Donanmamız o gemiyi kovaladı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı unsurlarımız, kıta sahanlığımıza izinsiz giren Nautical Geo araştırma gemisini önce uyardı, ardından dışarı çıkardı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı unsurlarımız, kıta sahanlığımıza izinsiz giren Nautical Geo araştırma gemisini önce uyardı, ardından dışarı çıkardı

Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgiye göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Nautical Geo araştırma gemisinin faaliyetlerine yönelik 29 Eylül'de Navtex yayımlandı.

Büyük bölümü Türk kıta sahanlığı içinde yer alan sahada yapılması öngörülen çalışmanın Türkiye ile koordine edilmemesi üzerine geminin bayrak devleti Malta ve donatan şirketinin olduğu İtalya nezdinde diplomatik kanallardan girişimde bulunuldu. Bununla birlikte faaliyetin Türkiye ile koordine edilmesi gerekliliği 1 Ekim'de yayımlanan Notmar ve Navtex ile denizcilere de duyuruldu.

Türkiye'nin bu girişimlerine rağmen Nautical Geo araştırma gemisi, önceki gün sabah saatlerinde Türk kıta sahanlığına izinsiz girme teşebbüsünde bulundu. Bunun üzerine Nautical Geo, Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede keşif gözetleme faaliyeti icra eden Türk Donanması'na ait gemi tarafından sorgulanarak ikaz edildi. Buna rağmen kıta sahanlığına izinsiz girmesi üzerine araştırma gemisi, Türk kıta sahanlığının dışına çıkarıldı. Nautical Geo araştırma gemisinin geçen hafta Türk kıta sahanlığı içinde yer alan Girit’in doğusundaki sahada izinsiz yapmaya çalıştığı faaliyet de yine Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarınca engellenmişti.

5 VE 6. PARSELE GİDİYORDU

Nautical Geo, GKRY'nin ilan ettiği sözde 5 ve 6 No'lu parsele giderek faaliyet yürütecekti. Bu sözde parseller Türkiye'nin 200 millik kıta sahanlığı içinde yer alıyor. Rumlar ayrıca kasım ayı içinde 10 No'lu parselde sondaj faaliyetlerine başlamayı planlıyor. KKTC'nin ada üzerindeki eşit haklarını ihlal eden bu faaliyete de hem Türkiye hem KKTC makamları sert tepki gösteriyor. Türk Dışişlerinden önceki gün yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

Yunanistan’ın son dönemde kıta sahanlığımızı ihlal girişimlerine ilaveten, GKRY de Malta bayraklı, İtalyan sahipli bir gemiyle 3 Ekim tarihinden itibaren KKTC’nin haklarını ve ülkemizin kıta sahanlığını ihlal edecek şekilde bir araştırma yapacağını duyurmuştur. GKRY, kasım ayında da Ada'nın güneyinde yeni bir sondaja başlayacağını duyurmaktadır. Tüm bu tek yanlı eylemler, Doğu Akdeniz’de gerginliği artıracak, barış ve istikrarı tehdit edecektir.”

Ayrıca Yunanistan ve GKRY'nin bu tek yanlı eylemlerine karşı sahada ve masada gerekli adımların atıldığı, bu eylemlere alet olunmaması gerektiğinin üçüncü ülkelerin de dikkatine getirildiği vurgulanan açıklamada, “Ülkemiz, Doğu Akdeniz'de hem kendi hem de KKTC'nin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecektir.” ifadeleri yer almıştı.

YUNANİSTAN GÖÇ BAKANI: AB TÜRKİYE'YE SÖZÜNÜ TUTMALI

Dünya genelinde yaşanan yasadışı göçmen sorununu gündeme alan Türkiye ve Avrupa Birliği'nin diyalog çalışmalarına Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis de katıldı. Mitarakis, Türkiye'nin göç konusunda önemli bir rol oynadığına işaret ederek, “Türkiye'ye verdiğiniz sözü tutun” çağrısında bulundu.

Geçen günlerde göç sorunu konusunda AB'ye çağrıda bulunan ve göç sorununun yönetiminde Türkiye'nin önemli rolü olduğunu belirterek "Türkiye ile yapıcı bir şekilde çalışması için ısrar ediyorum." ifadelerini kullanan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ardından, bu kez Yunan Göç Bakanı Notis Mitarakis benzer söylemiyle gündeme geldi.

Alman Welt gazetesine konuşan Mitarakis, Türkiye'nin göç konusunda kritik bir aktör olduğunu belirterek, Mülteci Mutabakatı'na karşılıklı olarak uyulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin, göçmenler konusunda Türkiye'ye verdiği vizesiz seyahat konusundaki sözlerini tutması gerektiğini belirten Yunan Bakan, sığınmacı krizinin önüne geçilmesinin önemini vurguladı.

Mitarakis, vize serbestisi çağrısının yanı sıra, Yunanistan'ın reddettiği göçmenleri bir kez daha gündeme getirdi.

2015 yılında 1 milyon sığınmacı yasa dışı olarak Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışmıştı.

VİZE SERBESTLİĞİ NEDİR?

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu kısa süreli ziyaretlerde Türk vatandaşlarına uygulanacak olan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlıyor. Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, Schengen ülkelerine iş, ailevi ya da turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebilecek.

Sonraki Haber