DSÖ ekibi Vuhan’da: Sanık değil, yanıt arıyoruz

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları koronavirüsün kökenine ilişkin araştırmalarda bulunmak üzere Çin’in Vuhan kentine gitti. Ekibin iki hafta süreyle karantinaya alındığı bildirildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarından oluşan 13 kişilik ekip, Çin'in Vuhan kentine gitti. Uzmanlar, Çinli bilim insanlarıyla birlikte pandemiye neden olan koronavirüs SARS-CoV-2'nin kökenine ilişkin araştırmalarda bulunacak. Singapur üzerinden ülkeye gelen ekibin, iki hafta süreyle karantina altına alındığı belirtiliyor. Çin medyasında yayınlanan haberlerde, dünyanın en etkin üniversitelerinden 15 araştırmacıdan oluşan DSÖ ekibinin Vuhan’a vardığı ve bir ay boyunca Çin’de kalacak ekipte epidemiyoloji ve hayvan bilimleri uzmanlarının da yer aldığı açıklandı.

PEKİN: DESTEK VE KOLAYLIK SAĞLAYACAĞIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, DSÖ uzmanlarının Çinli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüteceğini belirtti. Xinhua'daki habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, önceki gün Vuhan'a gelen söz konusu 13 kişilik heyetle ilgili basına açıklamalarda bulundu. DSÖ uzmanlarının Vuhan'da kaldıkları otelde karantinada olduğunu bildiren Cao, salgın önleme konusundaki düzenlemelere kesinlikle uyacaklarını, Çinli uzmanların işbirliği sürecinde DSÖ heyetine destek ve kolaylık sağlayacağını belirtti. ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşan heyet, 14 günlük karantina sürecinde Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılar yapacak.

İLK KEZ VUHAN'DA DUYULMUŞTU

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez Çin'in, 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu. Hastalık, ilk kez Vuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu. Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı. Ancak, ilk vakaya 2019 yılının sonunda rastlansa da birçok uzman koronavirüsün daha önce ortaya çıktığı görüşünü savunuyor.

ABD’NİN SUÇLAMALARINI BOŞA DÜŞÜRDÜLER

Birçok DSÖ yetkilisi ve Vuhan’a giden ekipteki araştırmacılar amaçlarının birilerini suçlamak olmadığına vurgu yapıyor. Ekip üyelerinden biyolog Fabian Leendertz, Guardian gazetesine verdiği röportajda, “Bu Çin’i suçlu bulmakla ya da ‘burada başladı’ demekle ilgili değil. Amacımız riski azaltmak. Medya da Trump gibi suçlamada bulunmazsa bize yardımcı olabilir” şeklinde konuştu. DSÖ Sağlık Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan da Pazartesi günü bir basın toplantısında, “Bu misyon ve diğer misyonların siyasetle değil, bilimle ilgili olmasına izin verelim. Bizi gelecekte kurtarabilecek yanıtları arıyoruz, sanık ya da suçlayacak birilerini aramıyoruz” dedi. ABD, Çin'i salgının boyutlarını ilk ortaya çıktığı anda saklamakla suçlamıştı. Başta DSÖ yetkilileri olmak üzere, bilim insanları ABD’nin iddialarına tepki göstermiş ve Washington yönetimini ‘virüsü siyasileştirmekle’ eleştirmişti. Pekin ise bunun üzerine DSÖ'nün bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütmesini talep etmiş ve ülkeye davet ettiği DSÖ ile ortak çalışma yürüteceğini açıklamıştı.

GÜNCEL VAKA DURUMU

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte ülke genelinde 144 Kovid-19 vakasının tespit edildiği, vakaların 9'unun yurt dışından geldiği ve 135'inin de yerel taşıyıcıdan enfekte kişiler olduğu bildirildi. Vakaların 90'ının Hebei'de, 43'ünün Heilongjiang'da, birinin Guangxi'de ve birinin de Shanxi'de tespit edildiği belirtilen açıklamada, Çin'in ana kesiminde 26'sının durumu ağır olmak üzere 1001 Kovid-19 hastasının tedavilerinin sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, son 24 saatte ayrıca bir şüpheli ve 66 asemptomatik vaka daha tespit edildiği kaydedildi. Toplam 618 asemptomatik vaka tıbbi gözetim altında tutuluyor. Öte yandan, Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Taiwan bölgesinde toplam vaka sayısı 10 bin 302'e çıktı. Salgının başından bu yana Çin'de toplam 87 bin 988 vaka tespit edildi ve 4 bin 635 kişi yaşamını yitirdi. Tedavilerinin ardından taburcu edilenlerin sayısı ise 82 bin 352'yi buldu. 12 Şubat 2021 tarihinde Çin Yeni Yılı kutlanacak ve milyonlarca insan yeni yıl tatili nedeniyle memleketlerine gitmek üzere yola çıkacak. Çin yönetimi salgının yayılma ihtimaline karşı önlemlerini sürdürüyor.

Sonraki Haber