Dumanların arasında ekmeğini kazanan kadınlar

Ankara'da duman ve isin arasında geçimlerini mangal kömürü üreterek sağlayan kadın torakçılar, tüm zorluklarına rağmen işlerini severek yapıyor.

Zorlu bir mücadeleyle meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştüren ve "torakçı" olarak adlandırılan işçiler, kadın, erkek, çocuk hep birlikte çalışarak alın teri döküyor.

Mardin'den mangal kömürü üretimi için Ankara'nın Çubuk ilçesine gelen ve yılın yaklaşık 6 ayını burada geçiren aileler, geçici olarak kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

20 GÜN ATEŞ BAŞINDA NÖBET

Erkeklerin yanı sıra birçok kadın, ailesine destekte bulunmak amacıyla oldukça zor bir iş olan torakçılık yapıyor.

Meşe odunlarını "torluk" adı verilen çukurlarda özenle yakan işçiler, 20 gün boyunca ateş başında nöbet tutuyor. Kadın torakçılar, tüm bu aşamalarda ailedeki erkeklerle ateş başında mücadele veriyor.

Babası ve ağabeyleriyle çalışan 21 yaşındaki Emine Yılmaz, bir kadın olarak bu işi yapmanın zor ve aynı zamanda güzel olduğunu belirtti: “Her kadın bu işi yapamaz. Güçlü kadınlar yapabilir bu işi. Biz erkeklerle kol kola, sırt sırta vererek bu işi yapıyoruz. Koşulları çok zor, hem ev hanımıyız hem işçiyiz.”

'GÖRENLER ŞAŞIRIYOR'

Yaptıkları işi görenlerin şaşırdığını kaydeden Yılmaz, "Kimileri bize 'Bu işi nasıl yapıyorsunuz, yazık değil mi size?' diye soruyor. Her türlü zorluğa rağmen bu işi yapıyoruz. Kendi işimiz olduğu için karışan yok. İşimiz çok zor olsa da güçlüyüz ve ayakta dimdik duruyoruz." diye konuştu.

'BİR DE İŞTEN SONRA GÖRÜN'

Duman ve isin içinde çalışmalarına rağmen kişisel bakımlarını da ihmal etmediklerini anlatan Yılmaz, "Bizi gördüklerinde genelde kapkara oluyoruz ama her şeye rağmen bakımımıza dikkat ediyoruz. Cilt bakımıdır, saç bakımıdır, giyimdir her şeye özeniyoruz. Bizi görüp ne kadar bakımsız olduğumuzu düşünenler bizi bir de işten sonra görsün." ifadelerini kullandı.

Ailesiyle torakçılık yapan 18 yaşındaki Berfin Yılmaz da “İşimi severek yapıyorum. Bu kir ve toz beni hiç etkilemiyor. Utanılacak bir şey yapmıyorum. Alnımın teriyle, emekle çalışıyorum bu işte.” dedi. Bir kadın olarak zor bir iş yaptığını vurgulayan Yılmaz, “Zoru başarmak güzel, bu yüzden de kendimle gurur duyuyorum. Böyle kapkara görünsek de bir kadın olarak bakımımı da ihmal etmiyorum. Her ay cilt bakımına gidiyorum.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber