DSÖ uyardı! Bu katkı maddesinden uzak durun...
DSÖ, bromlu katkı maddesi hakkında uyarmıştı. Ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. DSÖ, birkaç ülkede özellikle maden sularında kullanıldığını tespit etti.
Bromlu bitkisel yağ özellikle gazlı içeceklerde maliyetleri düşürmek için firmaların kullandığı bir taktikti. Tabi ki, Dünya Sağlık Örgütü tarafından uyarılıncaya kadar. Dünya Sağlık Örgütü’nün Bromlu bitkisel yağı neden yasakladı?
DSÖ'NÜN YASAKLADIĞI KATKI MADDESİ
Dünya Sağlık Örgütü, Bromlu bitkisel yağ içeren gıdalar üzerinden bir takım deneyler yaptı. Sonuçlar endişe vericiydi. Öncelikle Bromlu bitkisel yağın esas olarak cildi ve diğer dokuları tahriş edebilen aşındırıcı bir kimyasal olan bromin ile değiştirilmiş bitkisel yağ olduğu kanısına vardılar.
Şirketler, bu katkı maddesini narenciye aromasının ayrılarak bazı içeceklerin üstüne çıkmasını önlemek amaçlı kullanıyordu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarından sonra tüm dünyada, bromlu bitkisel yağın kullanımından vazgeçildi. Bu katkı maddesinin tüm dünyada kullanımı son bulmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan birkaç ülkede özellikle soda ürünlerinde rastladıklarını ifade ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kanıtları, bromlu bitkisel yağ bulunan ürünleri tüketen kişilerin tiroid bezlerinde sorun yaşayabileceğini gösterdi.
Bromlu bitkisel yağın aşırı tüketiminin, sinirlilik, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar ve psikoz gibi nörolojik ve psikiyatrik semptomların bir araya geldiği bir durum olan bromizme neden olabileceğine dair bazı kanıtlar da vardır.