Donetskli gazeteci Rangeloni: Rusya’nın taktiği, savaşı uzun vadede yönetmek

Rus ordusu son haftalarda birkaç cephede ilerleme gösteriyor. Bölgede yaşayan gazeteci, Ukrayna’nın asker gücü açısından sıkıntı yaşadığını söyledi. Kiev’de Zelenskiy’e yakın herkesin de artık Ukraynalı liderle arasına mesafe koyduğunu belirtti

NATO Vilnius Zirvesi 12 Temmuz 2023

Rusya-Ukrayna savaşında son dönemde askeri ve siyasi anlamda önemli olaylar meydana geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e olan desteğin azalması, Rus ordusunun özellikle Donetsk’te cephe cephe ilerlemesi savaşın gidişatına etki ediyor. Kiev’in askeri liderliği ile Zelenskiy arasında devam eden kriz, 2024’te -henüz net olmamakla birlikte- yapılacak seçim için adaylığını sorgulatıyor. Bölgede yaşayan gazeteci Vittorio Rangeloni son gelişmeleri Aydınlık’a aktardı.

Vittorio Rangeloni

‘BIRAKMAYA NİYETİ YOK’

Ukrayna yönetiminde yaşanan kriz cepheye de yansıyor. Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalucni ile Zelenskiy arasında yaşanan kriz, sahada Ukrayna ordusunun stratejisinin belirlenmesini etkiliyor. “Zelenskiy defalarca devam eden savaşta seçim olmayacağını söyledi ve bunun ana nedenlerinin teknik konulardan ziyade siyasi konular olduğu açık.” diyen Rangeloni, “Birkaç aydır Ukrayna Devlet Başkanı'nın desteği, vahşi seferberlik ya da daha fazla sonuç getirmesi gereken karşı saldırı vaatleri gibi çeşitli faktörler nedeniyle düştü.” ifadelerini kullandı.

Donetskli gazeteci, “Arestovich'ten (Eski danışman) Zalucni'ye kadar kendisine yakın pek çok kişi onunla arasına mesafe koymaya başladı. Eşi de bir sonraki seçimde tekrar aday olmasını istemediğini söyledi. Her halükarda, giderek yalnızlaşmasına rağmen Zelenskiy ülke liderliğini bırakmaya hiç niyetli görünmüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

‘KİEV İÇİN ZORLUK SİLAHTAN ZİYADE İNSAN GÜCÜ’

Son dönemde en çok konuşulan konu Ukrayna’ya giden silahların azalması ve yardımların yavaş yavaş kesilmesi. Zelenskiy dahil olmak üzere Ukrayna yönetiminden yetkililer, bundan şikayetçi olan açıklamalar yapmıştı. Şimdilik mühimmat sıkıntısının belirtilerinin cephede hala net bir şekilde ortaya çıkmadığını söyleyen Rangeloni, “Ukrayna'nın hala çok sayıda mühimmatı ve silahı var. Asıl zorluklar insan kaynaklarının mevcudiyeti. Batı'dan yüzlerce zırhlı araç ve tank gelebilir ama bunları kullanacak mürettebatı bulmak zorundasınız. Kayıplar sürekli ve ağır, yeni askerler yeterince motive değil ve her şeyden önce eğitimli değil. Gönüllülerin zamanı geçti, orduya katılmak isteyen herkes bunu uzun zaman önce yaptı.” şeklinde konuştu.

ÇATIŞMAYI UZUN VADEDE YÖNETMEYE DAYALI TAKTİK

Rus ordusunun taarruzu ile ilgili de konuşan Rangeloni Rusya’nın topyekun bir saldırıya geçmeyeceğini, mahalli şekilde ilerlemeler kaydederek operasyonunu yürüteceğini söyledi. “Rusya silah ve mühimmat üretimine ve yeni askeri teknolojilerin geliştirilmesine büyük yatırımlar yapmaktadır. Sahadaki durum da Rusya'nın savaşa yönelik, çatışmayı uzun vadede yönetmeye dayalı başka bir yaklaşımına işaret ediyor.” tespitinde bulunan Donetskli gazeteci “Şahsen Şubat 2022'de olduğu gibi yeni büyük çaplı saldırılar göreceğimize inanmıyorum.” dedi.

Rangeloni şu ifadeleri kullandı: “Bugün cephe hattında Ukrayna'nın sözde ‘karşı taarruzunun’ tükendiğini, Rus silahlı kuvvetlerinin ise Novomikhailovka, Marinka, Avdiivka ve Kupiansk dahil olmak üzere cephenin birçok yerinde saldırıya geçtiğini görüyoruz. Artyomovsk (Bahmut) Rus askerleri geçen aylarda Ukrayna saldırısı sırasında kaybedilen bölgelerin bir kısmının kontrolünü yeniden ele geçirdi. Önümüzdeki aylarda Rusya'nın bu şekilde devam edeceğine, cephenin çeşitli bölgelerinde adım adım kısmi (lokal) olarak hareket edeceğine inanıyorum. Bu, kendi kaynaklarını optimize ederek ve kayıpları sınırlandırarak rakibi tüketmeyi amaçlayan bir savaş yaklaşımıdır.”

‘UZLAŞMAYI DÜŞÜNMÜYORLAR’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son dönemde Rusya’nın masaya oturmaya her zaman açık olduğunu söyledi. Fakat Ukrayna tarafında durum farklı. Rangeloni Ukrayna’nın, Rusya ile müzakereleri yasaklayan yasayı henüz yürürlükten kaldırmadığını söyledi. Bu durumun Kiev'in Batı'nın desteğine inanmaya devam ettiğini ve bir uzlaşmayı düşünmediğini gösteren siyasi bir sinyal olarak değerlendiren gazeteci, “Ancak Avrupa Birliği'nin kendi içindeki durum da değişiyor. Bu kara deliğe fon göndermeye devam etmek isteyen ülkelerin sayısı azar azar artıyor. Kesin olan şu ki, Ukrayna artık eski sınırları içinde var olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber