Dugin de hedefti: Rus uçağının vurulması, Karlov cinayeti ve Dugin suikastı

Son yıllarda Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef alan ciddi saldırılarla karşı karşıya kaldık. İki ülke Atlantik tertiplerine dostluğu büyüterek yanıt verdi. Dugin 90’lardan bu yana Vatan Partisi’yle omuz omuza Türkiye ve Rusya’nın Avrasya ittifakını savunuyor

24 Kasım 2015'te ABD'nin FETÖ Gladyosu, Suriye sınırında Rus uçağını düşürdü. İki ülke arasındaki ilişkiler etkilense de kısa süre içinde eskisinden daha da sağlamlaştı. Bununla yetinmeyen ABD, 19 Aralık 2016'da Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u FETÖ'cü polise silahla katlettirdi. Karlov suikastının ardından iki ülke ‘oyunu gördüğünü’ açıkladı, dostluğu pekiştirdi. Türkiye ve Rusya, ilişkileri hedef alan her saldırıdan güçlenerek çıktı.


Aleksandr Dugin ve kızı Darya Dugina bu planların boşa çıkarılmasında önemli rol üstlenen bir isim. Darya, genç yaşına rağmen önemli çalışmalarıyla biliniyor.
Aleksandr Dugin 1990’lı yıllardan itibaren hızla gelişen Avrasya hareketinde ön alan stratejik fikirleriyle öne çıktı. Sık sık Türkiye’ye de gelerek İşçi/Vatan Partisi’nin içinde bulunduğu Avrasya toplantılarına katıldı. KKTC’ye ve Denktaş’a destek verdi. Türkiye ve Rusya’nın mutlaka stratejik ortak olması gerektiğini savundu. 2000 yılında Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Putin ile çalıştı ve ona stratejik danışmanlık yaptı. Avrasya Hareketi ve Avrasya Partisi’ni kurdu. 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi sırasında Ankara’daydı. Dugin’in Jeopolitiğin Temelleri (1997) ve Dördüncü Siyaset Teorisi (2009) gibi 30 kadar kitabı bulunuyor. Kaynak Yayınları tarafından da 2017 yılında “İnsanlığın Ön Cephesi Avrasya” isimli kitabı yayımlandı.


ŞANGHAY HAMLESİ


Avrasya hareketi Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Rusya’nın Putin ile tekrar ayağa kalkması ile birlikte gelişmeye başladı. 1996 yılında Çin ve Rusya’nın da içinde bulunduğu Şangay İşbirliği Teşkilatının kuruluşu önemli bir hamle oldu. Bugün önemi daha da artan Teşkilata Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ortak idi. Bu örgüte 2001 yılında Özbekistan’ın da katılımıyla üye sayısı altıya çıktı. Örgüte 2017 yılında Hindistan ve Pakistan da üye oldu. İran da gözlemci ülke olarak kabul edildi. Komşumuz İran geçen yıl üye olarak kabul edildi. Türkiye’nin de örgüte üyeliği gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu dillendirdi.


ABD’nin saldırgan politikalarına karşı Asya ülkelerinin birliğini esas alan Avrasyacılık, Avrupa ülkelerini de içine alıyor. Çin’den Londra’ya kadar yeni bir dünya kuruluyor. Bu sadece ABD saldırganlığına karşı değil, gelişen Asya gerçekliğine de dayanıyor. 2000’li yıllardan itibaren Çin merkezli Asya ülkelerinin hızla geliştiği ve 2020-2030’dan itibaren yepyeni bir dünyanın ortaya çıkacağı ve dünya güç merkezinin Asya’da olacağı belirtildi. Bu gelişmeyi ABD’li stratejistler de saptadı. Çin’in 2030 yılında bir numaralı ekonomi olacağı söylendi. Çin geçen yıllardan itibaren reel ekonomide bunu yakaladı.


