Duayen cerrah Selçuk Mercan koronayı yendi

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nin duayen öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selçuk Mercan Aydınlık'a konuştu: “Yetiştirdiğimiz çocuklar canımızı kurtardı. Hepsi risk altında ama bir kez bile of demeden canla başla çalışıyorlar” dedi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nin duayen öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selçuk Mercan Kovid-19 tanısıyla Çapa'da tedavi görüyor. 68 yaşındaki Mercan, hasta yatağında Aydınlık'a konuştu. Mercan, “Yetiştirdiğimiz çocuklar canımızı kurtardı. Hepsi risk altında ama bir kez bile of demeden canla başla çalışıyorlar” dedi.

TAŞÇIOĞLU’NUN SINIF ARKADAŞI

Selçuk Mercan, cerrahide çok sayıda ilkin uygulayıcısı. Önceki gün kaybettiğimiz Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun da sınıf arkadaşı. Mercan, “O çok değerli bir insandır. İyi bir hocadır. Fedakarlıktan bu hale geldi” dedi. Tıp literatürüne üç teknik kazandıran, bir dönem İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Anabilim Dalı Başkanlığı da yapan Mercan, bu kez tedavi için Çapa’da. Mercan geçen hafta salı günü solunum güçlüğü şikayetiyle İstanbul Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Akciğer tomografisinde belirtilerin görülmesi üzerine yatış verildi. Selçuk Mercan, “Bir hafta içinde toparladım” dedi.

'30 DAKİKA İÇİNDE YATIŞ VERDİLER'

Virüsü nasıl kaptığının tam olarak bilinmediğini söyleyen Mercan, “Uğradığım hastanede birçok kişi rahatsızlandı. Hastalardan mı kaptık, orası belli değil. İnfluenza (grip) gibi değil. İçten içe yiyor. İyi atlattık” diye konuştu. İlk belirtinin derin soluk aldığında refleks öksürüğü olduğunu ifade eden Mercan, hastanedeki öyküsünü anlattı:

Testim negatif çıktı. Buna rağmen tomografide lezyon olunca yatış verdiler. Çapa tamamen koronaya konsantre olmuş. Bizim çocuklar çok iyi okuyor, dünyayı çok iyi takip ediyorlar. Beş gün evvel okuduğum ilacı, ben okuduktan iki gün sonra bana uyguladılar. Antiviral ilaçlar yüksek dozda kullanılıyor. Dahiliyenin kapısına geldikten sonra yarım saat içinde akciğer filmimi aldılar, tetkikleri yaptılar, doğruca yatırdılar. Yattığımdan beri tecritteyim. Personelinden doktoruna teçhizatla gelip içeriye giriyorlar. Onlar içeriye girince maske takıyoruz. Kimseye bulaştırmamaya çalışıyoruz. Hademesinden en başındaki insana kadar hepsi, hafta içi hafta sonu demeden büyük bir özveriyle, canla başla çalışıyor.

EŞİ DE HASTALANDI

Mercan, sağlık çalışanlarının risk altında olduğunu, bu nedenle bir ay öncesinden çocuklarıyla yüz yüze görüşmeyi bıraktıklarını söyledi. Mercan, eşine de korona teşhisi konulduğunu belirterek “Eşim, evde gözetim altında ona da ilaç tedavisi uygulanıyor” dedi.

ÖĞRENCİLERİ YALNIZ BIRAKMADI

40 yıllık emeği İstanbul Tıp Fakültesi, şimdi onu yeniden ayağa kaldırmak için çabalıyor. Yetiştirdiği öğrenciler başka öğrencilerin hocası olmuş… Uzaktan da olsa onu görmeye geliyor, yalnız bırakmıyorlar.

Selçuk Mercan salgının gidişatıyla ilgili nisan ayına dikkat çekti: “Nisan ayında tepe noktasını göreceğiz. Vurdum duymazlar diğerlerine bulaştırıyorlar. Çevreyle temas kurmamak, önümüzdeki bir ay evden hiç çıkmamak gerekiyor, ciddi artış olabilir.”

Sonraki Haber