Döviz yükseldi, faiz masaya kondu; tüketici güveni düştü

Türk lirası dolar karşısında son iki haftada yaklaşık yüzde 12.5 civarında değer kaybetti. Liradaki düşüşün devam etmemesi için arka kapıdan piyasaya müdahale edilerek liranın değerinin 7 Haziran'dan bu yana ise önceki bir haftaya göre nispeten korunduğu görülüyor.

Yeni ekonomi yönetiminin belli olmasıyla faiz silahının yeniden devreye alınacağı beklentisi de arttı. Konuya ilişkin görüş ve haberleri sizlere geçen günlerde aktardık. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bu perşembe nihai kararını verip kamuoyuna açıklayacak.

YÜZDE 15-18 İLE BAŞLAYABİLİR

Faizin boyutunun ne olması gerektiğine dair de sizlere geçen günlerde kaleme aldığımız haberlerde öngörülerimizi aktardık. Dün BloombergHT'de yer alan haberde ise, Bank of America Securities'in Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesini beklediği, ancak aşağı yönlü bir sürpriz için de alan gördükleri bilgisi yer aldı. Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun (TÜSİAD'ın eski baş ekonomisti) da bulunduğu ekonomistlerin pazar yayımladığı raporda tahminlerinden daha düşük bir faizin, faiz koridoru ya da daha fazla faiz artışı sinyaliyle desteklenebileceği belirtildi.

VATANDAŞ KARAMSAR

Kurum, TCMB'nin yüzde 15-18 gibi düşük bir faizle başlaması durumunda mevcut banka faizlerini yakalamak için en az iki faiz artışı daha yapabileceğini öngördü. Geçen hafta kaleme aldığımız haberde beklentimizim bu yönde olduğunu not ettik.

Faiz artışının konuşulduğu ve TL'nin değer kaybettiği haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi yüzde 6.5 oranında azaldı. Mayıs ayında 91.1 olan endeks 85.1'e geriledi. Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi de haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3.20 düşüş göstererek 76.38 değerini almıştı. TÜİK anketinde yer alan gelecek 12 aya yönelik genel ekonomik durum beklentisindeki yüzde 7.8'lik ve gelecek 12 aya ilişkin hanenin maddi durum bekletisindeki yüzde 8.8'lik sert düşüşler vatandaş nezinde ekonomik tablonun karamsarlaştığına işaret etti.

Sonraki Haber