Donmuş gıdaları beklemeden hızlıca çözdürün! Sadece tencere ve su ile...
Dondurma yöntemi, gıdaların ömrünü uzatmaya ve tazeliğini korumaya yardımcı olur. Ancak gıdaların çözünmelerini beklemek epey zaman alıyor. Peki, donmuş yiyeceklerinizi vakit kaybetmeden çözdürebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu pratik yöntemlerle yiyeceklerinizi hızlıca çözdürebilirsiniz!
Donmuş yiyeceklerin buzdolabında ya da oda sıcaklığında çözünmesini beklemek için onları pişirmeden uzun bir süre önce çıkarmak gerekiyor. Ancak hızlı buz çözdürme yöntemlerini kullanarak beklemeniz gereken süreyi kısaltabilirsiniz. Tabii bu yöntemleri uygulayıp yiyeceklerin buzunu çözdürdükten sonra onları hemen pişirmeniz gerekiyor. İşte donmuş gıdaları çözdürürken size zaman kazandıracak yöntemler:
Soğuk su tekniği
Dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri, soğuk su kullanarak daha hızlı bir şekilde çözdürebilirsiniz. Bunun için donmuş gıdayı soğuk su dolu kabın içerisine koyun. Suyun sıcaklığının artmasını önlemek için her yarım saatte bir yenisiyle değiştirin. Bu yöntemi kullanarak dondurulmuş tavuk, et ve kıyma gibi yiyecekleri yaklaşık 1-1,5 saat içerisinde çözdürebilirsiniz. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken şeyse gıdayı çözdürdükten hemen sonra pişirmeniz. Hemen pişirmeyeceğiniz yiyecekler için bu yöntemi kullanmamalısınız.
Tencere ve ılık su
Kıyma ve peynir gibi donmuş gıdaları çözdürürken kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de tencere yöntemi. Bunun için sadece 2 adet çelik tencereye ve ılık suya ihtiyacınız var. İlk olarak tencerelerden birini tezgâhın üzerinde ters çevirin. Tabanına donmuş kıyma ya da peyniri yerleştirin. Arından üzerine diğer tencereyi oturtun. Üstte kalan tencerenin içerisine çok ılık su doldurun ve 5-10 dakika bekleyin!
Sıcak su yöntemi
Donmuş gıdalarınızı çözdürmek için vaktiniz yoksa sıcak su yöntemini de kullanabilirsiniz. Bunun için geniş bir kabın içerisine sıcak suyu koyun. Sızdırmaz ve hava geçirmez plastik torbadaki yiyeceklerinizi bu suyun içerisinde bekletin. Yiyecekleriniz kısa sürede çözünerek pişirmeye uygun hâle gelir. Ancak bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Özellikle et grubundaki yiyecekler için kullanacağınız suyun 39 derece ve etin en fazla 2,5 cm kalınlığında olması gerekir. Aksi takdirde et, bakteri üretebilir.
Mikrodalga fırın
Mikrodalga, yiyecekleri hızlıca çözdürdüğü için en çok tercih edilen yöntemler arasında bulunur. Dondurucudan çıkardığınız yiyeceği mikrodalgaya uygun bir kabın içerisine koyun. Mikrodalgayı buz çözdürme ayarına getirerek yiyeceğin buzu çözülene kadar ortalama 2-3 dakika boyunca çalıştırın.
Bu yöntem donmuş sebze, meyve, baklagiller, ekmek ve erişte gibi çeşitli yiyecekler için oldukça uygun. Ancak et grubundaki yiyecekler için pek avantajlı olmayabilir. Çünkü mikrodalga fırında etin her kısmı eşit şekilde çözünmez. Ayrıca gereğinden fazla ısıtırsanız bakteriler hızlıca üreyerek olumsuz durumlara neden olabilir.