Rus siyaset bilimci ve strateji ustası Dugin, dünyanın çok kutupluluğa gittiğini Rusya ve Türkiye’nin işbirliği yaparak bölgesinde önemli bir güç olacağını savundu. 2003 yılında ABD’nin çöküşe gittiğini söyledi. Dugin 2004 yılından itibaren Türkiye'ye gelerek milli güçlerle temasa geçti ve bu çerçevede Vatan Partisi’nin de içinde bulunduğu Avrasya etkinliklerine konuşmacı olarak katıldı.

Buralarda yaptığı konuşmalarda KKTC ve Denktaş’a destek vererek Ada’nın önemine vurgu yaptı. Rusya’nın KKTC’ye destek vermeye hazır olduğunu belirtti. 2003 yılı sonunda gündeme gelen Annan Planının KKTC’yi yutma amaçlı olduğunu belirterek, “Annan Planı çıkış yolu değil. ABD muhaliflerin yanındaysa biz de Denktaş’ın yanındayız.” dedi. Atlantik’in güçlü Türkiye istemediğini de belirten Dugin, 2004 yılında “Rusya-Türkiye ve İran ittifakı kaçınılmaz. Kıbrıs ve Irak Avrasya’da çözülür.” dedi. Bu dönemde hükümet de Avrasya’ya yönelik adımlar atmaya başladı. Erdoğan da Rusya ilişkilerine önem verdi. Temmuz 2005 tarihinde Erdoğan ile görüşen Putin stratejik ortaklık teklifinde bulundu.


HEP TÜRKİYE’NİN YANINDA


Dugin’in çabalarıyla Kasım 2003 tarihinde Moskova’da 22 ülkenin katılımıyla Uluslararası Avrasya Hareketi kuruldu. Bu toplantıya İşçi Partisi de katıldı. Bu adımdan sonra Türkiye ile Rusya arasında Avrasya etkinlikleri hızla arttı. İstanbul, Ankara ve Moskova’da toplantılar yapıldı. Türkiye’de Avrasya hareketinin ilk adımını İşçi Partisi 1996 ve 2000 yıllarında İstanbul ve Ankara‘da yaptığı uluslararası toplantılarla atmıştı. Türkiye’de hızla gelişen bu harekete karşı 2008 yılında Ergenekon ve Balyoz tertibi düzenlendi. ABD-FETÖ iş birliğiyle yürütülen operasyonlarda İşçi/Vatan Partisi ve TSK içindeki vatansever general ve subaylar hedef alındı. Dugin’in de bu operasyonlarda ismi geçirildi. Dugin 2009 yılında yaptığı açıklamada “Ergenekon operasyonları Avrasya direnişine yönelik bir operasyondur.” dedi.


2014 yılından sonra tertibin bozulması ve FETÖ’cü Gladyo’nun üzerine gidilmesi sırasında Rusya ilişkileri de hızla gelişmeye başladı. 2016 darbe girişimini Rusya’nın bildirdiği açıklandı. İki ülke arasındaki ABD engeli kalkmaya başladı. İşte tam da bu süreçte Suriye sınırında 2015 yılında Rus jeti FETÖ’cü pilotlar tarafından düşürüldü. “ABD’nin Ankara’daki adamı: Davutoğlu” uçak düşürme emrini “kendisinin verdiğini” söyledi. 19 Aralık 2016 tarihinde de Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov, bir FETÖ’cü tarafından suikaste uğradı. Bütün bu kritik olaylarda Türkiye-Rusya dostluğunun bozulmaması için Vatan Partisi ve Dugin ailesi yoğun çaba gösterdi. Uzun yıllardır sağlanan dostluk temaslarıyla en kritik krizler samimi görüşmelerle aşıldı. Dugin’e yönelik son saldırının Rusya-Türkiye ve İran’ın Tahran ve Soçi zirvelerinde alınan “Suriye’nin doğusundan ABD çekilsin” kararının ardından gelmesi dikkat çekici…

Sonraki Haber