Dolabına rakı koyan işçi tazminatından oldu

Yargıtay, çalıştığı yerde kullandığı dolaba pet Şile içerisinde rakı koyan işçinin iş sözleşmesinin feshin in haklı nedene dayandığını belirtti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçi lehine kıdem tazminatı veren yerel mahkeme kararını hatalı görerek bozdu.

İş mahkemesinde görülen bir davada, haksız yere işten çıkarıldığını iddia eden işçinin avukatı, 15 bin TL kıdem tazminatının, 5 bin TL fazla çalışma ücreti alacağının, bin TL ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışma ücreti alacağının tahsilini istedi. İş yeri avukatı ise davacının kıdem tazminatına hak kazanmadığını savunarak davanın reddi talebinde bulundu. Yerel mahkeme tarafından dava işçi lehine sonuçlandırılıp kabul edilince iş yeri avukatı da temyiz başvurusunda bulundu. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı işçinin kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü yönünde hüküm kurulmasını hatalı görerek yerel mahkeme kararını bozdu.

'HAKLI FESİH NİTELİĞİNDE'

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararının gerekçesinde, "Somut olayda, davacı iş akdinin davalı tarafça haksız olarak feshedildiğini iddia etmiş, davalı ise rutin kontroller esnasında anahtarı sadece davacıda olan ve zaman zaman da kendi eşyalarını koymuş olduğu dolap içerisinde 2 adet 30 ml’lik su şişesi içerisinde rakı doldurulmuş olduğunu, davalının bu hususta savunmasının alındığını ve davalının da savunmasında bu hususu kabul ettiğini bu nedenle davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece, davacının eylemi nedeni ile haklı nedenle fesih dosya kapsamına uygun olmadığından davacının kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmişse de, davacının 16 Mart 2015 tarihinde vermiş olduğu savunmasında barda bulunan rakıdan içmek istediği için pet şişeye doldurduğunu ve dolabına koyduğunu kabul ettiği anlaşılmaktadır. Bu hali ile davacının eylemi sabit olup haklı fesih niteliğindedir. Bu nedenle Mahkemece davacının kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü yönünde hüküm kurulması hatalı olup kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir." denildi.

Sonraki Haber