DSÖ: ‘Omicron’u son varyant saymak tehlikeli’

DSÖ Yönetim Kurulu Toplantısı, İsviçre’nin Cenevre kentinde çevrim içi olarak toplandı. Toplantıda konuşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, Kovid-19 salgınının bitmediğini, aşı adaletsizliğinden dolayı Omicron’un son varyant sayılmaması gerektiğini söyledi

Uzmanlar, Kovid-19’a karşı tedbirleri bırakmamanın önemine işaret ederken, aşılama düşük oldukça virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor. Kovid-19’un yaklaşık 2 ay önce mutasyona uğrayan Omicron varyantı nedeniyle dünya çapında, kısa zamanda çok sayıda vaka ve ölüm rapor edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da birçok Afrika ülkesinin aşıya erişemediği için vatandaşlarına birinci doz aşıyı yapamadığına dikkat çekti.

‘DAHA ÖLÜMCÜL BİR VARYANT ÇIKABİLİR’

DSÖ Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, Kovid-19 salgınının sona erdiğini sanmanın çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, salgının gidişatına yönelik çeşitli tahminlerin olduğunu ancak Omicron’u son varyant sanmanın olumsuz sonuçları olacağını kaydetti. Omicron’dan daha ölümcül bir varyantın ortaya çıkmasının çok gerçekçi olduğu konusunda uyarıda bulunan Ghebreyesus, kısa zamanda tırmanan vaka ve ölüm sayılarına dikkat çekti. Ghebreyesus, salgının başlamasından bu yana geçen 2 sene içinde dünya çapında toplam 350 milyon vakanın ve 5,5 milyon ölümün raporlandığını belirtti. Bu sayıların çok daha yüksek olduğunun herkesçe bilindiğini vurgulayan Ghebreyesus, ortalama her üç saniyede bir 100 Kovid-19 vakasının görüldüğünü, her 12 saniyede bir kişinin de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

9 HAFTADA 80 MİLYON VAKA

Ghebreyesus, Omicron varyantının, ortaya çıktığı dokuz hafta içinde DSÖ'ye bildirilen 80 milyondan fazla vaka olduğunu ve bu sayının, 2020 boyunca raporlanan toplam vaka sayısından daha fazla olduğunu vurguladı. Vaka sayılarındaki olağanüstü tırmanışın henüz ölüm sayılarına yansımadığını söyleyen Ghebreyesus, yine de Omicron kaynaklı ölümlerin dünya genelinde arttığını ve en çok Afrika’da yaşandığını belirtti.

‘AŞI ADALETSİZLİĞİ KABUL EDİLEMEZ’

Yeni bir Kovid-19 varyantının ortaya çıkması ve dünya çapında hızla yayılması için ideal koşulların olduğunu söyleyen Ghebreyesus, daha bulaşıcı ve ölümcül bir varyanta karşı yaygın aşılamayla önlem alınması gerektiğini vurguladı. Ghebreyesus, herkesin salgından dolayı yorgun düştüğünü kabul ettiklerini ve salgının seyrini değiştirmek için koşulları değiştirmek gerektiğini belirtti. Ghebreyesus, bunun için aşıya erişimi kısıtlanan ülkelerin yaşadığı adaletsizliğin giderilmesinin hayati olduğuna işaret etti. Afrika nüfusunun yüzde 85’inin birinci doz aşıya bile erişemediğine dikkat çeken Ghebreyesus, bu durumun hiç kimse için kabul edilebilir olmadığını ifade etti. Yoksul ülkelerin aşıya erişimi için DSÖ'nün de dâhil olduğu COVAX isimli bir program olsa da ABD ve AB’nin aşı politikaları, dünya çapındaki aşı adaletsizliğini derinleştiriyor.

Sonraki Haber