Domates salçası nasıl yapılır? Domates salçasındaki kritik nokta nedir?

Kışın mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan domates salçaları için hazırlıklar başladı. İster menemende kullanmalık isterseniz de yemeklere katmalık tadı damakta kalan bir domates salçası tarifi paylaşıyoruz. Domates salçası nasıl yapılır? Püf noktalarıyla tüm detaylar haberimizde...

Türk mutfağındaki binbir çeşit yemeğe lezzetiyle ortak olan salçanın yapımı için mutfaklarda kollar sıvandı. Salçanızın ev yapımı olması içerdiği maddeler emin olmanızı sağlar. İyi yapılmış ev yapımı domates salçaları en güçlü vitamin takviyelerinden biridir. Yüzyıllardır mutfaklardan eksik edilmeyen bu lezzetin bir kaşığında A vitamini, likopen ve C vitamini bulunur. Düzenli domates salçası tüketiminin sağlığınız için birçok yararı vardır. Yemeklerinizi daha da mükemmel hale getirecek bu organik tarifle hem salçanızın doğallığından emin olabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz çünkü bu tarif çok pratik.




DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

-İyice yıkadığınız 40 kg domatesi dörde bölün ve elle ovuşturup çıkan fazla suyu süzün.

-Mutfak doğrayıcısına koyup püre olana kadar yaklaşık 10 saniye çekin.

-Çekirdek ve kabuklarından ayırmak için iliştirden (kevgirden) geçirin.

-Çıkan domates püresini hava geçiren çuvala koyup, iple bağlayıp, altına bir şey koyup, süzdürmek için altı boş bir yere asın. İlk aşamada çıkan suyu yemek ve çorbalarda değerlendirmek üzere kullanabilirsiniz.

-Çuvalı, bu şekilde suyu süzülene kadar yaklaşık 1 gün bırakın.



KAVONOZLARI KAYNAR SUYLA STERİLİZE EDİN

-Ertesi güne kadar iyice süzülen ve fazla suyunu kaybedip yavaş yavaş kurumaya başlayan domates püresini pişirmek üzere altı geniş bir tencereye alıp, ocağın altını açın. 

-Tahta kaşıkla sürekli karıştırın ve kıvamı koyulaşmaya başlayınca 20ml zeytinyağı ve 400 gr kaya tuzunu ilave edip pişirmeye devam edin.

-Salça olacak pürenin miktarına ve tencerenin genişliğine göre bu süre 45 dakika ile 2 saat arasında  değişebilir.


-Kavanozları fırında veya kaynar suda sterilize edin. Muhakkak yeni kapak kullanın. Kapaklar ayrı satılıyor.
-Salça hazır olduğunda kavanozlara doldurun. Kaşığın tersi ile salçayı bastıra bastıra, hiç hava kalmayacak şekilde yerleştirin.

-Kapatmadan kağıt peçete ile kenarlarını iyice silip üzerine hava ile temasını kesmek için zeytinyağı döküp, serin ve karanlık bir yere kaldırın.

-Tüm kavanozların üstü için toplamda 100 ml zeytinyağı yeterli olacaktır.
-Açılan salça kavanozunu, kullandıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz

Sonraki Haber