Dört elmadan biri Isparta’da üretiliyor

Gül, lavanta, domates, üzüm üretimiyle tarım kenti Isparta elmada da söz sahibi… Bu yıl rekoltenin 900 bin tona ulaştığı kentte, yüzlerce aile geçimini elma üretiminden sağlıyor

Türkiye'de elma üretiminde söz sahibi olan Isparta'da, ürün hem iç hem de dış piyasada tüketiciye ulaştırılıyor. Kentteki yüzlerce ailenin geçim kapısı olan elmanın üretimi her geçen yıl yaygınlaşıyor. Gül, lavanta, domates, üzüm, kayısı ve karanfil üretimiyle güçlü bir tarım altyapısına sahip Isparta'da üretilen elma, soğuk hava depolarında yapılan yıkama ve paketleme işleminden sonra satışa hazır hale getiriliyor. Aroması ve kalitesiyle tercih edilen elma, iç piyasanın yanı sıra dış piyasaya da yıllık 150 ton ihraç ediliyor.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, bu yıl elma üretiminde 900 bin ton rekolteye ulaşıldığını söyledi. Selçuk, "İşleme tesislerimiz olmazsa bu elmaları muhafaza etmemiz mümkün değil. Elmalarımız soğuk hava depolarında muhafaza edilmezse hasattan sonra 15-20 gün içinde çürür. İlimizde yaklaşık 116 soğuk hava depomuz bulunuyor. İran, Irak, Hindistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Fas, Cezayir, Tunus, Libya gibi ülkelere bu elmaları ihraç ediyoruz. İhracatla istihdam sağlıyoruz. Türkiye'de dört elmadan biri ilimizde üretiliyor" dedi.

TOPLAMASI İNCELİK İSTİYOR

Soğuk hava deposu işletmecisi Yasin Aksünger de üreticinin bahçelerde topladığı elmaların soğuk hava depolarına sevk edildiğini dile getirdi. Depoya gelen elmaların üç farklı şekilde soğutma yapıldığını belirten Aksünger, şöyle konuştu:

"Erken satılacak olanları normal soğutmaya alırız. İlaçlı dediğimiz ürünlerse biraz daha dayanıklı ve uzun vadede satılacak elmalardır. İhracata en üst kalitedeki elmalar gönderiliyor. Bu işte önemli olan elmanın lekesinin olmaması. Hasat çok önemli, hasatta meyveyi toplarken zarar vermemek lazım. Parmak izi el beresi olmamalı. Bunlara dikkat etmezsek elma ne kadar düzgün olursa olsun ihracata gitmiyor."

Sonraki Haber