşın endişelerini gideren bilgiler aktardı.

Sonraki Haber