Don patatesi vurdu, verim yüzde 50 düştü ‘En büyük pazarımız Rusya’

Adana'da, hafta başından beri yaşanan don nedeniyle ekili olan patatesler zarar gördü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan zarar nedeniyle patates fiyatlarının daha da artacağı uyarısı yaptı.

Adana'da, hafta başından beri yaşanan don nedeniyle ekili olan patatesler zarar gördü. Yüreğir’de patateste yüzde 50 oranında verim kaybı bekleniyor, mayıs ayının başında yapılması beklenen hasat da haziran ayına ertelendi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan zarar nedeniyle patates fiyatlarının daha da artacağı uyarısı yaptı.

Patatesin soğuğa dayanamadığını ve patates yapraklarının kuruduğunu belirten Doğan, “Dönüme 4-5 ton verim beklenirken şu anda 2 veya 2 buçuk ton verim alınacak. Çiftçimizin dönüm başına maliyeti 10 bin lira. Çiftçi para kazanamayacak. Çiftçimiz burayı sigorta yaptırsa dahi sigorta don zararını ödemiyor. Bu kadar soğuk beklemiyorduk. Çiftçiler bahçelerde yeraltı suyu çekerek ürünlerini korumaya çalışıyorlar. TARSİM’den don teminatını karşılamasını istiyoruz” diye konuştu, hükümetten de destek istedi.

ÇİFTÇİ EKMEYİ BİLİYOR DESTEK BEKLİYORUZ

Domates, karpuz ve biber seralarında da çiftçinin ürününü kurtarmaya çalıştığını ifade eden Doğan, hükümet yetkililerinin ‘ekin, boş tarla bırakmayın’ açıklamalarına da şöyle yanıt verdi: “Çiftçi ekmeyi, biçmeyi, hasat etmeyi biliyor. Hükümetten beklentimiz teşvik ve desteklerin artırılması. Bize pazar bulsunlar. Girdi maliyetleri aldı başını gidiyor ama çiftçinin ürün fiyatları artmadı. Biz çiftçi kazansın istiyoruz, zarar etmesin yeter. Çok para kazanmak istemiyor çifti, sadece zarar etmemek istiyor” dedi.

Çiftçinin önünü görmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, sürdürülebilir tarım için planlamanın da şart olduğunu belirtti.

KOMŞULARLA İYİ İLİŞKİLER KURMALIYIZ

Rusya-Ukrayna krizinin tarıma yansımalarıyla ilgili de konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, komşularla iyi ilişkilerin önemine değindi. Doğan şöyle konuştu: “En büyük pazarımız Rusya ve diğer komşularımız. Sebze ve meyveyi Rusya’ya gönderiyoruz. Bizim için önemli bir pazar. Kapılar açılmalı artık. Greyfurt kapıda kaldı. Rusya’yla da ilişkilerimizi iyi tutmak zorundayız. En çok ürünü Rusya, Ukrayna ve Irak’a gönderiyoruz. En az ise Avrupa’ya gönderiyoruz.”

Sonraki Haber