Dördüncü dalga endişesi Avrupa'yı sardı

Yaz başında düşen vaka sayıları, bugünlerde yeniden artışa geçti. Aşı çalışmalarında gelinen aşama ümit verici, ancak yeterli değil. Özellikle sonbahardan itibaren tatilcilerin dönmesiyle yeniden artış bekleniyor. Bazı ülkeler tedbirleri sıkılaştırdı

Avrupa ülkelerinde Kovid-19 tedirginliği arttı, birçok devlet tedbirlerini sıkılaştırmaya başladı. Uzmanlar, tatilcilerin dönmesiyle birlikte vaka sayılarının daha da artacağından endişeli.

Bugünlerde Avrupa Birliği (AB)’nde en büyük avantajı, dijital aşı sertifikası sağlıyor. Ancak aşılama oranında beklenen sayılara henüz erişilemedi. Bu durum özellikle tatilcilerin uğrak noktası olan Akdeniz ülkelerini tedirgin ediyor. Hırvatistan, pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere bin kişiden fazla insan topluluklarının bir araya gelmesini yasakladı. Restoran ve özel buluşmalarda ise artık en fazla 15 kişi bir araya gelebilecek.

İTALYA’DA YEŞİL SERTİFİKA

İtalya’da Delta varyantı ile birlikte artan vaka sayılarından dolayı ülkede olağanüstü hal uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı. 6 ağustostan itibaren kapalı mekanlara ve etkinliklere giriş için Yeşil Kart uygulaması aranacak. En az bir doz aşı olanlar dokuz ay boyunca, hastalığı geçirenler altı ay boyunca, testi negatif çıkanlar ise iki gün boyunca kapalı mekanlara ve etkinliklere giriş yapabilecek.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, kararnamenin bakanlar kurulunda onaylanmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Draghi, şöyle konuştu: “Delta varyantı ciddi bir tehdit. ‘Yeşil Geçiş’, keyfi bir uygulama değil, ekonomik faaliyetlerin açık tutulabilmesi için bir koşuldur. Aşı olmamak demek her şeyin yeniden kapanması demek.”

İNGİLTERE’DE TEST ZORUNLULUĞU

Vakaların yükseldiği ülkelerin başında İngiltere geliyor. Yüksek oranda aşılama durumundan dolayı açılan ülkede vatandaşlar, Delta varyantı ile boğuşuyor.

Çok sayıda insanın virüs taşıyıcılarıyla temas ettiğinden dolayı karantinaya gönderilmiş olması, ekonomide aksamalara yol açtı. Hükümet bu yüzden bir değişikliğe giderek karantina zorunluluğu yerine test zorunluluğu getirdi. Sağlık Bakanı Sacit Cavid, “Enfeksiyon zincirlerini kırmak için özellikle süpermarket ve depolarda artık test zorunlu” dedi.

İngiltere’de vatandaşları karantinaya gönderme uygulamasının bildirim sesi “ping”. Bildirim sesi ile salgın anlamına gelen “pandemic” kelimelerinden oluşan “pingdemic” adıyla anılmaya başlanan uygulama yüzünden ülkedeki birçok benzin istasyonu da bugünlerde kapalı.

İSVİÇRE’DE AŞI ORANI YÜZDE 46’YI GEÇTİ

Salgının önlenmesinde en büyük önlem şüphesiz aşı. İsviçre’de aşılama oranı hafta ortasında yüzde 46’yı geçti. Ülkede son günlerde bir değişiklik yapılmadı ancak özellikle sel baskınları ve yoğun yağışlar sonrasında da salgın konusu, önceliği iklim tartışmalarına bıraktı. Ülkenin bilim kurulu bugünlerde bir lamba sisteminin getirilmesini tartışıyor. Buna göre dünya ülkeleri üç farklı renge boyanacak. İsviçre’ye gelen yolculara, geldiği ülkenin rengine göre farklı giriş tedbirleri uygulanacak.

FRANSA DA SERTİFİKAYA GÜVENİYOR

Fransa’da 24 temmuzdan bu yana, 50’den fazla insanın bir araya geldiği sinema, tiyatro ve müze ziyaretleri için negatif test, aşı ya da iyileşme belgesi ibraz edilmek zorunda. Fuar ve spor etkinlikleri de bu durumdan etkilendi. Ağustos ayından itibaren bu zorunluluk uzak mesafe trenleri, kafe, bar, restoran, alışveriş merkezleri ve hastanelerde de geçerli olacak.

Alplerin diğer ucundaki Avusturya ise 25 temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere, Viyana dışındaki eyaletlerde maske zorunluluğunu kaldırmış durumda. Zorunluluk artık sadece market ve eczanelerde geçerli. Disko ve gece kulüplerine girişler için aşı belgesi ya da negatif test sonucu zorunlu hale getirildi.

ALMANYA’DAN YENİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Tatilciler konusunda son müdahalelerden birini Almanya yaptı. Avrupa’nın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi, İspanya ve Hollanda’yı yüksek bulaşma riski olan bölge ilan etti. Bundan böyle bu ülkelerden gelen yolcular, aşısı tamamlanmamış ya da hastalığı atlatmamış olması durumunda on gün boyunca karantinaya girmek zorunda kalacak.

Almanya’daki vaka sayıları kıta geneline kıyasla düşük ancak Delta varyantından dolayı vaka sayıları burada da artıyor. Özellikle yerellerdeki farklılıklardan dolayı birçok bölge, bugünlerde tedbirleri yeniden sıkılaştırıyor. Aşı kampanyasının ağır yürümesi de tartışılan bir diğer konu. Sel felaketi uzmanları daha da tedirgin ediyor. Selden etkilenen Solingen kentinde vakaların hızlı tırmanışı, hızlı müdahaleye duyulan ihtiyacı bir kez daha gösteriyor.

Sonraki Haber