Üretici domateste frene bastı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde örtü altı tarımda yeni üretim sezonu başladı. Çiftçiler fidan dikimlerine başladı fakat maliyetlerdeki artış nedeniyle çiftçi sıkıntıda

Örtü altı tarımın merkezi Antalya’nın Kumluca ilçesinde yeni üretim sezonu başladı, seralarda harıl harıl fidanlar dikiliyor. Ancak çiftçi buruk. Domates fidanı maliyetlerindeki büyük artış yüzünden Antalya'da iki sezon yapılan dikim, zorunlu olarak tek sezona indirildi. Bu yıl 5 bin dönüm seraya domates ekilemedi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe sadece Kumluca'da 50 bin dönüm arazide örtü altı üretim yapıldığını aktardı. Kökçe, “Ortalama 50 bine yakın arazide üretim yapıyoruz. 28 ülkeye ihracat yapıyoruz. Domates bu yıl 25 bin dönüm, biber 15 bin dönüm, patlıcan 3 bin 500 dönüm, kabak bin dönüm, kavun 2 bin 500 dönüm civarında dikiliyor.

“Kumlucalı çiftçi her zaman olduğu gibi bu sezonda Türkiye'yi ve dünyayı doyurmaya hazır. Ancak bu yıl domates üretiminde frene basmak zorunda kaldık. Daha toprağa girmeden domatesin maliyet sorunu başladı. Fide bedeli artınca 5 bin dönüm araziye ürün ekilemedi.” diye konuştu.

Kumlucalı üreticiler fide fiyatları nedeniyle güzlük ekimlerin azaldığını, tek ekime yöneldiklerini belirttiler. Bir üretici, “Fide fiyatlarında, girdi fiyatlarında çok yükselme var. Böyle giderse çiftçilik zor duruma düşer. Biz devletimizden pazar kapılarının açılmasını istiyoruz.” dedi.

ELMA BORSASINA FİNANS DESTEĞİ SAĞLANDI

YURT HABERLERİ SERVİSİ

Türkiye’de ilk kez Karaman’da kurulacak olan Elma Borsası’na finans desteği sağlandı. Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) tarafından sağlanan 58 milyon lira ile projenin ikinci etabı tamamlanacak.

Konu hakkında açıklama yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Yaklaşık 4 yıldır süren yüzde 75 KOP tarafından finanse edilen, geçtiğimiz yıllarda ihalesi yapılan Elma Borsası Projesinin ilk etabı tamamlanmış durumda ve makine- ekipman kurulumu aşamasına geçildi. Karaman Elma Borsası için gerekli olan 58 milyon lirayı Karaman’a sağlandığı bilgisi geçtiğimiz günlerde Milletvekilimiz Sayın Osman Sağlam tarafından verildi. Önümüzdeki günlerde projenin ikinci etabı ihaleye çıkarılacaktır.

"Elma Borsası Projesinin faaliyete geçmesiyle birlikte ağaç sayısı olarak 15 milyon ile birinci sırada olan Karaman, elma üretiminde ve tesisleşmede liderliğe doğru önemli bir adım daha atmış olacak. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen Karaman Milletvekili Osman Sağlam, KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

Sonraki Haber