‘Dört şirketten biri yatırımı dışarı taşımayı düşünüyor’

Alman endüstrisi bavulunu toplamayı düşünüyor. Alman Endüstrileri Federasyonu (BDI) CEO'su Tanja Gönner, her dört Alman şirketinden birinin enerji krizi nedeniyle üretimi başka ülkelere taşımayı düşündüğünü söyledi

Daha düşük maliyet ve iş gücü açısından yurt dışına gitmeyi planlayan şirketler için ‘önlem alın’ çağrısı yapıldı. Alman Endüstrileri Federasyonu (BDI) CEO'su Tanja Gönner, her dört Alman şirketinden birinin enerji krizi nedeniyle üretimi başka ülkelere taşımayı düşündüğünü söyledi. BDI CEO’su Tanja Gönner, Die Welt am Sonntag’a konuştu. Almanya’nın önündeki tehlikeye dikkat çeken Gönner, şirket yatırımları açısından karamsar bir tablo çizdi.

Enerji konusunda büyük krizi yaşayan Almanya, resesyona doğru ilerlerken, enflasyonu çift hanenin altına indirmeye çalışıyor. Fakat enerji fiyatlarının yüksek olması bunun önündeki en büyük engel.

‘ŞİRKETLERİN ÜSTÜNDE BÜYÜK BİR YÜK VAR'

Yüksek enerji fiyatları ve daralmanın Alman ekonomisini tüm gücüyle vurduğunu söyleyen Gönner, “Diğer uluslararası lokasyonlara kıyasla şirketlerimizin üzerinde büyük bir yük var” ifadelerini kullandı. Gönner, Alman iş modelinin büyük bir stres altında olduğunu vurguladı. Üst düzey yöneticinin bundan dolayı her dört Alman şirketinden birinin üretimi yurt dışına taşımayı düşündüğünü belirtti.

Gönner’a göre Kovid-19 salgını nedeniyle Çin’de yeniden başlatılan karantina uygulamaları da süreci körükleyen etkenler arasında.

‘ACIMASIZ ENERJİ FİYATLARI BİZİ YERE SERİYOR’

Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) CEO'su Wolfgang Grosse Entrup da ekonomik krize dair açıklamalarda bulundu. Almanya'daki kimya endüstrisinin krizden özellikle etkilendiğini söyleyen Entrup, “Acımasız enerji fiyatları bizi yere seriyor” dedi.

Entrup, “İşleyen bir fiyat freni olmadan, hükümet sanayisizleşmeyi isteyerek kabul ediyor" uyarısında bulundu. Üst düzey yönetici, kimya endüstrisinin başarısız olduğu takdirde diğer endüstrilerin de onu takip edeceğini ve bunun "Almanya'yı nakavt edebileceğini" sözlerine ekledi.

ABD’NİN YENİ KABUL ETTİĞİ YASA AVRUPA İÇİN TEHLİKE

ABD hükümetinin yakın zamanda kabul ettiği ve yeni teknolojiler için 386 milyar dolarlık sübvansiyon ve Amerikan endüstrisinin sürekli genişlemesini sağlayan Enflasyon Azaltma Yasası da büyük bir risk olarak görülüyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı geçen günlerde ABD'nin tek taraflı hamlesinin AB'den de benzer bir yanıt talep ettiği konusunda uyardı.

Bakanlık, "Güçlerimizi ortaya koyan kendi Avrupa yanıtımızı vermek zorunda kalacağız" mesajını verdi. Bakanlık aynı zamanda bürokrasi sorunlarına da dikkat çekerek, “Alman endüstrisinin yapısal reformlara, her şeyden önce planlama ve onay prosedürlerinin hızlandırılmasına ve bürokratik engellerin kaldırılmasına ihtiyacı olduğunu” söyledi.

‘Su kaynakları tehlike altında’

Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI), enerji krizi ve önemli kimyasal ürünlerde istikrarsız tedarik zincirlerinin Almanya’nın su kaynaklarını tehdit ettiği uyarısında bulundu.

VCI’nın Başkanı Markus Steilemann, içme suyu ve atık suların temizlenmesi ve arıtılması için önemli kimyasallarda tedarik sıkıntısı yaşadığını belirtti.

Normal şartlarda hidroklorik asit gibi içme suyu şebekesi için kullanılan kimyasalların Almanya'da üretildiğine ancak şu anda yüksek enerji fiyatları ve bozulan tedarik zincirleri nedeniyle darboğazlar olduğuna dikkati çeken Steilemann, özellikle atık su için kullanılan kimyasallarda tedarik sorunu olduğunu vurguladı.

Steilemann, Almanya'da tedarik zincirlerinin işlememesine karşı durumun ciddiyetinin farkında olunmadığına işaret ederek, "Yüksek enerji fiyatları ve yerel zincirlerin çöküşü, nüfus için bazı arzları riske atıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Alman hükümetini, enerji kriziyle eskisinden çok daha hızlı ve etkili şekilde mücadele etmeye çağıran Steilemann, "Ancak arz darboğazları şu anda olduğu kadar dramatik bir şekilde gelişmeye devam ederse tedarik sorunu tatlı su arzını da etkileyebilir. O zaman içme suyu kalitesi artık sağlanamaz veya en azından içme suyunda su kısıtlaması olur" ifadesini kullandı.

Steilemann, Almanya'daki enerji yoğun kimya ve ilaç endüstrisindeki durumun her zamankinden daha "dramatik" olduğunu belirterek, "Bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalacağımızı bekliyorum ancak ne zaman geleceği ve ne kadar büyük olacağı hala belirsiz" dedi.

VCI, Almanya kimya sektörünün toplam üretiminin bu yıl yüzde 5,5 düşmesi ve ilaç üretimi dışarıda bırakıldığında kimyasal üretiminin yüzde 8,5 azalacağı tahmininde bulunmuştu.

Sonraki Haber