'Dolardan çok TL'ye ihtiyacımız var'

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre yılın ilk yarısında toplam makine ihracatı 12.5 milyar dolar oldu.

Batı'nın enerjide dönüşüm çabalarının, tedarik zincirlerindeki değişimin de etkisiyle Türkiye’ye yeni sipariş olarak yansıyacağını belirten MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Türkiye makine ihracatında yerli katma değer oranı en yüksek ülkelerden biri. Yani dolardan çok, TL’ye ihtiyacımız var. Bu sebeple sektörümüz için 1 avrounun kaç dolar olduğundan çok, kaç TL olduğu önemlidir. Döviz kurlarının TL karşısında doğal seviyelerinde oluşması bu süreçte denge yaratıcı bir unsur olabilir.” dedi.

YERLİ KATMA DEĞER ALMANYA İLE AYNI

“Makina sektörü ihracatının yüzde 70’ini avro ile, ithalatının yüzde 70’ini ise dolarla yapar.” bilgisini veren MAİB Başkanı, şunları söyledi: “Avro kazanıp dolar harcıyor olmak parite zayıfladıkça elbette aleyhte bir durumdur ve sürmesi halinde bizim gibi bütün sektörlerimizin de dolar bazında koydukları yıllık ihracat hedeflerini revize etmeleri gerekecektir. OECD verilerine göre, Türkiye'nin yerli katma değer oranı yüzde 76 ile Almanya ile aynı düzeyde. Yani dolardan çok, TL’ye ihtiyacımız var. Bizim istikrarlı ihracat artışına ihtiyacımız var ve paritenin neredeyse eşitlendiği ve resesyon kaygılarının zirve yaptığı bu süreçte, döviz kurlarının TL karşısında doğal seviyelerinde oluşmasının denge yaratıcı bir unsur olabileceğine inanıyoruz.”

HER YIL BİR JAMES WEBB PARASINI İTHALATA ÖDÜYORUZ

Temel hedefi cari fazla vererek kalıcı istikrarın sağlanması olan yeni ekonomi modelini sürdürülebilir kılacak ana unsurun döviz dengesi olduğunu vurgulayan Kutlu Karavelioğlu, yılın ilk yarısında dış ticaret açığının beklenmedik seviyelere yükseldiğine dikkat çekti. Karavelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açıkta yüksek enerji ve emtia fiyatlarının etkisi büyük oldu ama sanayimizin makine ithalatındaki artışın da olumsuz etkisi var. Son 12 ayda yabancı makinelere ödediğimiz para 35 milyar doları buldu. Türkiye, Uzak Doğu ülkelerinden gelen makinelere, bu yıl her ay 150 milyon dolar daha fazla ödedi. Bu bölgeden makine ithalatı aynı hızda sürerse, Doğu ülkelerine yıl sonunda ödeyeceğimiz tutar 10 milyar doları aşacak. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nu yapmak için harcadığı parayı, Türkiye her yıl Uzak Doğu makineleri için harcıyor. Döviz dengesi, sürdürülebilirlik ve ömür boyu maliyetler açısından riskli bulduğumuz bu konuda, kamunun, makine kullanıcılarının ve makine imalatçılarımızın ortak bir strateji kurgulamak zorunda olduğuna inanıyoruz.”

Sonraki Haber